Klart för nya toppdomäner

Imorse kl 06.15 fick jag informationen att ICANN:s styrelse har beslutat att godkänna programmet för att introducera nya generiska toppdomäner (gTLD:er) i Singapore. Vid en omröstning var 13 för, två avstod och en var emot. Det betyder att vi nu också har fått klarhet om vad som gäller framöver.

Efter en global informationskampanj kommer det att vara möjligt att ansöka om nya gTLD:er mellan den 12 januari och 12 april 2012, 15 dagar senare publiceras ansökningarna. För de som vill ansöka hittar man information på: http://www.icann.org/en/topics/new-gtlds/dag-en.htm

Resultatet från de första initiala utvärderingarna av ansökningarna publiceras i november 2012. Så någon gång under 2013 kan det finnas nya generiska toppdomäner i drift.

Det har varit en lång process med många möten och diskussioner under minst 6 år, på senaste tiden framförallt mellan GAC (regeringarnas rådgivande kommitté) och ICANN:s styrelse. GAC har i flera omgångar på möten och i brev meddelat ICANN:s styrelse sin syn (läs krav) på olika delar i den så kallade ansökarhandboken.

Nu blir det intressant att se vad som händer och vem som kommer att ansöka. Troligen kommer vi att se fler och fler idéer krypa fram. På twitterflödet från ICANN-mötet i Singapore ser man redan att Tokyo kommer att ansöka. Sedan kan jag bara konstatera att en styrelseledamot gör följande uttalande ”what’s exciting is we have no idea what will happen”. Det känns väl sådär.

Vad kommer att hända i Sverige?

Troligen kommer det inte att betyder allt för mycket för .SE. Dominerande landstoppdomäner kommer inte att påverkas särskilt. På samma sätt som .com inte blev rubbat av de nya toppdomäner som kom vid tidigare omgångar. Tvärtom kan .SE bli starkare genom en introduktion av nya spelare som investerar i marknadsföring.

Många frågetecken för registrarer

Våra återförsäljare, så kallade registrarer, lär har mycket arbete framför sig. Vilka toppdomäner ska man sälja? ska man försöka sig på en egen toppdomän? Hur ska man anpassa sina system? Ska man kräva betalning för att sälja sina tjänster gentemot ett registry? Kommer ett registry att gå förbi en registrar för att sälja själv? Här finns det mycket frågetecken.

En möjlighet eller ett hot?

Alla stora företag och städer kommer att behöva ta ställning om de vill ansöka om till exempel .ericsson, .stockholm eller .telia. Är det en möjlighet eller hot. Ska man söka för att använda det eller bara skydda det? Här kommer det att dyka upp många rådgivare, specialister, leverantörer som vill hjälpa.

ICANN:s beslut öppnar en ny värld med nya affärer, nya jobb , nya chanser och nya hot. God morgon och välkommen till en ny domänbransch :)

Nyheten sprider sig snabbt över världen nu. Läs mer på sidorna nedan, och vädra gärna era åsikter om beslutet i kommentarsfältet.

 

Etiketter: , , , , , , Foto: 002 av Charles Mok (CC BY-NC-SA 2.0)

Om bloggaren

Danny Aerts Vd på IIS Danny Aerts är vd för IIS sedan 2006. Han är ursprungligen från Nederländerna och kom till Sverige i mitten av 1990-talet. Danny har tidigare arbetat på flera telekomföretag, som Unisource Mobile, Telia och PTT Telecom samt varit vd för Internetportalen Spray.