Mer auktioner på gång?

Utan att överdriva får man nog påstå att våra domänauktioner inte har gått obemärkt förbi. Mycket uppmärksamhet i media har det blivit om försäljningen av domännamn såsom pr.se, it.se och sd.se, bara för att nämna några.

Inte så konstigt kanske, det var ju trots allt en unik möjlighet att förvärva korta eller betydelsefulla domännamn. Vår auktionspartner Tradera har också hjälpt till att sprida nyheten om den unika möjligheten att få en av de finaste identiteterna på nätet i Sverige.

Domännamn och varumärken

Jag tror inte att någon blir förvånad om jag berättar att vi har haft en del samtal där företag eller organisationer hävdat förtur till något av auktionens domännamn. En positiv spinn-off av auktionerna är att många har fått upp ögonen kring skillnaderna mellan ett domännamn och ett varumärke. (För den intresserade kan jag varmt rekommendera kapitlet om just detta i Fredrik Wass Internetguide om domännamn.)

Även kunskapen om hur man kan lösa tvister kring ett domännamn har spridit sig bra. Framförallt kring sd.se nämndes de tre rekvisit i ett ATF flitigt i olika sociala mediekanaler.

Beror på situationen

Det är svårt att ha en åsikt om beloppen eller värdet av domännamnen som auktionerats ut. Ni som kollar på Antiques Roadtrip på TV8 vet att det helt beror på situationen, vem som deltar i auktionen och budgivningsprocessen. Vissa blev kanske dyrare än förväntat, andra blev ett fynd.

Vi kan konstatera att domänerna som fanns med i auktionerna på slutet hade ett högre pris än domännamn som fanns med i mitten av december. Antingen sparade man på krutet innan jul, eller har det ökade intresset för auktionerna genom rapportering i media påverkat utfallet.

Nya auktioner

Nu är det inte kört för de som inte var med eller inte gick vinnande ur de genomförda auktionerna. Just nu pågår nämligen en utredning om så kallade enteckensdomäner. Exempel på sådana domäner är:

å.se, ä.se, ö.se, é.se, ü.se, 0.se, 1.se, 2.se, 3.se, 4.se, 5.se, 6.se, 7.se, 8.se, 9.se, j.se, q.se och v.se.

Många enteckensdomäner går inte att släppa, på grund av att de används som länsbokstäver. Men j q och v används inte. Jag kommer att hålla er informerade i frågan.

Etiketter: , , , , , , Foto: Justice Gavel av Tori Rector (CC BY-SA 2.0)
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Danny Aerts Vd på IIS Danny Aerts är vd för IIS sedan 2006. Han är ursprungligen från Nederländerna och kom till Sverige i mitten av 1990-talet. Danny har tidigare arbetat på flera telekomföretag, som Unisource Mobile, Telia och PTT Telecom samt varit vd för Internetportalen Spray.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.