Nu byter vi namn till IIS

För snart tio år sedan bytte stiftelsen namn, och vi började kalla oss för .SE. Kopplingen till vår svenska toppdomän kunde inte vara tydligare, men när vi för ett par år sedan tog över driften av ytterligare en toppdomän, .nu, blev det allt tydligare att stiftelsen vuxit ifrån namnet.

Read this blog post in English.

Från att ha varit en organisation på runt 30 personer som nästan uteslutande ägnade sig åt administration och drift av toppdomänen .se är stiftelsen idag över 70 medarbetare, med allt bredare fokus.

Toppdomänen är självklart fortfarande vårt allra viktigaste uppdrag, att driva .se säkert och stabilt är en stor uppgift som vi tar på allra största allvar. Men för att bättre spegla organisationens breda fokus och göra en tydligare koppling mellan vårt namn och vilka vi faktiskt är, går vi idag över till att kalla oss IIS, som står för Internetstiftelsen i Sverige.

Nygammalt namn

För de av er som varit internetanvändare länge är detta inte ett nytt namn. Stiftelsen gick länge under beteckningen ”II-Stiftelsen”, vilket har gett upphov till vårt domännamn, iis.se som nu har femton år på nacken. Självklart vill vi behålla domännamnet, och vi byter alltså namn för att passa in med vårt domännamn, istället för att göra tvärtom. :)

Idag presenterar vi således vårt nygamla namn och vår helt nya logotyp, men under året som kommer blir det fler förändringar. Alla våra undervarumärken, bland andra Webbstjärnan och Bredbandskollen har idag logotyper som innehåller den gamla .SE-logotypen. Innan året är slut ska vi byta ut även alla dessa loggor, och förhoppningsvis bli än tydligare i vår kommunikation.

Välkommen alltså till IIS. Vi ser fram emot att fortsätta att tjäna Internetsverige lika oförtrutligt som tidigare.

Etiketter: , , , , , , ,

Om bloggaren

Måns Jonasson Digital strateg Webbfantast som ansvarar för digital strategi på IIS. Måns har jobbat med webben sedan 1994 och har sedan dess drivit egen byrå, jobbat på flera olika communities samt på kommunikationsbyrå.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Linus 10 juni 2015, kl 13.12

  Logiskt namnbyte. Men framförallt, smart och snygg logotyp!

  Svara
 • Kenth Lindell 12 juni 2015, kl 14.41

  Har idag en SE-domän som jag undrar över. Kommer det för min del ske någon ändring för min del och i så fall vad kommer det att ändras till.
  Alla kontakter jag har med banker, myndigheter och övrig kommunikation kommer det att fallera efter ett visst datum?
  Med vänlig hälsning
  Kenth Lindell

  Svara
  • Måns Jonasson
   Måns Jonasson 12 juni 2015, kl 14.51

   Hej Kenth, du behöver inte oroa dig. Att vi byter namn påverkar inte din eller någon annans domän på något vis.

   Svara
 • Nicky 13 juni 2015, kl 11.24

  Har ni noll koll på vilka associationer detta nya namn ger!!!?

  Svara
  • Måns Jonasson
   Måns Jonasson 15 juni 2015, kl 09.26

   Hej Nicky, självklart har vi koll på att en del människor får associationer. Dock är IIS ett namn vi använt i över femton år, och säkert kommer att använda under lika lång tid framöver. Vi tror heller inte att risken är så stor att särskilt många skulle missta oss för en terrororganisation.

   Svara
   • Emil Vikström 9 juli 2015, kl 10.50

    Nåja, att kalla Microsoft för en terrororganisation är kanske att ta i :-)

    Svara
 • Dennis Nilsson 14 juni 2015, kl 16.59

  Det är verkligen inte nödvändigt! Intrycket är att ni nu har för mycket pengar att spendera.

  Varför inte ägna resurserna till att försvara Internet, mänsklighetens största uppfinning sedcan Gutenberg’s tryckpress, från mörkrets makter?

  Svara
  • Måns Jonasson
   Måns Jonasson 15 juni 2015, kl 09.31

   Hej Dennis. Att organisationer byter namn då och då är inte särskilt ovanligt, och ibland helt nödvändigt. I vårt fall bedömde vi att vi hade stora problem med kommunikationen av vårt gamla namn, och att ett namnbyte var väl motiverat. Eftersom vi vill att våra intäkter främst ska gå till att förbättra internet i Sverige har vi gjort ett väldigt ekonomiskt projekt av namnbytet – du ser inga stortavlor på stan om att vi bytt namn, och du ser inga dyra broschyrer till alla svenska hem.

   Vi gör vårt bästa för att försvara internet – bara i år har vi gjort vad vi kan för att förhindra att svenska rättsväsendet kan stänga av .se-domäner utan rättslig prövning (https://www.iis.se/press/information-om-tvist/), vi har börjat stödja Code Red (https://www.iis.se/blogg/nytt-projekt-ska-bekama-massovervakning/) som ska bekämpa massövervakningen, och vi har alldeles nyligen beviljat tre miljoner till internetförbättrande projekt via Internetfonden (https://www.iis.se/blogg/miljonregn-over-nydanande-internetprojekt/).

   Svara
 • Kurt Karlsson 21 juni 2015, kl 23.23

  Alla dessa förkortningar – mer eller mindre kända! Vi närmar oss kinesiska/japanska där förkortningar förmodligen ses som ett skrivtecken och som således ”bara” behöver läras in.
  Jag vill gärna ”hänga upp” en förkortning på en betydelse och då helst en association till bokstäverna. Så vad betyder IIS? Betyder II en romersk 2:a eller versal på bokstaven i och S för Sverige? Hur ska det uttalas? Frågorna hopar sig!

  Svara
  • Måns Jonasson
   Måns Jonasson 22 juni 2015, kl 10.00

   Hej Kurt, IIS står för Internetstiftelsen i Sverige, det står högst upp på sidan. :)

   Svara
 • Henry Carlsson 10 juli 2015, kl 15.34

  Varför går det nu inte längre att kolla internethastigheten när man kör desktop-dator??
  Får iiS betalt av mobiltelefon-firmorna för att tvinga dator-användarna att skaffa en mobiltelefon för att mäta hastigheten?? Inte alls spännande utan bara dumt!!

  Svara
  • Per-Ola Mjömark
   Per-Ola Mjömark 13 juli 2015, kl 13.39

   Hej Henry! Nej, vi har inte ändrat på något (om det är vår tjänst Bredbandskollen du tänker på). Och vi har ingen diabolisk plan på att ”tvinga datoranvändare att skaffa en mobiltelefon”. Däremot kan du mejla support@bredbandskollen.se om du misstänker att det är en bugg av något slag. Mvh.

   Svara
 • Arild 20 september 2015, kl 11.50

  Vilken fantastisk logotyp ni fått till <3

  Vad stod II för när ni hette II-Stiftelsen?

  Svara
  • Måns Jonasson
   Måns Jonasson 21 september 2015, kl 11.45

   Hej, och tack! II står ursprungligen för InternetInfrastruktur. Juridiskt sett heter vi fortfarande ”Stiftelsen för internetinfrastruktur” men det är så bökigt att säga. :)

   Svara