Internetdagarna 2011 är igång

Det är med stolthet som vi för tolfte året i rad i dag öppnar Internetdagarna – mötesplatsen för alla oss som på ett eller annat sätt arbetar med internet. En gång i tiden var det en mötesplats för tekniker, i dag är vi många olika yrkesgrupper som möts här. Det är också det unika med Internetdagarna, här träffas vi och byter kunskap och erfarenheter över branschgränserna. I år är vi över 1 500 stycken!

Med åren har fler och fler nya teman kommit till, i år har vi så många som nio huvudteman: domännamn, entreprenörskap, ett öppet internet, IPv6, medielandskapet, molntjänster, samhälle, säkerhet och teknik. Årets konferens bjuder på fler än hundra talare, varav flera räknas som världens främsta internetexperter, däribland säkerhetsgurun Bruce Schneier, Harvard-professorn Yochai Benkler och ISOC:s vd Lynn St Amour. De får sällskap av bland andra IT-minister Anna-Karin Hatt, SvT:s vd Eva Hamilton och molnexperten Matt Wood.

Nya toppdomäner – möjligheter och svårigheter

En av årets stora nyheter i branschen är ICANN:s beslut om att tillåta nya toppdomäner från och med 2012. Vi ägnar tre seminarier – en hel dag – åt att täcka in de flesta aspekter på vad nya toppdomäner innebär, allt från möjligheter till svårigheter. Vidare ställer vi oss frågor som om det är möjligt att stänga av internet i Sverige, var internet befinner sig om fem år och hur vi ska lösa problemen med lösenord till nätets alla tjänster.

Regeringen har i höst presenterat en digital agenda för Sverige, och den kommer vi naturligtvis att borra djupare i under Internetdagarna. Ett av de områden som nämns allt oftare relaterat till internets utveckling är entreprenörskap och innovationer. Vi ser hur uppfinningsrikedom i stor utsträckning uppstår utanför de mera etablerade universiteten och storföretagen, särskilt när det gäller nya webbtjänster. 24 Hour Business Camp visar många exempel på det. Möt dessa energiska entreprenörer på Internetdagarna.

Internetdagarna Forum – en kostnadsfri tredje dag

Vi vill samla så mycket kunskap som möjligt under ett och samma tak under de tre dagarna och har märkt av det finns behov av möten för fördjupade samtal och erfarenhetsutbyte kring specifika områden. Därför har vi under de senaste åren arrangerat en öppen dag – Internetdagarna Forum – i anslutning till de två konferensdagarna. Här erbjuder vi andra parter att arrangera sina möten kring ämnen som digital delaktighet, användbarhet och säkerhet. I år har den tredje dagen lockat fler besökare än någonsin.

Livesändningar

Du som inte är på plats kan följa vad som händer på konferensen på Twitter under hashtagen #ind11. Dessutom så livesänder vi samtliga keynote-tal samt seminarierna som hålls i den stora A-salen (kolla programmet för att se vilka det är).

Vi ses!

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , ,

Om bloggaren

Danny Aerts Vd på IIS Danny Aerts är vd för IIS sedan 2006. Han är ursprungligen från Nederländerna och kom till Sverige i mitten av 1990-talet. Danny har tidigare arbetat på flera telekomföretag, som Unisource Mobile, Telia och PTT Telecom samt varit vd för Internetportalen Spray.