Internethistoria – nu även för barn

Varför finns internet? Vilka uppfann det? Och hur gick det till? Det är inte många som kan besvara de frågorna. Nu ser vi till att åtminstone barnen kan det!

En av de mest fantastiska sakerna med att arbeta på Internetstiftelsen är att det ständigt händer nya saker på kontoret. Vissa dagar är dessutom mer speciella än andra. En sådan dag var den där grå onsdagseftermiddagen i mitten av mars, som jag tillbringade med min kollega Jörgen Löwenfeldt i 4c:s klassrum. Vi hade bjudit in oss själva till skolan för att  tillsammans testa Internetmuseums nya utställning om internet för barn.

Hur betalade man räkningar förr?

Internetmuseums nya utställning är skapad för barn, och den är fylld med texter och bilder gjorda för våra yngre. Vi hade gett barnen i läxa att prata med sina föräldrar om tiden innan internet. Hur betalde man räkningar? Hur kommunicerade man med andra som hade samma intressen som inte bodde på samma ställe? Alla barn i 4c hade roliga och spännande berättelser att dela med sig av.

Detta var bara början av det samtal om internet som skulle prägla eftermiddagen. Men hjälp av Internetmuseums nya utställning gick Jörgen tillsammans med barnen igenom några centrala tidpunkter i internets historia, och barnen gjorde ständigt kopplingar till deras egna erfarenheter kring internet och hur de använder nätet.

Utforska utställningen

Vi avslutade lektionen om internets historia med att göra det quizz som tagits fram för att klasser tillsammans ska kunna utforska utställningen. Och jag vet med bestämdhet att barnen i 4c gick hem till sina föräldrar och berättade att det var en psykolog som kom på idéen bakom internet. Hans mål var att skapa ett intergalaktiskt nätverk, som skulle göra det möjligt för oss att kunna prata med utomjordingar. Jag vet också att via tidslinjen fick barnen i 4c en bättre förståelse för hur internet fungerar.

Är du nyfiken på internets historia och vill besöka ett museum tillsammans med dina barn, gör då ett stopp på internetmuseum och kolla in tidslinjen för barn. Ett besök är kostnadsfritt och vi har ständigt öppet – så glöm inte att ta med dig barnen! Till tidslinjen på Internetmuseum för barn finns också en fantastisk serietidning, skapad av Jesper Wallerborg, som är en illustrerad kortvariant av svenska internets historia. Lämplig kvällslektyr måhända!

Etiketter: ,

Om bloggaren

Kristina Alexanderson Chef, internet i skolan, IIS Kristina ansvarar för Webbstjärnan, en skoltävling för elever där de under handledning av sina lärare publicerar skolarbete på internet. Kristina är i grunden lärare i svenska och samhällskunskap, men har sedan 2011 ansvarat för Webbstjärnan. Hon är av regeringen utsedd till expert i Digitaliseringskommissionen. Sedan 2013 är Kristina även projektledare för Creative Commons Sverige.