Svenskarna och internet ställer nya frågor

Äntligen! Årets undersökningsdata för intervjustudien Svenskarna och internet har levererats. Det innebär att en av de största faserna i projektet är avslutad och vi kan börja med det roliga, det vill säga analysera och rapportera hur internet används i Sverige 2011.

Först och främst ett stort tack till alla er som varit med och gett synpunkter på 2011 års frågeformulär. Det otroligt kul att varje år gå ut och be om input och få så mycket svar. Jag hinner tyvärr inte svara alla individuellt men alla synpunkter läses och begrundas. Ni är alla med och verkligen förbättrar studien.

En av nyheterna för i år när det gäller frågeinnehåll är att vi ställt direkta frågor om olika webbtjänster eller webbplatser, något vi tidigare undvikit av olika skäl.

Vidare så har vi ställt en del frågor om hur man använde sig av internet och sociala medier i samband med valet 2010, vi har ett frågebatteri om datorspelande, vi följer upp frågor om attityder till yttrandefrihet. Självklart har vi utökat med ytterligare frågor om användning av sociala medier och mobilitet, och mycket mycket mer.

Inlägget med alla års frågeformulär är uppdaterat och där kan du ladda ner 2011 års formulär om du är intresserad av att titta på detaljerna.

Mobilt internet

Vi har nu ett rejält arbete framför oss med att gå igenom och kontrollera alla data för att se att inga fel uppstått under undersökningen. Efter det ser jag fram emot att titta på om vi nu kan se att användningen av mobilt internet har skjutit i höjden, något som jag personligen trott skulle visa sig redan för ett par år sedan men känner att nu måste det hänt. Jag är också nyfiken på hur den totala tillväxten av användare utvecklats, har antalet icke-användare minskat något eller har penetrationen helt stagnerat?

Regionala skillnader i internetanvändning

I årets upplaga av rapporten Svenskarna och internet kommer vi för första gången analysera regionala skillnader av internetanvändningen (förutsatt att nu dataunderlaget visar sig vara tillräckligt).

I övrigt inom statistikområdet händer det en del roliga saker. Ja, okej i alla fall bortsett från ett av de senaste månadernas dåliga samvete, att leverera 2010 års SOI-data till vårt internationella samarbete World internet Project, WIP. Matt Zhou och Michael Suman vid Digital Center på USC gör ett jättearbete med att ta in och kontrollera data från alla våra samarbetspartner för att skapa en sammansatt internationell databas. För att skicka in datat krävs en hel del omkodningsarbete vilket blev liggande från min sida.

Ser fram emot att kompensera 2010 års extremt försenade leverans med att vara först av alla med 2011 års data :)

Apropå WIP är det snart dags för den årliga WIP-konfernsen, den här gången i Mexico City arrangerat av Departamento de Comunicación vid Tecnológico de Monterrey, vår mexikanska samarbetspartner. Jag har pratat en del med Jeff Cole, grundare av WIP, om att vi i år måste göra en revision av de internationella gemensamma frågorna. Vi saknar alldeles för mycket om mobilitet som det är i dag.

Ett annat superroligt projekt inom statistik i dag är att arbeta med utvecklingen av en helt ny www.internetstatistik.se. Går det som vi planerar nu så kommer det att bli en grym statistiktjänst.

 

Etiketter: , , , , , ,

Om bloggaren

Janne Elvelid f.d Projektledare, statistik och fakta samt Internetdagarna på .SE Janne jobbade på IIS fram till december 2012. Han ansvarade för Internetstatistik och var projektledare för konferensen Internetdagarna. Före starten på .SE var han vd på World Internet Institute.