Var inte dum – säkerhetskopiera!

Det är väl ingen (hoppas jag) som ifrågasätter värdet av att regelbundet ta backup - alltså säkerhetskopiera - den information man har lagrad vare sig det är på en dedikerad server med webbsidor eller det är en smarttelefon med de senaste semesterbilderna. Idag, den 31 mars, är det World Backup Day. Använd den klokt och fundera på vad du behöver göra.

Även om du har gjort allt för att skydda informationen så kan du bli utsatt för intrång, hårdvaran haverera eller du själv göra ett fruktansvärt misstag som innebär att materialet du har sparat försvinner.

Vad är en backup?

En backup är en kopia av alla din viktiga information som semesterbilder, videofilmer från när barnen var små, dokument eller e-post. Förutom att ha allt lagrat i din dator, din mobil eller vad du nu använder så har du ytterligare en kopia av allting på ett bra ställe för säkerhets skull.

Vem säkerhetskopierar?

Alltför få! Informationsförluster är vanligare än du tror. 2013 publicerade Google Sverige en studie som visade att 70 procent av svenskarna äger en smarttelefon och att 82 procent av dessa använder sin telefon för att ta just bilder och videofilmer.

Studien visade också att telefonerna är det vi oftast tappar bort eller skadar (39 procent). Trots detta var det enligt samma studie mer än hälften, eller 55 procent, av de som förlorat sina foton och filmer genom haveri eller stöld som inte hade någon säkerhetskopia.

Studien visade dessutom att det är just bilder och videofilmer, tillsammans med kontakter och adresser, som vi svenskar tycker det är allra jobbigast att förlora.

Vad händer om det värsta inträffar?

Ja, vad händer vid en brand, ett inbrott eller om hårdvaran havererar? Om jag är företagare? Förutsatt att jag då har säkerhetskopierat informationen, hur länge kan jag klara verksamheten innan informationen är återställd och vad kostar det? Har jag en katastrofplan? Finns all programvara, licenser, support och annat dokumenterat för att kunna återskapa system och information? Hur lång tid tar det innan vi kan vara igång med verksamheten igen?

Om jag är privatperson? Ja, då är jag förmodligen rökt. Jag kan ju förstås försöka kontakta vänner och bekanta som varit mer förutseende och be om kopior av bilder som jag delat med dem, kanske några av dem finns på Instagram eller Facebook. Men knappast alla. Och det är oftast bara lite bilder, inte andra viktiga dokument och filer.

Hur kan man göra?

Den som säkerhetskopierar sina filer gör det antingen till en extern hårddisk eller någonstans i molnet. Det är för det mesta väldigt enkelt.

–Säkerhetskopiera till en USB-disk

Allt du behöver är en extern hårddisk, helst en som har större lagringsutrymme än din dator. De är riktigt billiga i dag.

–Säkerhetskopiera hos din hostingleverantör

Om du inte har egna servrar utan köper en hostingtjänst till exempel för att driva din webbplats så kan du för det mesta lägga till en tjänst för säkerhetskopiering hos din hostingleverantör vilket brukar vara en smidig lösning. Då backar de regelbundet upp dina webbsidor eller vad du nu har på just din dedikerade server, och du slipper tänka på den saken. Det brukar kosta någon hundralapp per månad men det kan det vara värt eftersom hostingleverantören ofta också läser tillbaka och återställer det du hade på din server om något skulle ha inträffat.

–Säkerhetskopiera det allra nödvändigaste i molnet

Ett enkelt sätt att spara filer på Internet är att använda någon av de många online-tjänster som erbjuds som exempelvis OneDriveDropbox, eller Google Drive för att säkerhetskopiera det allra viktigaste som du har eller som du jobbar med just nu.

Dessa tjänster erbjuder inte alltför mycket utrymme och de backar oftast bara upp en mapp från din dator. Men det är en bra lösning för studenten som inte vill tappa bort sin C-uppsats när datorn blir stulen eller packar ihop och för företagaren med kontoret på fickan som behöver ha sina viktigaste dokument lagrade någonstans.

–Säkerhetskopiera hela datorn?

Om du hellre säkerhetskopierar allt som finns på datorn (bra där!) så kan du titta in på Backup-guiden. Där får du lite vägledning om vilka tjänster som finns, hur mycket lagringsutrymme de erbjuder och vad det kostar per månad. PC Mag har nyligen utvärderat ett antal online-tjänster för säkerhetskopiering.

Jag lider med alla som hamnat i situationen att datorn havererar och inser att det inte finns någon säkerhetskopia. Jag lider ännu mer med den som har en egen server hemma som börjar spöka och som kanske har många terabit data som med kort varsel måste räddas och överföras till en online-tjänst för säkerhetskopiering.

Onlinebackup har två viktiga parametrar – bandbredd och tid. Även med en riktigt hyfsad förbindelse så kan det faktiskt ta ett par veckor innan allt är klart. Men det viktiga är trots allt att veta att man kan få tillbaka all information om något skulle hända, även om det tar en vecka eller två.

Flera av dessa leverantörer erbjuder dessutom företagslösningar (enterprise edition) och privatlösningar. Oftast är företagslösningen dyrare men samtidigt följer det med sådant som bättre prestanda och andra finesser.

Glöm för all del inte att ta reda på hur de gör för att skydda dina data. Om de inte redovisar det tydligt? Fråga! Utgå inte från att det görs.

Framtiden

När du väljer – ta höjd för framtida behov! Oavsett om du nu för första gången skaffar en lösning för säkerhetskopiering eller om du väljer att se över den du redan har, ta med tillväxten på data den närmaste 5-årsperioden i kalkylen. Det tar tid att byta och det är inte alltid trivialt. Vare sig du är privatperson eller egen företagare, ställ dig frågan hur mycket mer information ni kommer att hantera framöver.

Med det önskar jag er en härlig World Backup Day! Var inte dum – säkerhetskopiera.

Etiketter: , , , , , , , Foto: GotCredit av GotCredit (CC-BY 2.0)

Om bloggaren

Anne-Marie Eklund Löwinder Säkerhetschef, IIS Rankad som en av Sveriges främsta IT-säkerhetsexperter. En av få utvalda i världen att delta i nyckelgenereringen för DNSSEC i rotzonen för internet. Ledamot i ett flertal styrelser och remissvarare på statens offentliga utredningar om internet och säkerhet.