Ny guide om nätneutralitet på gång

Jag läser mycket, just nu är jag helt inne i Marlen Haushofers roman Väggen. Trots 40 år på nacken känns den märkligt aktuell, i alla fall för mig som har huvudet fullt med tankar kring nätneutralitet – ämnet för vår nya Internetguide som utkommer inom en månad.

I Väggen hälsar en kvinna på några vänner i en jaktstuga i Alperna. Redan första kvällen försvinner de och kommer inte tillbaka efter en promenad ner till byn. När kvinnan vaknar morgonen därpå och går ut för att ta en promenad hindras hon av en vägg av glas. Hon förstår snart att hon är helt instängd, runt henne har någon rest en osynlig vägg.

När jag läser boken går mina tankar till Kinas brandvägg, som bland annat sätter stopp för alla försök att ansluta till Facebook och Google inifrån Kina. Jag undrar vilka sorts utbrytarförsök kvinnan i romanen ska göra inifrån sin bur. Tor och VPN kanske inte riktigt fungerar i hennes situation.

Spärrar och gräddfiler

Vår nya internetguide (nummer 28 i ordningen) handlar också om just osynliga väggar och heter Spärrar och gräddfiler – om nätneutralitet på internet. Den är skriven av Anders Thoresson som tidigare skrivit vår populära guide om omvärldsbevakning.

Vad menas med nätneutralitet?

Nätneutralitet innebär att all trafik som färdas på internet ska behandlas lika. Information ska kunna färdas obehindrat från punkt a till punkt b – oavsett vem som är avsändare och mottagare, och oavsett vad det är för information som skickas mellan dem. Så är inte alltid fallet i dag.

Förra året släppte vi till exempel en rapport om nätneutralitet som visar hur svenska leverantörer av fasta och mobila internetabonnemang påverkar trafiken i sina nät.

Läs ett kapitel ur kommande guiden

I grund och botten handlar det om hur internet ska fungera och i vilken utsträckning din internetleverantör påverkar de tjänster och program du använder på nätet. Den nya Internetguiden förklarar vad trafikstyrning är, varför det används och hur det inverkar på konsumenter och samhälle.

Här kan ni läsa det första kapitlet: Därför spelar nätneutralitet roll

Fler guider gång

Vår bok Digitalt källskydd – en introduktion har för övrigt seglat om Skapa en webbplats med WordPress som den mest lästa guiden. Men vi får se hur länge den får bära kronan – just nu uppdaterar vi WordPress-guiden enligt version 3.5! Guiden kommer att vara klar under våren, så håll utkik eller bli prenumerant så påminner vi dig. :)

Etiketter: , , , , , ,

Om bloggaren

Jessica Bäck Projektledare för Internetguider på IIS Jessica ansvarar för IIS kunskapsspäckade och kostnadsfria Internetguider som spänner över en rad olika ämnen. Hon arbetar dessutom med marknadsföringen av Internetdagarna. Före starten på IIS var hon marknadsansvarig inom AcadeMedia.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.