I huvudet på en statistiker finns mycket siffror.

En titt på 2017 genom en statistikers ögon

Det finns gott om spaningar kring vad det nya året bär i sitt sköte. Själv inleder jag traditionsenligt det nya året genom att istället titta bakåt, och lista allt som hänt 2017 med en statistikers ögon.

2017 var året då vi diskuterade källkritik, läste om #MeToo och sjöng småfalskt tillsammans med främlingar tack vare appen Musical.ly. Men vad har hänt mer under det gångna året? Jag har gjort en liten sammanställning.

Januari

Vi inledde statistikåret 2017 med att blicka tillbaka på 2016. Det var året då Pokémon Go kom in i våra liv.

Året hann inte bli många dagar förrän den svenska befolkningen passerade den magiska gränsen 10 miljoner och vi numera behöver använda 8 siffror för att skriva ut hur stor den är.

Februari

I februari fyllde Facebook ”tonåring”.

Och Youtube är bara ett år yngre.

Stora variationer i bredbandspriser, enligt PTS rapport. Svenska priser är dock fortsatt låga internationellt sett.

Mars

I mars publicerade vi sammanställningen av mätningarna med Bredbandskollen webbverktyg och kunde konstatera att ADSL håller på att försvinna. Genomsnittlig hastighet för att ta emot data i webben 2016 var 59 Mbit/s, vilket var en fördubbling på tre år. 2013 var hastigheten 29 Mbit/s.

PTS publicerade 2016 års mobiltäcknings- och bredbandskartläggning som visade att 71 procent av alla hushåll och företag i Sverige har tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s.

Maj

Rekordmånga deklarerade digitalt. 5,8 miljoner personer deklarerade digitalt senast 2 maj, av dessa var det 3,7 miljoner som använde E-legitimation. I augusti när även de med uppskov hade deklarerat slutade det med 6,2 miljoner som deklarerade digitalt. Det motsvarar nästan 80 procent av de som är skyldiga att deklarera.

Vi lyssnar lika mycket på musik nu som i slutet av 70-talet. Det och mycket annat visar Mediebarometern som Nordicom publicerade i maj. Nu lyssnar vi på 40 minuter om dagen på lagrad eller strömmande musik, men då, 1979, lyssnade vi 21 minuter om dagen på kassettband och 16 minuter på vinylskiva.

Svenskarna och internets motsvarighet i Grekland visade att 62 procent av grekerna säger sig vara internetanvändare.

Statens medieråd publicerade sina superintressanta rapporter om ”Ungar och medier”, uppdelat på Småungar och medier och Föräldrar och medier.

PTS rapport om Svensk Telekommarknad 2016  innehåller statistik om abonnemang, trafik och intäkter.

Juni

Gotland är supersnabbt – Blekinge, not so much. För femte året i rad har vi sammanställt hastighetsutvecklingen för mobilt bredband under det senaste året – och resultaten pekar fortsatt uppåt. Svenskarna kan mobilsurfa allt snabbare, i genomsnitt har hastigheten ökat med ungefär 5 Mbit/s årligen de senaste 5 åren.

Medieutvecklingen 2017” ges ut av Myndigheten för press, radio och tv och beskriver den svenska mediemarknaden med fokus på bland annat konsumtion.

Augusti

Antalet registrerade domännamn fortsätter att öka i Sverige. Vår VD Danny Aerts summerade det första halvåret såhär. Vill du följa den dagliga utvecklingen eller se mer domänstatistik finns den här sidan. Där kan man se att 170 000 .se-domäner har webbsidor som innehåller funktioner för Facebook.

September

Medieakademin presenterar för första gången Maktbarometern om de mäktigaste på Sociala medier i Sverige.

Den amerikanska motsvarigheten till Svenskarna och internet gavs ut i september av Center for the Digital Future.

Oktober

Den stora dagen S som i Statistik och Svenskarna och internet inträffade 2017 den 19 oktober. Då publicerade vi hela rapporten Svenskarna och internet 2017.

Missade ni att se presentationen finns den att se här.

Vill du dyka djupare ner i statistiken så passar jag på att slå ett slag för vår tabellbilaga i Excel som finns att ladda ner.

En mer ingående beskrivning om hur vi gör ”Svenskarna och internet” finns i detta blogginlägg.

I Svenskarna och internet 2017 kunde vi även blicka tillbaka och se att den stora flugan Pokemon Go som slog så många rekord 2016 var just en fluga. Det är 3 procent som svarat att de jagar Pokemons varje dag.

November

E-barometern för det fjärde kvartalet 2017 där vi bland annat kan läsa att 23 procent av svenskarna e-handlade från utlandet.

I november var det dags för årets andra stora höjdpunkt, Internetdagarna! Såklart var den även i år kryddad med statistik på flera ställen. I 10 år med sociala medier och Digital först.

PTS summerar första halvårets operatörsstatistik i rapporten ”Svensk Telekommarknad första halvåret 2017” och presenterar samtidigt sin nydesignade statistikportal.

SCBs presenterade sin årliga statistik om IT-användning i företag 2017 och IT bland individer.

December

Såklart hade vi även i år på Facebook en julkalender för statistiknördar och SCB har en.

Svenskarna och internets motsvarighet i Schweiz publicerades .Det finns en engelsk sammanfattning, men vill man dyka djupare finns rapporten i sin helhet på tyska. World Internet Project Switzerland 2017.

Rapporten om Mediautvecklingen I Danmark innehåller även statistik om internet och sociala medier.

I World Internet Projects senaste rapport kan man se hur Sverige ligger till i jämförelse med ett urval av andra länder. (Siffrorna avser användning 2015)

Listan med de vanligaste läckta lösenorden fick min kollega Amel att skriva ännu ett inlägg om lösenord och lösenordshantering.

”Fidget spinner” tog 2017 över som den mest trendande sökningen på Google efter 2016 års ”Pokémon Go”. Det googlade svenskarna mest under 2017, men den listan följdes snabbt av en ofiltrerad version ”Det googlade svenskarna egentligen 2017” som toppas av Facebook följt av Aftonbladet.

Artikeln har inga etiketter

Om bloggaren

Pamela Davidsson Chef, statistik och fakta Pamela är chef för området statistik och fakta på IIS. Hon ansvarar för portalen internetstatistik.se och studien Svenskarna och Internet. Tidigare har Pamela jobbat med marknadsstatistik på PTS och har en lång bakgrund inom telekommunikation från bland annat Ericsson och Televerket.