Könsfördelningen bland talarna på Internetdagarna

Vi har nyligen avslutat årets upplaga av Internetdagarna, .SE:s årliga konferens om internet och dess utveckling. Det var från början en konferens för tekniker som arbetade med internets infrastruktur, men i takt med att internets utveckling och användning har förändrats har även konferensens innehåll och publik breddats.

När konferensens innehåll har breddats har även antalet kvinnor bland besökarna blivit fler liksom antalet talare som är kvinnor.

I samband med årets Internetdagarna uppstod en diskussion kring skev könsfördelning, både på konferensen i sig och i IT-branschen i stort. Det är en viktig diskussion som vi både välkomnar och själva för kontinuerligt i arbetet med Internetdagarna. Det är tråkigt att vi inte kommit längre i branschen och tyvärr finns det fortfarande mycket att göra. Internetdagarna kan självfallet inte lösa problemet, men vi vill gärna föregå med gott exempel och bidra till att branschen blir mer jämlik. På en del punkter har vi misslyckats, andra har vi lyckats bättre med.

Vi kan villigt erkänna att det är svårt att hitta kvinnor som kan tala om till exempel DNSSEC eller andra av internets underliggande tekniker. Vi har verkligen försökt men inte lyckats alla gånger. Under årets konferens hade vi elva sessioner av totalt 40* som enbart hade män som talare. Med tanke på att vi har som mål att rekrytera kvinnor till varje session är det ett misslyckande.

När vi har sökt talare har vi gjort det både i våra egna nätverk, i våra samarbetspartners nätverk och genom traditionell omvärldsbevakning. Vi har också tittat på bland annat Rättviseförmedlingens teknik- och IT-relaterade listor. Vi strävar alltid efter att förbättra oss och på det här området måste vi och alla andra i branschen hitta nya tillvägagångssätt för att lyckas med en bättre könsfördelning.

År för år har vi arbetat med att öka andelen kvinnor som talar på konferensen. Tittar vi på de senaste tre åren låg vi 2010 på en andel som ligger ungefär i linje med IT-branschen i stort, cirka 20 procent kvinnor. När det gäller våra huvudtalare har det under den här perioden varit cirka 50 procent kvinnor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sedan 2010 har Internetdagarna en talarlista på närmare 500 personer, varav 26 procent är kvinnor – totalt 127 talare. I år var 31 procent av talarna på konferensen kvinnor*. Det ger en ökning av andelen talare som är kvinnor på i genomsnitt 6 procentenheter per år för den här perioden.

 

 

 

 

 

 

 

Det är inom de tekniska områdena som till exempel IPv6, DNSSEC och säkerhet som det är svårare att hitta talare som är kvinnor. Här tar vi med glädje emot tips på kompetenta kvinnor som kan delta under olika evenemang. Tipsa gärna i kommentarsfältet nedan!

Vi fortsätter vårt arbete med att utveckla alla aspekter av internetdagarna och vår ambition är att bjuda in till en konferens där så många som möjligt med intresse för internets utveckling känner sig inkluderade.

* Uträkningen har grundats på den information som ligger på www.internetdagarna.se och www.iis.se. Den utgörs av alla tre dagarnas evenemang där .SE är huvudarrangör. Det gör att talarna från följande evenemang inte räknas såvida de inte också deltar på internetdagarna i arrangemang av .SE. 2010: internet och mänskliga rättigheter (Marcin de Kaminski, Patrik Fältström mfl). 2011: ISOC: internetsäkerhet i Sverige (ISOC), Användbarhet – en försummad del av värdet (PTS mfl), OWASP säker applikationsutveckling (OWASP), internet Discovery Day (Grädde invest 2011, .SE 2012), Cloud Camp (IDG, Dataföreningen), Forum för framtidens internet (Vinnova). 2012: WordCamp Sthlm 2012 (TDH)

Etiketter: , , , , , , , Foto: shoes av Peter Alexanderson (CC BY 2.0)
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Janne Elvelid f.d Projektledare, statistik och fakta samt Internetdagarna på .SE Janne jobbade på IIS fram till december 2012. Han ansvarade för Internetstatistik och var projektledare för konferensen Internetdagarna. Före starten på .SE var han vd på World Internet Institute.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Dimitrij Aleshkov 30 oktober 2012, kl 12.50

