Internet Explorer inte längre största webbläsaren i Sverige

För första gången sedan 1998 är Microsofts webbläsare internet Explorer (IE) inte längre den mest använda webbläsaren i Sverige. Därmed har en era fått ett länge förutspått och efterlängtat slut och webbutvecklare världen över jublar närmast unisont.

Om du inte arbetar som webbutvecklare, webbredaktör eller har någon annan yrkestitel som börjar med ”webb” så undrar du kanske varför det skulle spela så stor roll vilken webbläsare man använder. Men den periodvis närmast monopolliknande position som IE åtnjutit det senaste decenniet har antagligen producerat fler gråa hår på våra webbutvecklarhuvuden och sämre sömn än de värsta villalånen någonsin lyckats göra.

Dessutom verkar det som att alla chefer har ingått någon slags hemlig pakt om att alltid använda en liiite för gammal version av IE och för att sedan påminna om alla ”fel” på hemsidan. Nämner inga namn …

Men nu är alltså IE:s dominans äntligen på väg att försvinna, Google Chrome är nämligen nu den mest använda browsern i Sverige:

Webbstandarder

Så här är det. Precis som i den övriga världen finns det även i webbvärlden något som kallas för standarder – en uppsättning rekommenderade regler och ”best practices” för hur webbläsare bör tolka den kod som vi skriver och hur vi webbutvecklare bör skriva vår kod. Detta för att våra hemsidor och webbapplikationer ska vara så kompatibla som möjligt med olika plattformar och system.

Det i sin tur gör att vi känner igen oss när vi till exempel går in på en hemsida från vår hemdator och därefter från jobbdatorn även om det är två olika operativsystem och webbläsare, det gör att vi får färre buggar och fel i våra webbapplikationer och framförallt så gör det alla webbutvecklares jobb väldigt mycket lättare och mindre tidskrävande.

Men endast under förutsättning att standarderna följs. Ehrm.

Browser wars

1994 grundade Tim Berners-Lee the World Wide Web Consortium (W3C) som skulle komma att börja skapa standarder för webben. På den tiden fanns webbläsare som Mosaic och Netscape men när IE dök upp och snabbt plockade marknadsandelar från de andra så gjorde de det kanske på grund av att de faktiskt bättre följde de standarder som fanns.

I slutet av 90-talet kopplar IE greppet om marknaden precis som Microsoft i övrigt gjorde med operativsystemet Windows, med vilket IE följer med gratis. Härefter följer ett gäng IE-versioner som inte följer de ständigt utvecklade standarderna särskilt bra och kritiken av IEs många säkerhetsproblem har inte varit nådig.

Microsofts absoluta bottennapp

Även om IE version 6 kändes väldigt modern när den kom så måste man nog i efterhand säga att det var Microsofts absoluta bottennapp på webbläsarfronten. På många arbetsplatser sitter folk fortfarande fast med IE6 – mer än 10 år efter releasen av IE6 – på grund av att de system de är beroende av är skrivna för att fungera med IE6. Och fortfarande släpper Microsoft uppdateringar för IE6 för att täppa igen säkerhetshål etc.

Blotta tanken på all den arbetstid – den i en parallell bättre värld helt onödiga arbetstid – som lagts på att göra anpassningar för IE:s olika knackigt fungerande versioner genom åren och i synnerhet IE6, är svindlande.

Och hur kan det egentligen komma sig att den programvara som är bäst och dessutom gratis inte är den som används mest?

Svaret på det får bli en annan bloggpost, just nu ser det i alla fall ut som att vi har tagit oss förbi den eran. Det tog nästan 15 år men nu verkar alltså äntligen en match vara vunnen: grattis alla webbutvecklare!

Läs mer på vår webb

Läs mer på andra webbsidor:

 • ie6countdown.com – Microsoft inser själva vilket monster de har skapat och uppmanar folk att uppgradera sina webbläsare
Etiketter: , , , , , , , , , Foto: The Death of internet Explorer 6 av rosefirerising (CC BY-NC-ND 2.0)
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Richard Brattlund Webbansvarig När Richard inte spelar musik eller fotboll arbetar han med att bygga IIS webbsajter. Han har drivit eget sedan 2001 och jobbar framförallt med publiceringssystemet WordPress.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Johan Ahlbäck 29 november 2012, kl 14.28

  Awesome!
  Julafton kom tidigt i år kan man säga. Men det är ju fler och fler webbplatser som inte fungerar eller fungerar dåligt med ie6 och ie7. Bland annat facebook. Det kan ha varit en drivande faktor.

  Svara
 • Viktor Olsson 29 november 2012, kl 15.22

  Herregud vilken lycka!

  Svara
 • Andreas Eriksson 29 november 2012, kl 19.01

  Jag trodde att IE 5.5 för mac var största bottennappet. Det var dock före min tid som utvecklare.

  Svara
 • Fredrik 30 november 2012, kl 09.03

  Inkluderas mobila användare i statistiken för Safari användare?

  Svara
  • Richard Brattlund
   Richard Brattlund 30 november 2012, kl 10.48

   Bra fråga Fredrik, inte helt tydligt hos Statcounter. Men du kan läsa mer här:
   http://gs.statcounter.com/faq#methodology

   Och så hittade jag detta:
   ”StatCounter doesn’t separate out tablet browsers from its statistics, although it does separate out mobile browsers and small-screen devices.”
   (Källa: http://royal.pingdom.com/2012/04/23/current-status-of-the-browser-wars/)

   Så stämmer det så borde Safaris siffror vara ganska mycket högre antar jag. Har frågat Statcounter nu så vi får se vad de svarar. Säg gärna till om du hittar någon som samkört siffrorna för webbläsare på alla devices och fått fram andra siffror.

   Svara
 • Anders Ytterström 13 december 2012, kl 06.57

  Vi ska dock inte glömma att IE6 var ett stort steg framåt för webbstandarder när den kom. T ex introducerades W3Cs så kallade ”boxmodell” som i princip pajade varenda hemsida som använde CSS istället för tabeller.

  2012 är opinionsbildande webbutvecklare överens om att IEs egen variant av boxmodell är bättre, vilket framförallt märks i CSS3-standarden där det finns en property som heter ”box-sizing” för att återställa boxmodellen till hur IE5 ritade sajter.

  Hade IE7 kommit 2003 istället för 2006 hade vi förmodligen inte haft något att anmärka på om IE6. Största problemet med IE6 är att den fick vara ensam för länge, vilket gjorde utvecklare bekväma och lata, varvid de under flera år skapade en monokultur med IE6-specifika saker.

  Att lägga skulden på enbart Microsoft är därför halvt felaktigt – utvecklare har lika stor skuld till att IE6 blev långlivad.

  Disclaimer: Jag tillhör själv webbutvecklarna som verkligen inte saknar IE6. Jag övergav tabeller så tidigt som 2004.

  Svara
 • alf rudebro 27 april 2017, kl 14.36

  google crome fungerar bra med you tube, men då gillas inte googleb toolbar & bing bar………..you tube fungerar inte i internet Explorer, men gillas google toolbar & bing bar…………..google ligger ju bakom crome……..

  Svara