Internet stressar bara upp dig, här är lösningen på alla dina problem

Landade precis i min tidsmaskin, här kommer en rapport från framtiden. Allt är precis som vi trodde; flygande bilar, robotar och sånt. Sociala medier är inte så sociala längre och alla är sjukskriva på grund av internetstress och sitter i kohagen och blåser läkarutskrivna maskrosfrön överallt. Men tro för den delen inte att Twitter, Facebook och Instragram är tysta. Nej nej, här postas det och lajkas som aldrig förr.

Jag hade nyligen ett möte med några av mina mest underbara konsulter och fick höra en historia som fick mig att slänga mig på google-knappen. Jag tycker mig ha koll på internetfenomen – men detta var något helt nytt.

En av konsulterna hade varit på en fisketur med en vän och hade frågat lite trevande som vi alla har gjort någon gång, ”ifall hans vän inte höll med om att den där bilden han hade lagt upp tidigare på dagen inte var himla fräck?” Vännen svarade då frågande ”vilken bild”, varvid ett mycket förvirrat ögonblick följde. Hans vän hade nämligen varit så snabb att gilla bilden att de flesta av oss hade antagit att han faktiskt hade sett den. Men så var alltså inte fallet och nu ska jag förklara varför.

Få fler följare

Hans vän förklarade att detta inlägg hade hamnat i hans autolajkrobot som automatiskt och helt utan hans inblandning dygnet runt, året om sprang runt på nätet och lajkade saker som den trodde han gillade. Han hade väl berättat för den ungefär vad för saker han gillade och när ett sådant inlägg dök upp så vips så fick det en lajk. Jag tror tanken här är att en lajk på rätt ställe kan ge en lajk tillbaka och kanske till och med en följare, så detta är med andra ord ett billigt sätt att få fler följare till sitt konto.

En snabb googling senare och jag inser att det fullkomligt dräller av lajkrobotar där ute och inte bara det, en hel del inlägg har nog skrivits av dessa robotar. För när jag tänker tillbaka så är inlägg av typen ”(TUMMEUPPTUMMEUPPTUMMEUPP) GREAT WORK!!!! (FEMHUNDRAHJÄRTAN)” rätt vanliga i kommentarsflödet och nu när jag har sett ljuset så inser jag att dessa nog är skrivna av våra vänner lajkrobotarna.

Stressande

Jag insåg mitt i googlandet att han fiskevännen var något på spåren. Enligt en rapport från Ericsson blir vi nämligen bara mer och mer stressade av att vara på internet. En film som laddar lite för långsamt höjer tydligen pulsen med 38 % och motsvarar i stressnivå att vi tittar på en skräckfilm. Detta kan ju inte vara bra för oss i längden.

Så mitt tips till er blir följande: Alla mat- och kattbilder som våra ”vänner” postar blir ju inte färre. Anställ en lajkrobot som tacksamt och utan speciellt hög lön lajkar saker åt dig och vips har du tid att göra bättre saker. Dina vänner kommer inte märka nånting utan kommer älska dig som aldrig förr.

Men nöjd dig inte med det, utvecklarna från framtiden jobbar redan nu på autoinläggsroboten som helt själv lägger ut roliga bilder på era barn/katter/fruar. Allt detta så att du kommer få ännu mer tid över till att göra sånt som är viktigt här i livet. Framtiden är ljus kära vänner.

Artikeln har inga etiketter Foto: Wind-Up Robot av Robin Zebrowski (CC BY)

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.