  När jag besöker konferensen så bryr jag inte om det är man eller kvinna, ryss eller svensk, muslim eller icke troende, vegatarian eller köttätande som ska tala. Det viktigaste är kvalitet på den information JAG få från den talare. Om minst en person (spelar ingen roll kvinna eller man) med intressant och relevant information för evenetet inte fick plats på scennen pga fördelningen skulle vara jämnare DÅ HAR NI MISSLYCKATS!!!!!

  Svara
 • Rickard Dahlstrand
  Rickard Dahlstrand 30 oktober 2012, kl 13.32

  Bredbandskollen lider av samma problem, om än värre, eftersom över 93% av våra användare är män. Vi har verkligen försökt hitta orsaken till detta och har under lång tid diskuterat både externt med våra användare http://tinyurl.com/bbkkon och internt inom projektet.

  Vi vill självklart att Bredbandskollen ska vara till för alla, precis som internetdagarna självklart vill, men det är svårt att hitta någon direkt åtgärd som vi kan göra förutom att fortsätta med att göra Bredbandskollen känt bland så många som möjligt.

  Men kanske behöver vi ta upp diskussionen igen.

  Svara
  • sandra 31 oktober 2012, kl 09.04

   Ett annat alternativ är ju att acceptera att kvinnor kanske har en egen vilja och helt enkelt inte är lika intresserade av det ni erbjuder som män är. .. Är det verkligen ett problem? Måste jag uppträda som den genomsnittlige mannen för att
   duga? Klagar du lika mycket på att män inte köper lika mycket kosmetika som kvinnor gör också eller är det bara kvinnor som skaa ändra på sig?

   Svara
  • DrKejs 31 oktober 2012, kl 09.56

   Tack för informationen om att även Bredbandskollen vill ha lika utfall och spär på könskrigandet.

   Slutar använda Bredbandskollen och går över på http://www.speedtest.net/ istället (som jag aldrig hört talas om innan jag läste på er fb-sida). :-)

   Svara
 • Mattias Ahnberg 30 oktober 2012, kl 14.07

  Om något så reflekterade jag, som besökare, över att det kändes som en lagom bra blandning av män och kvinnor både bland besökare och talare. Många keynote-talare, flera paneler och sessioner innehöll kunniga och intressanta kvinnor.

  Först efter konferensen förstod jag att det uppstått debatt om detta och att ni anklagats för att ha gjort ”fel”. Personligen blir jag snarare trött på denna ”man vs kvinna” hysteri som föreligger, att det på något sätt alltid är fel om det inte är exakt 50/50. Någon upprörs över att det ”bara” är 30% kvinnor. Eh, ja? So?

  Problemet är först om internetdagarna medvetet skulle ha valt BORT kompetenta kvinnor till förmån för män. Att man inte uppnått 50/50 ser jag absolut inte som ett misslyckande.

  Om man ska prata om jämlikhet så är det väl lika rättvist och intressant att prata om åsiktsjämlikhet? Hur ser balansen ut mellan homosexuella och heterosexuella? Mellan ateister och troende? Och blande troende måste man ha en rättvis balans mellan kristendom och muslimer, förstås! Och självklart måste vi balansera människor som röstar vänster mot dom som röstar höger, och köttätare mot vegetarianer! :P

  Till sist är det också otroligt frustrerande och tråkigt att läsa anklagelser om ”påhopp bara för att jag är kvinna” och uppradande av ”härskartekniker” i så många diskussioner om detta ämne bara för att man inte håller med och ifrågasätter kritiken.

  Stå på er internetdagarna. Ni är bra och gör bra saker!

  Svara
  • Anna 21 november 2012, kl 14.37

   Jag tycker det är jättebra att medvetenheten höjs. Jag säger varken bu eller bä, men det finns studier som tyder på att när kvinnor pratar 30% av tiden upplevs det som att de pratar lika mycket som männen. Alltså KAN din iakttagelse av 30% talande kvinnor som ”en god blandning” faktiskt vara ett uttryck för vilken plats kvinnor tillåts ta i vårt medvetande.

