singaporeicann

Klart för nya toppdomäner

Imorse kl 06.15 fick jag informationen att ICANN:s styrelse har beslutat att godkänna programmet för att introducera nya generiska toppdomäner (gTLD:er) i Singapore. Vid en omröstning var 13 för, två avstod och en var emot. Det betyder att vi nu också har fått klarhet om vad som gäller framöver.

Efter en global informationskampanj kommer det att vara möjligt att ansöka om nya gTLD:er mellan den 12 januari och 12 april 2012, 15 dagar senare publiceras ansökningarna. För de som vill ansöka hittar man information på: http://www.icann.org/en/topics/new-gtlds/dag-en.htm

Resultatet från de första initiala utvärderingarna av ansökningarna publiceras i november 2012. Så någon gång under 2013 kan det finnas nya generiska toppdomäner i drift.

Det har varit en lång process med många möten och diskussioner under minst 6 år, på senaste tiden framförallt mellan GAC (regeringarnas rådgivande kommitté) och ICANN:s styrelse. GAC har i flera omgångar på möten och i brev meddelat ICANN:s styrelse sin syn (läs krav) på olika delar i den så kallade ansökarhandboken.

Nu blir det intressant att se vad som händer och vem som kommer att ansöka. Troligen kommer vi att se fler och fler idéer krypa fram. På twitterflödet från ICANN-mötet i Singapore ser man redan att Tokyo kommer att ansöka. Sedan kan jag bara konstatera att en styrelseledamot gör följande uttalande ”what’s exciting is we have no idea what will happen”. Det känns väl sådär.

Vad kommer att hända i Sverige?

Troligen kommer det inte att betyder allt för mycket för .SE. Dominerande landstoppdomäner kommer inte att påverkas särskilt. På samma sätt som .com inte blev rubbat av de nya toppdomäner som kom vid tidigare omgångar. Tvärtom kan .SE bli starkare genom en introduktion av nya spelare som investerar i marknadsföring.

Många frågetecken för registrarer

Våra återförsäljare, så kallade registrarer, lär har mycket arbete framför sig. Vilka toppdomäner ska man sälja? ska man försöka sig på en egen toppdomän? Hur ska man anpassa sina system? Ska man kräva betalning för att sälja sina tjänster gentemot ett registry? Kommer ett registry att gå förbi en registrar för att sälja själv? Här finns det mycket frågetecken.

En möjlighet eller ett hot?

Alla stora företag och städer kommer att behöva ta ställning om de vill ansöka om till exempel .ericsson, .stockholm eller .telia. Är det en möjlighet eller hot. Ska man söka för att använda det eller bara skydda det? Här kommer det att dyka upp många rådgivare, specialister, leverantörer som vill hjälpa.

ICANN:s beslut öppnar en ny värld med nya affärer, nya jobb , nya chanser och nya hot. God morgon och välkommen till en ny domänbransch :)

Nyheten sprider sig snabbt över världen nu. Läs mer på sidorna nedan, och vädra gärna era åsikter om beslutet i kommentarsfältet.

 

Etiketter: , , , , , , Foto: 002 av Charles Mok (CC BY-NC-SA 2.0)
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Danny Aerts Vd på IIS Danny Aerts är vd för IIS sedan 2006. Han är ursprungligen från Nederländerna och kom till Sverige i mitten av 1990-talet. Danny har tidigare arbetat på flera telekomföretag, som Unisource Mobile, Telia och PTT Telecom samt varit vd för Internetportalen Spray.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Markus Jalmerot 20 juni 2011, kl 10.17

  Bra artikel. Blir intressant att se vad som händer.

  Bli kanske mest stora städer (t. ex .tokyo) och multinationella företag (t. ex .ikea.) som kommer satsa. Har svårt att se lönsamhet för registratorer i detta. Men visst, hittar man ‘världens coolaste TLD’ och får godkänt på den så varför inte :)

  Svara
 • Jimmy Persson / AB NameISP 20 juni 2011, kl 10.25

  Mycket bra start på veckan! Vi på NameISP har länge väntat på denna goda nyhet och vi ser fram emot att bli registrar för många av dessa nya toppdomäner.

  Kommer .SE bli backend provider för några nya toppdomäner? .stockholm eller .göteborg kanske?

  Svara
  • Danny Aerts
   Danny Aerts 20 juni 2011, kl 15.28

   Om vi får frågan om till exempel .göteborg eller .stockholm så är vi beredda att hjälpa till. Det ligger helt i linje med hur vi vill driva internetutvecklingen framåt.

   Svara
 • Läsarn 20 juni 2011, kl 11.21

  Kommer det finnas privata toppdomäner, som kan användas för internt bruk, ex forskning, hemanvändning etc?

  Svara
  • Staffan Jonson
   Staffan Jonson 20 juni 2011, kl 15.32

   Svar till Läsarn: Ja, hela internet är ‘privat’ så det kommer att finnas privata toppdomäner. Jag är inte säker vad som menas med internt bruk, men en hemanvändare kommer troligtvis att få fler möjligheter till nya domännamn. En egen personlig toppdomän (typ http://www.exempel.staffan) kommer nog inte att finnas, eftersom det troligtvis blir för dyrt. Så vitt vi kan se nu kommer en toppdomän att kosta 185 000 US$. Den som lever får se.

