Nu har vi dragit igång Svenskarna och internet 2017!

Nyligen gjorde vi i ordning och skickade ut brev till de som blivit utvalda att delta i vår undersökning ”Svenskarna och internet 2017”. Det började som en undersökning om svenskarnas medie- och internetvanor år 2000, med rätt stor del om medieanvändning.

Med åren har det mer och mer blivit en undersökning med tyngdpunkt på internetanvändning. Numera är det en av Sveriges viktigaste undersökningar om internetanvändning. Det finns även frågor om användning av medier som inte är på internet så svar från alla deltagare, även de som inte hänger dagligen på internet är värdefulla för oss.

Nyrekryteringar

Deltagarna i undersökningen ingår i en panel som tillfrågas årligen. Men somliga faller ifrån panelen och behöver då ersättas av nya medlemmar. I år har vi (som alla tidigare år) med hjälp av utdrag från SPAR fått fram personer som kan nyrekryteras till panelen. I fredags skickade vi ut brev med inbjudan till paneldeltagarna. Brevet innehöll förutom inloggningsuppgifter till en webb-enkät såklart även kontaktuppgifter till mig, ifall de ville höra av sig med några frågor. Det mesta gick bra, men det råkade som synes på bilden slinka med ett brev även till den tomma raden i adresslistan ;)

95-årig deltagerska

Igår klockan 10 fick jag det första telefonsamtalet. Det är rätt skönt att få det där första samtalet, då vet man både att breven kommit iväg och att de nått hela vägen fram. Samtalet visade sig komma från en 95-årig dam i Skåne (född 1921). Pigg och kry, hördes inte på rösten att hon var så åldersrik. Hon använder inte internet så mycket och ville inte svara via webben. Jag sa att det går bra att bli uppringd och intervjuad istället.

Det är värdefullt för oss att även få med de som inte använder internet och att de får komma till tals. Hon ville gärna bli uppringd och berättade att hon bor på ett äldreboende. Hon brukar gå ner till matsalen mitt på dagen, därför vore det bra om vi ringde på förmiddagen. Jag noterade hennes telefonnummer och det id-nummer hon har fått i vår undersökning. Det är ju himla kul att prata med pigga personer som så gärna är med i vår undersökning. Jag skickade vidare hennes uppgifter till intervjuarna på Markör så hon blir uppringd och intervjuad inom de närmaste dagarna.

Den äldsta deltagaren i panelen förra året var född 1917. Den deltagaren använde dock  inte internet. Den äldsta internetanvändaren som var med i panelen förra året var född 1922.

Den plikttrogna generationen

Häromdagen lyssnade jag på ett föredrag om olika generationer.  Enligt den indelning tillhör de som är födda före 1946 ”De plikttrogna” och jag kan bara hålla med om benämningen. Det är inte så vanligt att personer i yngre generationer tar sig tid att ringa och meddela hur de vill medverka, medan jag varje år får ett flertal samtal från äldre som av olika anledning inte vill vara med längre, men som ändå anstränger sig att kontakta oss och meddela det.

Den damen som ringde mig  igår föddes i samma veva som radion kom och hon var drygt 30 år när den svartvita teven dök upp. Hon var över 70 år när internet fick sitt genomslag (1995), så hon var förmodligen redan pensionär då.

Viktigt i deras liv

Det ska bli spännande att se vad de äldre bidrar med i årets undersökning, det är ju nästan hälften av alla över 76 år som använder internet, även om de kanske inte är lika flitiga med att koppla upp sig dagligen med mobilen.

För något år sedan publicerade vi en rapport om just pensionärerna och internet. Den visade de äldre som använder internet flera gånger om dagen tycker att internet är mycket viktigt i deras privata vardagsliv. Minst lika viktigt som ungdomar i 20-årsåldern. Vi gör även rapporter om de ungas internetvanor som man kan hitta här om man är nyfiken.

Etiketter: , , ,

Om bloggaren

Pamela Davidsson Chef, statistik och fakta Pamela är chef för området statistik och fakta på IIS. Hon ansvarar för portalen internetstatistik.se och studien Svenskarna och Internet. Tidigare har Pamela jobbat med marknadsstatistik på PTS och har en lång bakgrund inom telekommunikation från bland annat Ericsson och Televerket.