Ny guide för framtida visselblåsare

Jessica Bäck såg nyligen dokumentären Citizenfour och uppmanar alla att läsa vår nya Internetguide ”Digitalt självförsvar – en introduktion”. Om inte annat så för att få nya insikter.

Jag vill aldrig sitta på ett hotellrum i Hong Kong som Edward Snowden och veta att jag inte får träffa min familj igen. I helgen såg jag dokumentären Citizenfour där vi får följa larmaren Edward Snowden under de dagar då han träder fram och visar världen den massövervakning som ingen trodde var möjlig. Informationssamhällets brist på integritet är förfärande.

Samma dag läste jag också om Anders Kompass som stängts av från sin tjänst inom FN efter att ha offentliggjort en rapport om hur franska soldater i fredsbevarande styrkor sexuellt utnyttjat barn i Centralafrikanska republiken. Han visselblåste eftersom han kände att han var tvungen. Ingen lyssnade i den egna organisationen och de valde att inte erkänna problemen. Anders Kompass är nu utsatt för en skitstorm i paritet med den som mötte Kathryn Bolkovac när hon avslöjade trafficking inom FN (se filmen The Whistleblower av Steven Soderbergh om du vill få hela historien serverad).

Det finns tyvärr många liknande berättelser om de som vågat vissla.

Efterforska källor

I Sverige gäller såklart yttrandefriheten och jobbar du inom den offentliga sektorn kan du åberopa meddelarskydd. Inom den privata sektorn är det fortfarande tillåtet för arbetsgivaren att efterforska källor.

digitalt_sjalvforsvarJag önskar att alla hade rätt att uppmärksamma oegentligheter utan att riskera sitt arbete. Jag önskar att alla som möter korruption eller svek mot barn, eller vad det nu kan vara, vågar ta sig den rätten att berätta och inte tänker: det finns inget jag kan göra. Visselblåsarnas kurage förändrar ju världen. Och det kan, med tur och kunskap, gå att hålla sin egen identitet hemlig om man är mycket försiktig.

Säkra källskyddet

Om jag någon gång måste tipsa media om oegentligheter vet jag att det inte finns någon som kan garantera mig anonymitet. Den måste jag själv ta ansvar för. Ju mer jag vet om teknik och hur en bra journalist arbetar för att värna och säkra källskyddet, desto säkrare val kan jag göra.

Jag såg Citizenfour och fick nya insikter. Jag hoppas att du läser vår nya Internetguide ”Digitalt självförsvar – en introduktion” och får nya insikter. Den kan göra dig mer rustad och medveten om hur du kan värna din egen frihet på nätet och kommunicera säkrare. För vi vet ju alla att vi kommer att behöva en Citizen fem, sex och sju.

Etiketter: , , , , , Foto: Protection for Snowden av Greensefa (CC BY 2.0)

Om bloggaren

Jessica Bäck Projektledare för Internetguider på IIS Jessica ansvarar för IIS kunskapsspäckade och kostnadsfria Internetguider som spänner över en rad olika ämnen. Hon arbetar dessutom med marknadsföringen av Internetdagarna. Före starten på IIS var hon marknadsansvarig inom AcadeMedia.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer