Möt Sveriges äldsta, längsta och bredaste webbadresser

Varje morgon när jag kommer till kontoret möts jag av en skärm som berättar hur många .se-domäner som är aktiva (siffrorna finns även publicerade på iis.se). Jag blev lite nyfiken på vad det är som ligger bakom dessa siffror så jag tog mig en titt i databasen.

Nu i april 2015 är det drygt 1 360 000 aktiva .se-domäner. Två tredjedelar av domänerna, cirka 900 000, ägs av ett företag eller en organisation medan den resterande tredjedelen (drygt 450 000) ägs av privatpersoner.

Nästan 90 procent av .se-domänerna (1,2 miljoner) ägs av personer eller företag i Sverige. Sett till ägarnas postnummer finns de flesta i Stockholm (postnummer 102 14 och 112 51), Malmö (postnummer 220 71 och 211 53) och Glumslöv (postnummer 261 62).

Äldst är enea.se

Totalt finns det drygt 600 000 ägare (privatpersoner och företag) som tillsammans äger dessa 1,3 miljoner domäner. Drygt 430 000 domäner ägs av en ägare som enbart äger en domän. Det finns 90 000 ägare som har två domäner vardera och det finns cirka 60 000 ägare som har 3 domäner vardera. Det finns även ett hundratal ägare som äger över 300 domäner vardera.

Den äldsta domänen som fortfarande är aktiv är enea.se, den registrerades 1983 och är nu inne på sitt 33:e år. De domäner som nu är aktiva är i genomsnitt 6 år gamla.

Ungefär två tredjedelar av svenska befolkningen vet vad ett domännamn är. Bland internetanvändarna är det 14 procent som har en egen domän för privat bruk och av dessa är det 70 procent som har en .se-domän. Andra vanliga domäner för privat bruk är är .com och .nu.

Sveriges längsta och bredaste domän

Ett domännamn kan vara upp till 63 tecken långt. Några av de längsta aktiva .se-domännamnen är: langredomannamnansaharfarmanintehainomsedomanenochdetrackergott.se och
mininternetdomanarmycketlangreandininternetdomansajagvinner.se. Ett av de bredaste domännamnen  för några år sedan innehöll helt enkelt 63 stycken stora M och därefter ett .se på slutet. Nu är den domänen dock ledig igen, om någon skulle vara sugen. Du hittar mer intressant domänstatistik på internetstatistik.se.

Gratis domänadress och gratis guide

Du vet väl att du gratis kan registrera ditt namn som domän? Domänpirater är en kampanj vi står bakom som ger dig möjligheten att registrera din personliga domän under ett år helt utan kostnad. Det finns även mycket man kan lära sig om domän-namn, inte minst genom vår guide om domännamn samt vår guide om hur man stoppar domäntjuvar.

Etiketter: , , ,
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Pamela Davidsson Chef, statistik och fakta Pamela är chef för området statistik och fakta på IIS. Hon ansvarar för portalen internetstatistik.se och studien Svenskarna och Internet. Tidigare har Pamela jobbat med marknadsstatistik på PTS och har en lång bakgrund inom telekommunikation från bland annat Ericsson och Televerket.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

  • Nicklas Astfors 29 april 2015, kl 17.13

    Haha, vem visste ens vad internet var 1983? (tydligen enea, men vilka fler?) och hur många visste vad en domännamn var på den tiden? (”Öh, går det att äta?”)

    Bara en så simpel sak som en mobiltelefon eller VHS-spelare var trippat/maxat och ”ljusår” bort. =)

    Tack för lite udda och rolig fakta! =)

    Svara