   Svara
 • Petter Blomberg 20 juni 2011, kl 11.52

  Är det bara jag som inte fattar hur detta är en bra sak?

  Hur ska slutanvändarna förstå vad ett domännamn är, när vi har adresser som slutar på t ex .facebook? Fortfarande är det ju väldigt viktigt för ”surfsäkerheten” att kunna läsa och tolka URL:er.

  Hur ska småföretag kunna skydda sitt varumärke på tusentals toppdomäner?

  Svara
  • Mats 20 juni 2011, kl 12.04

   Det finns ingenting konkret att kalla bra med detta. Du ser ju: den som hyllar detta är någon som driver en kommersiell verksamhet. Alltså: detta är först och främst ”bra” för kommersiella syften. Oväntat? Nä.

   Svara
  • Peter Forsman 21 juni 2011, kl 12.07

   @Petter – Jag håller med dig om att det finns två sidor på det här myntet. Det kommer att bli rörigt och svårare för oinsatta att veta vilket eller vilka domännamn men bör registrera – för det lär ju inte saknas de som vill försöka sälja ALLA möjliga TLDer..

   Men om jag tillåts sia lite om vilken utveckling det här kommer att föra med sig, så tror jag att vi iom det här beslutet kommer att närma oss den semantsika webben av typen företagsnamn.intresseorganisation.bransch eller medlemsföretag.bransch.stad
   Fördelen med den utvecklingen torde vara att hela ”sök” i de större motorerna lättare kan relatera och ”validera” rätt sidor mot din sökning typ ”frisör i Stockholm” eller ”restaurang i Malmö” – Om jag får rätt får framtiden avgöra..

   Men det finns ingen anledning för något företag att registrera domäner under andra TLDer än de man är verksam i och har som målgrupp. (kika gärna på: http://www.internetdagarna.se/track/domannamn/typos-en-vaxande-ekonomi-i-skuggan-av-internet )

   Mvh
   Peter Forsman

   Svara
 • Peter Forsman 20 juni 2011, kl 12.42

  Oavsett hur man välkomnar detta beslut, så finns det anledning till viss oro.

  Bortser vi från att nya gTLDer kan skapa en hysteri vad gäller lukrativa affärer och skyddsregistreringar under ett stort antal toppdomäner, så kommer det att vara lika säkert att juristkåren kommer att ha glada dagar med att bevaka sina kunders intressen.

  Det är ingen som vet hur 500 nya toppdomäner kommer att påverka internet rent tekniskt, vad gäller sökalgoritmer, mm – det är bara att invänta och se.

  De som publikt berättat att de avser att ansöka är under 100 och delas upp i olika områden:

  Community-TLDs (15 st.)
  Bla .WINE, .POKER, .LOVE

  Ethnic-TLDs (10 st.)
  Bla .GAL, .KURD, .ZULU

  geo-TLDs (20 st.)
  Bla .AFRICA, .ENG, .FRA

  city-TLDs (20 st.)
  Bla .TOKYO, .PARIS, .MADRID

  Brand-TLDs (3 st.)
  .CANON, .UNICEF, .DELOITTE

  specialized-TLDs (33)
  .FILM, .SPORT, .WEB mfl

  Mer info på: http://www.newtlds.tv/newtlds/

  Men det stora antalet (varumärken och vissa geo-TLDer) är än så länge inte publika – men de är sannolikt långt många fler än de första 500.

  Svara
 • Läsarn 20 juni 2011, kl 15.28

  Jag tänkte på om det skulle finnas privata domäner på samma sätt som det finns privata IP-adress rymder. T.ex. får ju 10.x.x.x inte finnas på det ”publika” nätet, utan enbart bakom brandväggar. T.ex. .lab, .home etc…

  Svara
  • Måns Jonasson
   Måns Jonasson 20 juni 2011, kl 15.31

   Så länge man kör sin egen resolver är det ju inget som hindrar att man sätter upp en egen domänrymd. Det är mycket vanligt på företag redan idag.

   Svara
  • emil 20 juni 2011, kl 17.41

   Bara din fantasi sätter gränser. Och så har det alltid varit. Så länge du inte försöker skicka ut det på internet så. :)

   Svara
 • emil 20 juni 2011, kl 17.44

  Nya toppdomäner välkomnas. Men tycker man bör vara försiktig med att inte låta internet styras av de rikaste företagen – mer än vad det gör idag.

  Svara
 • Albin Stööp 29 december 2011, kl 14.41

  Det är ju utan tvekan så att marknaden för domänhandel kommer öka något enormt i omsättning – samtidigt som vissa nuvarande domäner med stor potential och högt värde kommer sjunka. Som exempel en domän som poker.com som är en av de bättre domänerna – hur kommer toppdomänen .poker slå mot en sådan domän?

  Hade jag pengar över hade jag tveklöst satsat pengar på flertalet toppdomäner.

  Svara