   Svara
  • Janne Elvelid
   Janne Elvelid 21 november 2012, kl 23.48

   Tack!

   Svara
 • Cecilia Svedlund 31 oktober 2012, kl 08.59

  Bra och viktigt att ni reflekterar över detta och gör vad ni kan för att hitta en balans. Fortsätt i samma stil!

  Svara
  • Janne Elvelid
   Janne Elvelid 21 november 2012, kl 23.49

   Tack Cissi!

   Svara
 • DrKejs 31 oktober 2012, kl 09.04

  Ni får gärna reflektera över vilka signaler ni sänder ut till de unga män som är intresserade av området och som ser att ni propagerar för kvotering. Reflektera över vad den totala effekten blir av ett minskat intresse hos unga män kontra ett ökat intresse hos unga kvinnor för branschen som helhet.

  Släpp könskrigandet, alla förlorar på det. Sluta med den sjuka tanken om lika utfall och fokusera på kompetens istället oavsett om detta innebär en majoritet män eller kvinnor.

  Eller var konsekventa och säg upp er för att släppa fram kvinnor, fast så långt är aldrig kvoteringsivrare beredda att gå, det är alltid någon annan man som ska flytta på sig.

  Svara
 • Dan 31 oktober 2012, kl 11.28

  Tyvärr gör ni samma fel som många av dagens IT-företag. I sin iver att verka PK så promotar de kvinnor som är klart mindre kunniga än många manliga kollegor. Det skapar en olustig atmosfär på arbetsplatserna och är till ingens fördel. Det finns runt 4% kvinnliga studenter på IT utbildningarna och ofta ser det likadant ut på företagen. HUR ska man kunna få till 50/50 som feministerna tjatar om? Och det ska dessutom vara på chefsposterna och inte några låga positioner. Det verkar som vanligt att de vill hota till sig högre positioner omgående utan att gå den långa vägen. Hoppas Inetrnetdagarna hoppar av det här sjuka tåget.

  Svara
  • Gabriella Lönnroos
   Gabriella Lönnroos 31 oktober 2012, kl 13.12

   Hej Dan och DrKejs!

   Vi propagerar inte för kvotering utan det vi lyfter i inlägget och det som vi ständigt arbetar med är att inte slentrianmässigt välja männen. Utan vi letar efter kompetenta personer som är kunniga inom sitt område, däribland inräknas så klart kvinnor.

   Kompetens står alltid i fokus för oss men det är inte en motsättning till att vi också tror att mångfald på så väl scen som i publik höjer kvaliteten på ett evenemang.

   /Gabriella, kommunikatör på .SE

   Svara
 • Emily 31 oktober 2012, kl 11.53

  Själva definitionen för ett lyckat seminarium tycks numera vara att det ska vara ett likställt seminarium, dvs lika många män som kvinnor bland talarna och deltagare. Jag tycker att det är ett ensidigt och begränsat sätt att se på tillvaron. Lägg istället all energi på att göra internetdagarna så intressanta och givande som möjligt – oavsett kön på de som medverkar.

  Svara
 • Martin Thörnkvist 31 oktober 2012, kl 12.13

  Tack för att du delar statistik. Jag är även nyfiken på hur könsfördelningen på deltagarsidan har varit under den här tidsperioden. Kan du ta fram det?

  På Media Evolution The Conference ser vi ett tydligt samband mellan andelen kvinnliga talare och andelen kvinnor i publiken. Fler kvinnor på scen = fler kvinnor i publiken = en bättre publik och större besöksunderlag. Winwinwinwin.

  Svara
  • Gabriella Lönnroos
   Gabriella Lönnroos 31 oktober 2012, kl 14.39

   Vi kollar på deltagarstatistiken och återkommer när vi har siffror gällande det.

