Foto: Privat.

Internetmuseum bevarar internetpionjären Annica Tigers webbsidor

För en tid sedan lämnade en av Sveriges främsta internetpionjärer oss. Annica Tiger var Sveriges okrönta webbdrottning och genom hennes legendariska HTML-guide hjälpte hon tusentals svenskar att komma igång och bygga egna webbsidor. Nu har Internetmuseum fått förtroendet av Annicas dotter att förvalta hennes digitala arv för att hennes webbsidor fortsatt ska finnas tillgängliga på nätet.

Tack vare dina guider kunde jag ta de första viktiga stegen till det som senare skulle bli min yrkesbana

Det som inte stod på din sida var inte lönt att lära sig

Citaten är hämtade från kommentarsfältet till en krönika Annica Tiger skrev för Internetmuseum i höstas. Det var när den publicerades och hyllningarna började strömma in – både när vi publicerade den, och sedan efter att hon gått bort – som jag verkligen förstod hur viktig Annica varit för så många människor och för digitaliseringen av Sverige. En folkbildare av rang!

Därför blev jag väldigt glad när hennes dotter Carina Tiger för ett tag sedan tog kontakt med Internetmuseum och undrade om vi kunde hjälpa till med att bevara hennes mammas webbsidor.

Som ni säkert förstår sa vi ja på en gång, för oss är det en ära att bli tillfrågade. Hennes HTML-guide är ett monument över den svenska webbens barndom och Annica själv en stark förebild – inte minst som (ganska) ensam kvinna i den grabbiga värld som webben var på 90-talet. Hon var en stark och uppmuntrande röst för kvinnors (allas) självklara rätt och möjlighet att använda internet och uppmanade folk att också hjälpa de äldre med på tåget. Redan 1997, långt innan ordet blogg myntades, började hon skriva dagbok på nätet och under många år svarade hon outtröttlig på nybörjares frågor om att bygga hemsidor.

– Mamma var en väldigt varm, glad och öppen människa och hon ville verkligen hjälpa. Hon satt i flera timmar varje dag och svarade på frågor – helt ideellt, berättar hennes dotter Carina när jag pratade med henne i telefon häromdagen.

Själv förstod Carina inte hur stor hennes mamma faktiskt var, Annica var inte personen som framhävde sig själv,  förrän en dag för några år sedan då de  gick på stan i Stockholm tillsammans. Annica bar en t-shirt som det stod a.tiger på.

– Det kom fram flera personer och frågade henne om hon verkligen var Annica Tiger, tog hennes hand och tackade henne, minns Carina.

Saknaden efter mamma är stor, likaså stoltheten.

– För mig är det väldigt viktigt att mammas sidor får leva vidare. En av hennes högsta önskningar var att hennes webbsidor skulle få fortsätta leva även när hon inte längre fanns kvar, det pratade hon ofta om med mig, berättar hennes dotter Carina.

Som kvinna som värnade kvinnors rätt att synas och ta plats drabbades Annica Tiger tyvärr av näthat, något hon berättar om i sin krönika. Det gick till slut  så långt att hon lämnade webbens offentlighet. Vill du göra något för att hylla Annicas minne? Stå upp mot näthat och försvara den som blir utsatt – varje gång du ser det hända.

Etiketter: , , ,

Om bloggaren

Elisabeth Standár PR-ansvarig Elisabeth är PR-ansvarig på IIS och ansvarig för vårt Internetmuseum. Hon har en bakgrund som nyhetsjournalist och härstammar från de värmländska skogarna.