Låt dig inte luras!

Så här i tider av aprilskämt är det lätt att man blir vilseledd, inte minst online. Som tur är har vi en alltid lika aktuell Internetguide som hjälper dig värdera och bedöma det du läser på nätet.

En av internets många styrkor är att det finns enorma mängder med information och fakta. Du som har tillgång till en dator och uppkoppling till nätet har fler resurser för att skaffa fram fakta och dra egna slutsatser än någon någonsin haft tidigare.

I den digitala kompetensen ingår att du bör kunna hantera internet och förstå hur källor på internet skapas och kan användas. Om inte annat för att du själv ska slippa bli lurad och sprida falsk information vidare.

Värdera källor

För dig som är sugen på att lära dig mer om internet finns IIS Internetguider. I dagsläget har vi publicerat närmare 40 stycken, och vi ger kontinuerligt ut nya. Vår Internetguide om källkritik på internet är författad av Kristina Alexanderson, och är en sammanfattande handledning i hur du kan använda källkritik för att värdera källor på internet.

Guidens syfte är att beskriva de grundläggande verktygen och metoderna för att du medvetet ska kunna hantera och bedöma de källor som du tar del av på nätet. Du hittar guiden som webbversion här. Vill du hellre läsa den som PDF kan du klicka här.

Synpunkter

Internetguider finns både på Facebook och Twitter. Följ gärna för att få de senaste nyheterna! Har du frågor, synpunkter eller tips går det också bra att kontakta Jessica Bäck som är ansvarig för våra Internetguider.

Etiketter: , , ,
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Per-Ola Mjömark Kommunikatör Per-Ola jobbade fram till 2018 med kommunikation på IIS och spenderade dagarna med att skriva stringenta ingresser i Wordpress. Han har bakgrund som journalist och webbredaktör, men har även arbetat som pressofficer i Afghanistan och Mali.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.