   /Gabriella, kommunikatör på .SE

   Svara
 • Brit Stakston 1 november 2012, kl 09.46

  Att mäta sig mot nuläget räcker inte

  Många av oss verkar i en ”framtidsbransch”, där vi siktar på framtiden, ofta målar vi med den stora penseln vad gäller utveckling inom t.ex. kommunikation och ställer krav på både transparens och höga mål. Tycker båda dessa delar saknades i diskussionen runt #ind12 särskilt i relation till era visioner, att ni säger er verka för ett ”internet för alla” https://www.iis.se/om/ .

  Tycker och hoppades att ”min egen bransch” även under denna konferens skulle präglas av framåtdrift, visioner och inte vara nöjda med att spegla nuet. Ni har ett ansvar för att gestalta visionerna i handling för att bidra till en utveckling. I övrigt tycker jag att it-minister Anna-Karin Hatts text efter internetdagarna #ind12 summerar väl både jämställdhetsfrågan och it-branschens utmaningar http://annakarinhatt.se/blogg/jamstalldheten-och-it-branschen/ eller Malin Nävelsös kritiska text http://portfreedom.wordpress.com/2012/10/31/internetdagarna-for-alla-oss-som-alskar-internet/

  Att inte hitta kvinnpr som kan delta i paneler som samtalet med Lawrence Lessig, diskussionen om myten om internet, teknik och tjänster för framtidens tv, det kriminella nätet, så enkelt kommer du igång med IPv6, öppna data för nya tjänster, från webb till app, hur man mäter nätneutralitet eller hur man bygger bra trådlösa nätverk är ett misslyckande.

  Det är en hygienfaktor att år 2012 inte ha ett så stort antal manliga paneler.

  För den intresserade finns även min ursprungliga kritik mot de 10 helmanliga panelerna och hur den hanterades av arrangören i denna text http://www.jmw.se/2012/10/22/befriad-zon-internetdagarna-och-mangfalden/ samt min uppföljande postning om konferensen som återfinns här, den fokuserar på vad vi kan göra åt mångfalden http://www.jmw.se/2012/10/27/kvinnor-mangfald-och-it-hur-gor-vi/

  Och nästa år är mitt starkaste tips till #ind12 att samarbeta gärna med Rättviseförmedlingen de har under snart tre år ALLTID lyckats hitta personer till efterlysningar, att titta på deras listor räcker tyvärr inte.

  Med vänlig hälsning Brit Stakston

  Svara
 • Anonym 1 november 2012, kl 12.13

  Uppmärksammade tråden efter internetdagarna och blir inte klok på vad som menas med jämställdhet vs jämlikhet i diskussionen och varför Sveriges ledande konferens inom IT ”misslyckats” med sitt uppdrag på grund av detta.

  När jag läser Brit Stakston’s twittertråd syns en stark personlig frustration mot vissa personer som piskas med retorik om könsfördelning, vad tyckte hon om det faktiska innehållet som levererades av talarna?

  Brit hade tjänat på att twittra namnförslag till bättre talare inför nästa år istället för att agera språkrör för någon (förmodad) grupp som (förmodas) fanns bland deltagarna och rädda hemliga källor istället för direkta referenser till andra röster inför/under/efter konferensen.

  Glöm inte att de allra flesta i publiken valde att närvara av intresse för vissa ämnen och avstod från andra som inte var intressant. Om jämlikhet eller jämställdhet var ett stort problem hade ni inte lyckats sälja en enda biljett.

  Behövs det två parallella spår där ena är enbart av och för experter och den andra i samma tema för en allmän bredare publik som vill bli framtida experter? Använd modern teknik och gör en publikundersökning med ex. twtpoll nästa år.

  Ser fram emot internetdagarna 2013!

  Svara
 • robert 1 november 2012, kl 22.09

  fast. nej.
  Det är som Brit nämner nedan att det finns ett antal inkörsportar för att komma in på ämnet, men att det inte finns kvinnor so.. va? bara, nej.

  Sun Axell, Andie Nordgren, Josefin Häggström för att nämna några Svenskar.
  Eller för debatt med Lessig? Suw Charman, Liz Henry, Sophia Blomquist, Anna Troberg.

  Försökte ni ens?

  Svara
 • Anneli Dahlqvist 22 november 2012, kl 16.18

  Har läst ”försvarstalet” och får avsmak för hela konferensen.

  Svara