Molltoner och stående ovationer på #ind16

För min del började det med en stilla skakning, i form av en tweet från @deeped som dök upp i flödet redan på måndag förmiddag.

Och så var det verkligen. Juliana Rotich från Ushahidi talade längtande om det ”internet of opportunities” som hade mött henne för ett decennium sedan och som hon nu ville återskapa för kommande generationer i Afrika. Efter henne kom Chris Heilmann och berättade att internet inte mår så bra, att det är oroligt för att bli irrelevant i en tid av trollkonton och näthat. För, sa Heilmann, de med onda avsikter är ”darn good” på att använda internet.

Ton som slogs an

Internetdagarna har alltid – och det här säger jag i kraft av att ha varit involverad i de elva senaste konferenserna, och åhörare på åtskilliga innan dess – haft plats för användar- och samhällsperspektiven vid sidan av den teknikentusiasm som ändå är och har varit grunden för konferensen. Men den ton som slogs an i år var något nytt, en känsla av att det inte längre bara är ”vi” som ska skydda nätet mot ”dem” – elaka regeringar och bovar – utan att internet som sådant har kommit ur kurs och behöver rätas upp.

Respekt och nyfikenhet

Känslan förstärktes under tisdagen när två keynote-talare, båda amerikaner, förklarade att de hade lagt sina ursprungliga presentationer åt sidan efter presidentvalet för två veckor sedan för att istället tala om hur internet mår och framför allt hur det används. Konstnären Darius Kazemi förklarade för oss åhörare att han varje morgon frågar sig vilken värld han vill leva i och vilka han bör arbeta ihop med för att nå dit. Ex-Googlern och numera Slack-utvecklaren Erica Joy Baker skruvade upp temperaturen i salen en bra bit till när hon talade om hur viktigt det är att bemöta människor med respekt och nyfikenhet, online som offline, och att näthat måste bekämpas med att visa kärlek.

Stående ovationer

Mina ögonblicksbilder här gör förstås inte någon av talarna rättvisa, har du en stund över föreslår jag att du tittar på någon av presentationerna (dag 1 och dag 2 hittar du här) för att förstå vilken kraft det låg bakom orden och vilken stämning det var i lokalen. Erica Joy Baker fick stående ovationer efter sitt anförande, något som bara har hänt en gång tidigare på Internetdagarna: kvällen innan, när Edward Snowden intervjuades per videolänk från Ryssland.

Inte någon gång tidigare har omvärlden trängt sig in på Internetdagarna på det sätt som skedde i år. Jag är glad att jag fick vara med om det.

Fotnot: jag är inte den ende som har noterat att #ind16 blev något speciellt. Läs till exempel Niklas Wistedts epos om ”internetskymning” på Facebook.

Etiketter: , , , , Foto: Internetdagarna 2016 av Stiftelsen (CC BY)
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Lennart Bonnevier Intranätredaktör Lennart är skribent på IIS. Innan han började på IIS jobbade han i 15 år som IT-journalist. Lennart spelar schack på amatörnivå och har även ett förflutet som Fortranprogrammerare.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.