Här surfar du snabbast i Sverige

Dags för en ny mobilsurfrapport, baserad på miljontals mätningar gjorda med Bredbandskollens appar. Och denna gång i god tid för er att planera sommarens snabba surfsemester. För du får ju inte riskera att hamna i radioskugga när du ska slänga upp din heta badtoffelbild på Instagram här i sommar.

Sammanfattningsvis får man säga att det ser ljust ut, enligt rapporten blir det bara snabbare och snabbare även om det fortfarande finns många platser där hastigheten inte riktigt är Instagramkompatibel.

På ett år har den genomsnittliga hastigheten ökat med nära 60 procent – från drygt 9 till 15 Mbit/s, på två år är ökningen hela 300 procent. Men rapporten visar också att hastigheten för mobilsurf varierar kraftigt beroende på var du bor och vilken operatör du har. I rapportens tabellbilaga kan du se hur det ser ut i just din kommun.

Glädjande

Klicka här för att läsa rapporten.

Klicka här för att läsa rapporten.

Medelhastigheten för att ta emot data ökar i hela landet. Anledningen är framför allt utbyggnaden av 4G-näten och att allt fler använder mobiler som stöder 4G. Det är glädjande att se att operatörerna satsar på att öka hastigheterna för mobilsurf – men fortfarande finns mycket kvar att göra.

Vi blir allt mer mobila och konsumenter förväntar sig, med rätta, att kunna kolla på Netflix och lyssna på Spotify var de än befinner sig, där är vi inte än.

Allra snabbast går det i Stockholms län där genomsnittshastigheten för 2014 är 18,3 Mbit/s. Segast mobilsurf har man i Jämtland (11,6 Mbit/s) och Norrbottens län (11,8 Mbit/s). Samtidigt är Jämtland det län som haft den största hastighetsökningen procentuellt sett senaste året – från 3,1 Mbit/s under 2013 till 11,6 Mbit/s 2014. En ökning med nästan 300 procent.

 

Skillnader mellan operatörer

Tre är den operatör som de senaste sex åren haft den högsta genomsnittliga mobila surfhastigheten i Sverige – 16,3 Mbit/s. Tele2 är den operatör som 2014 hade högst genomsnittshastighet i flest län(11), följt av Tre (7) och Telia (3). Mer statistik fördelat på operatörer finns i rapporten.

Interaktiv karta

SVT Nyheter har med hjälp av statistiken vi tagit fram skapat en interaktiv karta som visar var i landet du surfar snabbast. Du hittar kartan och mer därtill på deras webbplats.

De har också tagit fram ett test där du kan kolla hur prisvärt ditt fasta bredband är. Gör det här.

Etiketter: , , , , , , , ,

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.