Internet är ingen lek längre

En tidigare keynotetalare på Internetdagarna Bruce Schneier beskrev nyligen internet som en plats där ”det är lättare att attackera än att försvara sig” och att ”internet inte längre är någon lek”. Internet som är en så oerhört viktig infrastruktur har blivit en plats där en ensam tonåring med lite ”hackerskills” potentiellt kan förändra amerikanska valet eller med hjälp av några hundratusen webbkameror med ”password” som lösenord, kan stänga ner halva Internet. Men är det verkligen så här illa och är det inget vi kan göra för att skydda oss?

Internetstiftelsen måndag kl 09:04 – morgonmöte. Registrychefen Torbjörn Carlsson berättar om veckans DNSSEC-kampanj, en tidig julklapp.  I mer än tre år har Internetstiftelsen belönat de återförsäljare som signerar sina kunders domäner. Två gånger per år (maj och december) utbetalas cirka 2 miljoner kronor totalt. En insats som har inneburit att vi idag med glädje kan berätta att nästan 50% av alla svenska domännamn nu är DNSSEC-signerade.

Försvårar för buset

”Vadå med vadå och varför då” undrar du kanske nu? Jo, det ska jag berätta. DNSSEC är ett tillägg till DNS-protokollet som gör det jättesvårt för internetbusarna att ändra så att www.banken.se pekar på fel sida (dvs sno dina pengar). DNSSEC är en av många saker som vi på Internetstiftelsen gör för att skapa en stabil infrastruktur här på det svenska internätet och som inte riktigt märks för er alla som mest bara skriver in  www.vadsomhelst.se.

DNSSEC är något som ligger där under ytan och gonar sig, det gör det varmt och mysigt att surfa på internet. Men vi här på Internetstiftelsen nöjer oss inte med DNSSEC, vi gillar t.ex. anycast också. Anycast är en supersmart lösning som gör att frågor på internet sprids jämt beroende på var du befinner dig. En användare i New York når inte samma server som du i Sverige, utan en server som står i New York.

Det innebär att ifall en hacker startar en DDOS-attack med hackade webbkameror i New York så kommer bara servern i New York att påverkas. Du som sitter i Sverige kommer sannolikt inte märka något alls. Vår DNS-infrastruktur är i absolut toppklass med hundratals servrar över hela världen och jättemycket anycast. Den är så bra att det egentligen kan kännas lite slösaktigt. Men vi värderar helt enkelt vårt svenska internet så mycket att vi skulle bli helt förkrossade ifall det skulle sluta fungera.

Var lägger du dina ägg?

Tillbaka till Bruce och hans analys om internet. Han pratar så klart om en av de absolut största attackerna på internet i modern tid, den som inträffade den 21 oktober. Den tog ner många stora siter t.ex. Twitter, Netflix, Amazon, Spotify, Reddit, CNN, men även många svenska sajter som regeringens hemsida, SF:s biljettsystem och Krisinformation.se.

Attacken den 21:a oktober visar väldigt tydligt att det spelar roll var du lägger dina ägg. SF och Krisinformation hade otur denna gång. Och även om vi inte kan bestämma ifall du ska välja .com eller .se när du registrerar din nästa domän (.com är ju onekligen en rätt cool domän) så är det värt att fundera på ifall det är smart att vara cool. Eller om du vill känna dig trygg och varm i vetskapen att det är Internetstiftelsen med DNSSEC, anycast och allt det där andra som inte märks som kör dina domäner. Helt enkelt de bästa och mest stabila toppdomänerna i hela världen.

PS: Och inte nog med det, vi gör dessutom allt det här!

Artikeln har inga etiketter

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.