Skapa din egen interaktiva infografik till Svenskarna och internet

.SE:s rapport ”Svenskarna och internet” är en av våra allra mest kända produkter. När den kommer ut på hösten är det alltid lika spännande att bläddra i boken och läsa om utvecklingen av internetanvändningen bland svenska folket. Men på sistone har vi funderat på hur vi kan göra alla siffror i rapporten lättare att ta till sig, och mer inbjudande.

Gå direkt till infografiken

Ja, för att läsa rapporten går ju bra – dels trycks den (och delas ut till alla som kommer på Internetdagarna varje år) och dels kan man ladda ner den som PDF och läsa den på skärm om man vill.

Men eftersom Svenskarna och internet är en så pass spännande produkt, med massor av historik och gammal data som är intressant, skulle det inte vara kul att kunna göra en ”roligare” och mer lättillgänglig rapport också? Det tyckte åtminstone vi förra året då vi för första gången förra året tog fram infografik till förra årets rapport. Det har vi även gjort i år, infografiken för 2012 har du här nedanför.

En interaktiv version av rapporten

Klicka på bilden för att ladda ner en högupplöst version av den ”vanliga” infografiken.

Det initiativet blev så pass uppskattat att vi i år ville gå vidare och göra nånting mer än bara en snygg bild. Vi ville göra en interaktiv version där användaren själv kan dra i siffror och jämföra statistik från Svenskarna och internet mellan olika åldrar, kön och årtal. Vi har därför tagit fram en helt ny, interaktiv infografik som du kan hitta på vår sajt internetstatistik.se!

Det finns otroligt mycket data i arkiven från Svenskarna och internet – hela vägen från 1995 och fram till i år. Än så länge är det bara en bråkdel av alla data som finns tillgängliga i den interaktiva versionen, men vår förhoppning är att vi i framtiden ska kunna göra mer för att förenkla för er användare att hitta egna siffror från alla våra rapporter, fritt kunna jämföra frågor och nyckeltal, i en ännu mer interaktiv version av det vi lanserat i år. Under tiden hoppas vi att ni har lika roligt som vi när ni leker med årets interaktiva infografik.

Visste du till exempel att det bland 36-45-åringarna bara är 25% av männen som använder Facebook varje dag, medan det är hela 39% av kvinnorna? Eller att barn mellan 12-15 använder e-post mer sällan än de som är 76 år och uppåt? Det, och mycket mer kan du se i den interaktiva infografiken!

Etiketter: , , , , ,

Om bloggaren

Måns Jonasson Digital strateg Webbfantast som ansvarar för digital strategi på IIS. Måns har jobbat med webben sedan 1994 och har sedan dess drivit egen byrå, jobbat på flera olika communities samt på kommunikationsbyrå.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.