Längden har faktiskt betydelse

Iallafall när det kommer till lösenord. Det konstiga är att trots att 74 procent uppger att de vet hur man skapar starka lösenord, lever man inte efter det. Allt enligt vår nya rapport

Vi hanterar fler och fler lösenord, samtidigt som verktygen att knäcka dem bara blir bättre. Att säkerställa att man har starka lösenord blir därför allt viktigare.

Återanvändning av lösenord

Vår nya rapport innehåller statistik över drygt 1 000 svenskars lösenordsvanor och genomfördes av IIS under våren 2016. Den innehåller också råd och tips på hur du kan skapa starka lösenord. Mest oroväckande är att många väljer att återanvända lösenord, på flera olika ställen. Av de tillfrågade anger till exempel bara en dryg tredjedel att de alltid använder starkare lösenord till tjänster som de anser behöver skyddas extra mycket.

Byt inte lösenord i onödan

Om man lyckats skapa ett starkt lösenord bör man hålla hårt i det och inte byta i onödan. Det finns en väldigt seglivad tradition som säger att man ska byta lösenord ofta. Vår undersökning visar till exempel att 38 procent av de tillfrågade regelbundet byter lösenord på jobbet. Men att regelmässigt tvingas byta lösenord är ett problem som leder till att användare väljer alltför enkla lösenord, något som vår säkerhetschef Anne-Marie Eklund Löwinder har bloggat om tidigare.

Lösenordens JA och NEJ

JA:

 • Långt
 • Unikt
 • Komplext (teckensoppa eller flera slumpmässigt valda ord i en fras)

NEJ:

 • Tangentbordskombinationer
 • Ord och begrepp i lexikon
 • Personnamn och smeknamn som kan kopplas till dig
 • Namn på husdjur, barn och partner
 • Svordomar och sex
 • Minnesvärda datum, citat från kassasuccéer och kioskvältare

Tips för säkrare lösenordshantering

 1. Använd gärna lösenordshanterare som håller reda på alla lösenord. De hjälper också till att generera starka lösenord.
 1. Lösenord till e-postkonton är det viktigaste du har. Hantera det säkert. Om någon får tag i det kan de gå in och beställa nya lösenord i ditt namn på andra sajter och får därmed tillgång till alla dina tjänster, genom att byta ut lösenorden och ta över din nätidentitet.
 1. Spara aldrig lösenord digitalt i klartext. Den som skriver upp sina lösenord på papper bör betrakta dokumentet som en värdehandling.
 1. Lämna inte ut ditt lösenord till någon annan om du inte har goda skäl. Ta som regel att alltid ignorera mejl som ber dig skicka lösenord eller som innehåller länkar där du ombeds logga in. Vid relationsuppbrott händer det relativt ofta att den ena använder den andres lösenord för att hämnas eller göra skada. Byt alltid lösenord när du byter partner.
Etiketter:

Om bloggaren

Per-Ola Mjömark Kommunikatör Per-Ola jobbade fram till 2018 med kommunikation på IIS och spenderade dagarna med att skriva stringenta ingresser i Wordpress. Han har bakgrund som journalist och webbredaktör, men har även arbetat som pressofficer i Afghanistan och Mali.