Nu går våra guider på export

Vår Internetguide som lär unga om internet blev snabbt populär, inte bara i Sverige. Nu är den även översatt till flera språk och sprids utanför landets gränser.

Read this blog post in English.

Varför är himlen blå? Är snö moln som ramlar ner? Barn är nyfikna och ställer tusen frågor om det mesta. Förra året publicerade vi boken ”Internet – så funkar det” i ett försök att uppmuntra barns intresse kring teknik. Internetanvändningen bland våra små fortsätter att öka och idag använder nästan alla svenska barn internet.

Snabbt poppis

För dem (och deras föräldrar) ville vi på ett lekfullt sätt förklara hur allt hänger ihop. Hur snabbt kan man skicka digital information på internet? Går det att skicka en ostmacka? Det här är exempel på några frågor som vi försökte besvara. Och boken blev snabbt populär, inte bara i Sverige.

– Det här måste även danska barn kunna! Får jag översätta den?

Bibliotekarien Peter Martin Jørgensen var väldigt entusiastisk och snart nöjd med sin omsorgsfulla översättning: Internettet – sådan virker det! Det dröjde inte länge innan våra grannar på andra sidan Östersjön hörde av sig. Nationella Audovisiella Institutet i Finland lanserade: Miten internet toimii?

Det var som om de bara hade suttit och väntat på boken.

Omskriven i utlandet

Vid årsskiftet översatte vi guiden till ännu ett språk – The internet – How it works – och den engelskspråkiga varianten leder nu nedladdningsligan för våra guider. Nyheten om vår guide har även nått ut till några av världens alla hörn. Här kan du läsa om boken på några olika språk:

Nederländska: Gratis ebook legt uit hoe het internet werkt

Italienska: Un Video spiega ai bambini come funziona internet

Engelska: Free ebook explains how the internet works

Bulgariska: Детски наръчник за това как работи интернет

Spanska: Libro para ayudar a los niños a entender cómo funciona internet

För att citera Lawrence Lessig: Internet makes the impossible possible.

Etiketter: , , , ,

Om bloggaren

Jessica Bäck Projektledare för Internetguider på IIS Jessica ansvarar för IIS kunskapsspäckade och kostnadsfria Internetguider som spänner över en rad olika ämnen. Hon arbetar dessutom med marknadsföringen av Internetdagarna. Före starten på IIS var hon marknadsansvarig inom AcadeMedia.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.