Lunarstorms grundare Rickard Eriksson: Sociala medier är det som betytt mest

Rickard Eriksson är mannen som startade Sveriges första digitala community, som år 2000 blev Lunarstorm. Sannolikheten att du som läser det här använde Lunarstorm tror jag är rätt stor – som mest var vi nämligen 1,2 miljoner svenskar som hängde på communityt. Här kan ni höra Rickard berätta med egna ord hur han från en källare i Varberg startade det som kom att växa till Sveriges största och populäraste mötesplats.

Rickard var 15 år gammal när han startade sin första BBS – en tidig form av diskussionsforum – som han döpte till Wayne’s World. När han kom i kontakt med internet och såg kommunikationsmöjligheterna ”flyttade” han sin BBSs till internet och skapade Sveriges kanske första digitala community – StajlPlejs – som år 2000 blev Lunarstorm.

Mycket fick han bygga från grunden, och lyckades med denna bedrift trots att han egentligen tycker att programmering är det tråkigaste som finns.

Från början fanns det ingen kommersiell tanke med StajlPlejs berättar Rickard. I stället var det ett amatör-antropologiskt intresse som drev honom – att samla människor och se hur de interagerar – att se vilka möjligheter och konflikter som uppstår.

Med kreativa lösningar drev han sedan under fyra år sajten utan några som helst intäkter. Han lyckades till exempel övertyga en av kunderna till webbyrån där han då jobbade att kunden behövde ha en jättestor server till sitt lilla, lilla intranät. Servern använde han sedan för StajlPlejs. Kunden som fördes bakom ljuset blev sedermera vd för Lunarstorm, så det är sedan länge glömt och förlåtet!

När trycket på StajlPlejs till slut blev så stort att det kunde ta användare upp emot en halvtimme att bara logga in (som mest hade man 43 000 användare) så bestämde sig Rickard för att skala upp och göra om det till kommersiell verksamhet. Det var dags att uppgradera från servern som överhettat på sommaren och till och med börjat brinna en gång.

Första året fick Lunarstorm runt 700 000 medlemmar, som mest hade communityt 1,2 miljoner användare. En stor del av Sveriges ungdomar hängde där; sajten kunde ha en halv miljon unika besökare per vecka.

Kommer ni ihåg?

Kommer ni ihåg?

Namnet Lunarstorm kommer för övrigt från Rickards dåvarande flickväns användarnamn på StajlPlejs!

Den här intervjun med Rickard har gjorts som en del av vårt Internetmuseum. I början av december öppnar vi det digitala museet, redan nu kan ni följa oss på Twitter och Facebook.

Fler intervjuer

 

Etiketter: , , , , ,

Om bloggaren

Elisabeth Standár PR-ansvarig Elisabeth är PR-ansvarig på IIS och ansvarig för vårt Internetmuseum. Hon har en bakgrund som nyhetsjournalist och härstammar från de värmländska skogarna.