Nätdejtande – en romantisk nutidshistoria

I dag, på Alla hjärtans dag, lanserar vi en tidslinje i vårt Internetmuseum som tar dig med på en resa om hur romantik på nätet och nätdejtandet sett ut genom åren. För mig personligen så förändrade nätdejtandet mitt liv.

Jag ligger raklång i soffan iklädd mjukisbyxor och en hoodie som sett bättre århundraden. Håret skulle v e r k l i g e n behöva få sig en seriös genomgång av både kam, sax och färg. På tv:n i bakgrunden bråkar ett par i en av alla dokusåpor som jag inte direkt skyltar med att jag slaviskt följer. På magen har jag min dator. Det är knappt att jag skulle låta min mamma se mig så här, men det hindrar mig inte från att flörta med mannen i rött skägg på skärmen framför mig. Jag är inloggad på mitt Spraydate-konto och jag skriver ihop ett mejl och klickar på ’skicka’.

Från skam till norm

Det var 2010, samma år som en Sifo-undersökning visade att nästan vart fjärde förhållande i Sverige inleds på en nätdejtingsajt. Jag misstänker att det faktiskt är ännu fler som träffas online i dag. Men så har det inte sett ut sedan 90-talet då romantiken på nätet började spira. 1995 var jag ensam i min bekantskapskrets om att hänga i olika chattrum och tafatt flörta med andra tonåringar. Ska jag vara helt ärlig så kände jag en skam och det gjorde att jag höll det för mig själv.

Men nu ser det helt annorlunda ut. I stort sett ingen av mina vänner som är singel har valt bort nätdejtandet och det flörtas hej vilt – överallt.

För mig ser det också annorlunda ut. Spraydate-kontot är sedan länge nedstängt, mannen med rött skägg är min blivande make och jag får nu använda mina nätdejtingsskills till att hjälpa mina kärlekstörstande singelvänner med råd och pepp.

Ny digital utställning om romantik på nätet

Den nya tidslinjen i vårt Internetmuseum tar dig genom nätdejtingens myllrande värld bland ettor och nollor och bultande hjärtan. Du får ta del av fenomen som IRC och ICQ men också sajter som hbtq-världens Qruiser och alternativmusikvärldens Helgon. Givetvis slutar vi i samtidens mobildejtande.

Gästkuratorn för utställningen är Maria Niemi (@nollgradig på Twitter). Hon är en normkreativ sociala medie-nörd och kommunikationsstrateg som driver Hyvää Kommunikation. Hon har nätdejtat sedan hon med nicknamet @indiegirl upptäckte IRC på 90-talet.

Berätta din historia!

Har du träffat ditt livs kärlek på nätet? Eller fått ditt hjärta krossat av nätdejting? Berätta gärna din egen historia i en kommentar här nedan, i kommentarsfältet i utställningen eller genom hashtaggen #nätromans!

Etiketter: , , , , ,

Om bloggaren

Gabriella Lönnroos Kommunikatör på IIS Gabriella jobbade med kommunikation och event på IIS fram till 2015. Hon brinner lite extra för ökad mångfald i IT-branschen.