Inspireras av vår nya domännamnsguide – det gjorde jag!

Nu släpper vi vår nya Internetguide "Domännamn – Allt du vill veta om din adress på nätet. I den berättas hur man skaffar och använder domännamn och vilka regler som gäller. Jag gillar särskilt intervjuerna med sex svenska domännamnsinnehavare – allt från en familj till en portalchef – som berättar hur de använder sin identitet på nätet och vad adresserna under .se betyder för just dem.

Man blir peppad att skaffa en egen domän när man läser guiden. Jag pekade precis om min blogg till mitt eget namn som domännamn. Det känns proffsigt och gör det lättare för mig att marknadsföra mig själv. Och efter snart ett år på .SE så är det egentligen konstigt att jag inte gjorde det tidigare.

En trappa ner på kontoret visar en tavla nyregistrerade domännamn i realtid. Där brukar jag bli ståendes mellan möten. Genom den ser man nya företag födas. Namnen får inte delas och inte fotograferas, för det är ju så att så fort en produkt, eller ett begrepp, börjar användas på ett företag är det dags att rappt registrera ett domännamn.

Domännamnet viktigt vid skapande av nya namn och varumärken

I mitt tidigare jobb har jag själv suttit i otaliga möten för att skapa nya varumärken med nya namn. Det första man gör när ett namn börjar kännas rätt är att kolla om domänen är ledig. Är den upptagen är namnet inte längre någonting värt och man får börja om.

Ett avsnitt som guidens författare Fredrik Wass själv vill lyfta fram är det som avhandlar relationen mellan domännamn och varumärken.

– Det som jag tror att många kan vara intresserade av är vilken betydelse ett domännamn kan ha för varumärket, och kanske framförallt skillnaderna mellan domännamnet och varumärket rent juridiskt. Där tar jag också upp hur tvister löses när flera anser sig ha rätt till samma domännamn.

Lär dig mer om de nya toppdomänerna

I guiden kan du också lära dig mer om möjligheten att registrera egna toppdomäner. Vid sidan av internets drygt 200 landstoppdomäner , som .se (Sverige), .de (Tyskland) och så vidare, finns i dag ett litet antal så kallade generiska toppdomäner där .com är den största. Med start nästa år kommer det att blir det att bli möjligt att ansöka om egna toppdomäner. Det väntas i första hand bli populärt bland stora företag med internationellt kända varumärken samt storstäderna – vi kan se fram emot att det inom några år dyker upp toppdomäner som .canon och .london.

Att de nya toppdomänerna påverkar domännamnsmarknaden är alla överens om, frågan är bara hur.

Domännamn är viktiga! Därför tycker jag att du ska läsa guiden Domännamn – allt du vill veta om din adress på nätet.

Etiketter: , , , , , , , ,
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Jessica Bäck Projektledare för Internetguider på IIS Jessica ansvarar för IIS kunskapsspäckade och kostnadsfria Internetguider som spänner över en rad olika ämnen. Hon arbetar dessutom med marknadsföringen av Internetdagarna. Före starten på IIS var hon marknadsansvarig inom AcadeMedia.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.