Ingen går på Nigeriabrev – eller?

Förutom att jag är abuseansvarig på .SE och alltså hanterar allehanda "bus" i .se-zonen, så driver jag en blogg där jag upplyser och informerar om sidor och fenomen på internet som jag inte kan hantera under arbetstid. Ett ständigt återkommande gissel är det som med sammlingsnamn kallas "Nigeriabrev".

Pust, puh och stön kanske du tänker – är det verkligen någon som går på sånt som ”Nigeriabrev”? Alla vet väl att det är bluff?

Svaret är NEJ, alla vet inte det. Det kommer dessutom nya internetanvändare hela tiden och bluffarna förändras kontinuerligt.

Lånade jättelika summor för att få arv

Anledningen till att jag skriver det här, är den friande dom som kom i går för en 67-årig kvinna från Skåne, som blivit så bortkollrad av bedragare att förutom att hon själv betalat 730 000, även lånat 3,4 miljoner från bekanta till bedragarna, i tron att hon skulle få ut ett jättelikt arv. Jag råder dig att läsa om denna närmast osannolika historia. Trots rättegången och all uppståndelse, så har sanningen inte nått fram till kvinnan:

trots en oförstående omgivning lever kvinnan fortfarande i övertygelsen om att arvet en dag kommer att betalas ut till henne.”

Bara i Sverige som det kallas Nigeriabrev

Jag skriver ständigt om nya varianter och svenska offer för olika typer av Nigeriabluffar (som det nästan enbart kallas i Sverige), som även kallas ”Advance fee scams” eller ”419 frauds” på engelska och syftar till den 419:e paragrafen i kapitel 38 i den nigerianska strafflagen (Skaffa egendom genom falska förespeglingar, fusk).

”419. Any person who by any false pretence, and with intent to defraud, obtains from any other person anything capable of being stolen, or induces any other person to deliver to any person anything capable of being stolen, is guilty of a felony, and is liable to imprisonment for three years.

If the thing is of the value of one thousand naira or upwards, he is liable to imprisonment for seven years.

It is immaterial that the thing is obtained or its delivery is induced through the medium of a contract induced by the false pretence.”

Du kan läsa lagen i sin helhet här.

Inte något nytt fenomen

Vanliga missförstånd är  att ”Nigeriabrev” skulle vara något nytt fenomen för internet, eller att det kommer från 70-talet.

Sanningen är att det härstammar åtminstone från tidigt 1800-tal, vilket går att läsa i den Franske detektivchefen Marie-François Goron´s memoarer (f.1847 – d.1933), han var chef för Sûreté under 7 års tid (1887-1894).

Men hur vanligt är det då i dag?

Jo, förutom de vanliga floderna av lotterivinster och arv från avlägsna släktingar, så förekommer det numera även att Nigeriabrev skickas till svenskar i pappersform (alltså med frimärke).

Bedragarna har också visat sig att vara snabbfotade och utnyttjar händelser i vår omvärld, som jordbävningen på Haiti, Tsunamin i Japan, Michael Jacksons död och nu senast Gadaffis död.

Romantiska bluffar

Det förekommer också numer att jag blir kontaktad av kvinnor som lurats in i vad som kallas ”Romance scams”, vilket innebär att bedragarna ”stjäl” någons fotografi och lägger upp på Facebook eller någon datingsajt.

De fabricerar ihop en profil och inte sällan så utger de sig för att vara en amerikansk soldat i Afganistan. Sakta låtsas ”soldaten” bli förälskad i offret, för att när tiden är mogen ”råka”” ut för någon oförutsedd händelse som kostar pengar och där offret uppmanas hjälpa till genom lån et cetera.

Det kan handla om allt ifrån att offret ska betala arméstaben för dokumentsigill – för att soldaten ska komma på besök, till att soldatens dotter gjort sig illa, till att soldaten själv hamnat i någon olycka och svävar mellan liv och död. I samtliga fall uppmanas offret att betala.

Du hittar lite olika fenomen och olika offer här.

Det finns tusentals främmande människor som lever på att lura dina vänner och släktingar – ta hand om de dina!

Läs mer på vår webb:

 

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Om bloggaren

Peter Forsman Abuseansvarig på IIS Hanterar abuse-ärenden för hela .se-zonen och är en av Sveriges främsta experter på nätbedrägerier. Peter har varit verksam inom IT-sektorn sedan mitten av 90-talet och har erfarenheter från flera olika roller i domän- och webbhotellbranschen.