Ny undersökning visar hur införandet av IPv6 i Sverige går

Vår årliga undersökning av hur det går med införandet av IPv6 i Sverige är klar. Undersökningen har gjorts de senaste fem åren och ger i dag en tydlig bild av hur det står till.

Låt mig börja med att berätta lite hur det stod till för fem år sedan.

.SE hade precis börjat jobba med IPv6. I maj hölls ett seminarium där ett 30-tal samlades för att höra om ”vargen” som det ropats om sedan tidigt 90-tal. Samma år gjordes den första undersökningen och i den framkom att 15 procent av de tillfrågade hade börjat fundera på hur de skulle införa IPv6. Av de tillfrågade var det en tredjedel, 33 procent, som tyckte att de visste vad IPv6 var.

På frågan om något skulle kunna påskynda införandet låg svaren ”krav/lagstiftning”, ”om adresserna tar slut” och ”mer kunskap” i topp.

På .SE beslutade vi att detta var tillräcklig feedback för att fortsätta jobba för att försöka påskynda införandet av IPv6.

Under åren som gått har vi anordnat seminarier, försökt påverka myndigheter, skapat e-utbildningar, testat utrustning, berättat om vad som händer ute i världen och en massa andra saker – smått som stort.

Resultat från årets undersökning

När årets undersökning nu är klar kan man fråga sig om det hänt något sedan den där första undersökningen för fem år sedan.

Ja, det har det! Siffrorna är tydliga.

De 15 procent av företagen och myndigheterna som hade börjat fundera på att införa IPv6 har utvecklats till 4 procent som redan har gjort det och ytterligare 45 procent som börjat planera! Kunskapen har ökat från 33 procent till 63 procent. Det innebär att snart sett två av tre säger sig vara kunniga på IPv6!

Undersökningen visar också att offentlig sektor kommit längre än det privata näringslivet.

Det vi INTE visste 2008 var att 2011 skulle de adresser som fanns i den centrala adresspoolen ta slut. I år kände 82 procent av de tillfrågade till detta. Det skulle jag säga betyder att många vet att det faktiskt är dags att börja ta tag i det här och att informationen om vad som händer går fram, vår, men också andras.

För då, 2008, var vi inte många som pratade om det här!

I dag skrivs det om IPv6 i pressen. Givetvis i fackpressen men även i dagstidningarna som DN och SvD och det har hamnat på näringsdepartementets ”Digitala Agenda” som sätter mål för hur myndigheter ska jobba med IPv6 på samma sätt som den drar upp mål för andra viktiga saker på internet. Departementet gav också Post- och Telestyrelsen, PTS, i uppdrag att ta fram en vägledning som innehåller väldigt mycket bra information!

6 juni slår flera internetjättar på IPv6 på sina tjänster

För att peka på vilket tryck det är på IPv6-implementering nu vill jag påminna om ”World IPv6 Launch” den 6:e juni i år. Efter analys av förra årets 24-timmarstest kommer nu företag som Google, Facebook, Yahoo!, Akamai och Limelight tillsammans med 1000-tals andra att börja tillhandahålla sina tjänster över IPv6.

Delar av Kina kommer inte längre åt IPv4

I dagsläget är det så att vissa delar av internet i framför allt Kina inte har IPv4 i full utsträckning utan de använder numer i huvudsak det ”nya” systemet med IPv6. Det innebär att det blir problem när de ska försöka nå webbtjänster i resten av världen som bara använder IPv4. Att inte införa IPv6 kan bli en kostsam historia, något en kollega till mig på ett stort svenskt företag fick erfara för inte så länge sedan.

Testa själv

Har du inte tillgång till IPv6 från din ISP (bredbandsleverantör) så tycker jag att det verkligen är dags att börja testa, och det kan du göra med en tunnel från till exempel HE:s tjänst Tunnelbroker direkt till din dator. Ladda också ner ipvfoo till Chrome eller ipvfox till Firefox så kan du se vilka webbsidor som redan finns tillgängliga via det nya internet!

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Om bloggaren

Jörgen Eriksson Projektledare, IPv6 och IP-mätning på IIS Jörgen har jobbat på IIS sedan 2008 med bland annat utvecklingen av IPv6 – Internets nya version av IP-adresser. Han har sysslat med Internet sedan 1990 bland annat på olika ledande positioner på Tele2/Swipnet. Han har också varit med och startat PacketFront.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Pär 18 juli 2012, kl 11.26

  Är själv just i tagen att ansluta mig till telia öppen fiber som nu verkar fått lite fart på utbyggnaden. I detta nät har man valt att implementera IPv4 och delar kanske förstårligt inte ut några fasta ip-adresser, utan säger att detta kan bli möjligt när nätet kör IPv6.

  När man frågar telia (operatören av nätet) när detta kan bli aktuellt säger de att de inte vet. Orsaken till att man inte implementerat eller kommer implementera IPv6 är att man anser att säkerhetshållen måste täppas till först.
  Man säger att Sverige globalt ej kommer implementera IPv6 innan dessa problem adresserats (ärligt talat vet jag ine vad telia menade med detta).

  Nu undrar jag i mitt stilla sinne vilka är dessa säkerhetshåll och av vilken natur är de? Är det det arkitektoriska problem kan ju tiden att fixa dessa bli signifikant. Hur ser vägen ut framåt?

  Svara
  • Jörgen Eriksson 18 juli 2012, kl 13.57

   En tjänst helt utan publika adresser är riktigt dåligt. Du kommer att ha problem att köra t.ex peer-to-peer-protokoll och du kan inte ansluta hem till t.ex din server. Tycker det låter illa… :-S

   Att referera till ospecificerade ”säkerhetshål” känns lite fegt och jag vet inte om jag tycker det finns speciellt mycket mer problem på det området än på IPv4. Sen är ju internet till naturen distribuerat så det finns egentligen inget som är ”Sverige globalt” utan alla ISP sköter mycket av detta själva. Knutpunkterna där dom skickar trafik sinsemellan är klarar för IPv6 sedan länge.

   Så, några generella säkerhetshål kan jag faktiskt inte peka på utan det skulle isåfall snarare vara olika problem hos olika typer av leverantörer.

   Vägen frammåt är nog att de som är intreserade och vill nå ”hela internet” (som Tobbe Eklöv brukar säga) får skaffa tunnel från t.ex. tunnelbroaker eller sixxs och börja testa och lära sig. För företag är det kanske en aning lättare att få IPv6 från leverantörerna.

   Svara
   • Pär 20 juli 2012, kl 02.29

    Tjänsten ger nog publika ip-adresser men de är dynamiska. Problemet jag ser är att det kan bli svårare att nå hem-servrar då jag ej kan få någon statisk ip-adress. (nu är det nog så att det finns goda chanser att även en utdelad dynamisk ip-adress förblir tämligen statisk givet att ens utrustning är påslagen och kopplad mot internet. Men inga garantier finns och när det blir adressbyte så blir det lite halvsurt med att uppdatera dns etc.).

    Jag tyckte det också det kändes som en undanflykt att peka på ”säkerhetshål” på någon portal. Ska ta upp frågan med Telia igen.

    Svara
    • Jörgen Eriksson 20 juli 2012, kl 10.17

     Ah, ok, då var det inte SÅ dåligt som jag trodde. Dynamiskt får nog dom flesta privatkunder leva med tills vi får IPv6 på bred front.

     Svara