När jag nästan gick i nätbedragarnas fälla

I helgen besökte döttrarna och jag Fjärilshuset i Haga. De använde ytorna till att springa på och fick upp rejäl fart på små upptrampade stigar, varvade mig och försvann.

Framför mig på stigen satt ett ungt par på huk framför en stor och färgsprakande fjäril. Kvinnan var helt fokuserad på den vackra fjärilen, liksom i andakt. Bakom mig hördes snabba steg och barnen kom vinande förbi. Jag hann inte säga något om fjärilen framför, plötsligt hängde Karin liksom i luften – mitt i ett steg – och landade med vinterkängan rakt över fjärilen. Tiden stod still. Jag hann registrera kvinnans förfärade ansiktsuttryck, chocken i hennes kropp, den öppna munnen.

Karin sprang vidare under glada tjut. Jag vågade inte se ner på marken där fjärilen en gång satt, utan bestämde mig för att springa efter Karin och låtsas som om ingenting hänt. Jag drog, schappade, flydde och efter att snabbt ha konstaterat att fjärilen åtminstone inte fastnat under Karins känga tog vi bilen hem.

Väl hemma ägnade barnen sig åt att färglägga fjärilar i en av Toca Bocas appar. Jag tänkte att jag måste fokusera på något annat än fjärilsmos, mitt tömda karmakonto och den oväntade döden så jag bestämde mig för att shoppa och googlade fram ett t-shirtmärke jag gillar – Hollister. Jag hittade bästa reasajten! Där fanns en underbart mjuk hood för bara 249 kr, de brukar ju kosta det tredubbla. Ner i varukorgen med den!

Efter ett tag tyckte jag att det var konstigt att hela sortimentet såg ut att vara kraftigt rabatterat med runt 60 procent. Kunde det verkligen stämma? Och var inte svenskan väldigt dålig, typ översatt i Google translate? Via vår sajt iis.se och whoisen fick jag reda på att domännamnet registrerades runt jul av en person som angett e-postadressen 1498494029@qq.com.

Efter en liten stund på Google såg jag att hen var innehavare till ett stort antal domäner kopplade till kända varumärken såsom Nike. Och när jag Googlade mejladressen till sajtens support gick det snabbt att se att den även låg på andra sajter för kända varumärken, med kraftigt dumpade priser. Ju mer jag källgranskade sajten desto mer insåg jag att de skulle sno mina stålar. Till sist blev det ganska roligt att leka detektiv.

Ny Internetguide om nätbedrägerier på gång

Jag tror kanske att jag hade checkat ut och betalat om det inte vore för den Internetguide vi just nu jobbar på som tangerar ämnet: den går än så länge under arbetsnamnet bedrägeriguiden och fokuserar på hur småföretagare kan undvika nätbedrägerier, men också privatpersoner kan ha stor nytta av att läsa guiden.

Målet är att få in tänket och att bjuda på enkla preventiva checklistor. Vi på .SE vill såklart att fler ska dra nytta av internets fördelar, då är det samtidigt viktig att informera om nätets baksidor på ett sådant sätt att de som vill kan använda internet fritt och säkert. I dag är internet en självklarhet. Men det finns en hel del kunskaper som behövs och därför finns våra Internetguider som ett stöd. Kunskap skapar medvetna användare. Användare som kan ställa krav och vet att parera oväntade överraskningar så långt det går.

Internetguiden om bedrägerier på nätet är skriven av Anders Nyman som driver konsumentwebbplatsen knyt.se. Den släpps på iis.se/guider den 31 maj. I guiden får du lära dig mer om bedragarnas metoder och möta människor som berättar hur det gick till när de blev utsatta för bedrägerier. Vi serverar även enkla checklistor som hjälper dig att kolla upp företag online.

  • Vi kommer skicka den tryckta Internetguiden gratis till alla prenumeranter som tackar ja via mejl. Vill du bli prenumerant? Mejla din postadress till publikationer@iis.se. Ni andra kommer så klart läsa Internetguiden gratis online.
Etiketter: , , , , , , , , , Foto: av Camilla Atteby (CC BY 2.0)

Om bloggaren

Jessica Bäck Projektledare för Internetguider på IIS Jessica ansvarar för IIS kunskapsspäckade och kostnadsfria Internetguider som spänner över en rad olika ämnen. Hon arbetar dessutom med marknadsföringen av Internetdagarna. Före starten på IIS var hon marknadsansvarig inom AcadeMedia.