I can haz cat bonanza – nu lanserar vi månadens tema

Hur kommer det sig att just katten är det djur som får oss att skratta, gilla och dela mest? Vilka är de populäraste nätkatterna, vilken kisse blir nästa Grumpy Cat och hur började egentligen allt? Katten innehar huvudrollen när Internetmuseum lanserar Månadens Tema på Internetmuseum!

När vi förra året började fundera över vad som borde finnas med på en tidslinje över den svenska internethistorien insåg vi snabbt att den största utmaningen skulle bli att begränsa oss. För trots att internets historia är relativt kort så har väldigt mycket hänt väldigt snabbt.

Internetmuseum.se lanserades i december förra året, då med ett hundratal tidslinjepunkter som tillsammans berättar den svenska internethistorien. Och den fortsätter vi att fylla på, hittills i år har det blivit ett 20-tal nya (nu senast en om kaffepannan som 1993 blev den första riktigt stora internetkändisen). Flera av dessa har gjorts efter att vi fått in tips från Internetmuseums besökare.

Men på huvudtidslinjen skrapar vi ju faktiskt bara på ytan. Liksom andra fysiska museer har olika rum för olika epoker, ämnen och stilar vill vi bygga ut Internetmuseum med temautställningar och grotta ner oss ordentligt i olika ämnen.

Ambitionerna är högt satta – det kommer att bli ett nytt tema varje månad – och det första blir alltså katter. Själv upptäckte jag tjusningen med katter när den klassiska sajten I Can Haz Cheeseburger? blev stor. En annan tidig favorit var Kitlers (katter som utseendemässigt påminner om Hitler) .

Hjälp oss skapa historia

Tipsa oss om dina bästa internetkatter och vinn en snygg tygpåse!

Fredag 10 september kommer vi att lansera vårt katt-tema. Och nu vill vi har er hjälp! Som jag hoppas att flera av er märkt vill vi bygga Internetmuseum tillsammans med er. Vi är övertygade om att det blir både bättre och roligare om vi hjälps åt. Därför kommer vi för varje tema gå ut och be om tips på saker som absolut borde finnas med på tidslinjen. Och tips för vårt katt-tema kan du lämna redan nu. Alla bidrag som sedan publiceras belönas med en fin present.

Till Månadens Tema kommer vi också att bjuda in krönikörer som får belysa det aktuella ämnet från olika perspektiv. Det kommer bli podd, tävling och bildkavalkad på Instagram – som du gärna får bidra till genom att tagga dina bilder med #webkatz. Allt detta sammantaget tror vi kommer att skapa en kul och levande utställning. Och en av de bästa sakerna med att vårt museum är helt digitalt– utställningen kommer inte behöva plockas ner utan vårt samlade arbete kommer att finnas sökbart för framtida kattfantaster.

Så hjälp oss nu att teckna internetkattens historia! Du får självklart också gärna lämna förslag till oss på vad du vill se som kommande Månadens Tema.

Läs mer

Etiketter: , , , , , , , ,

Om bloggaren

Elisabeth Standár PR-ansvarig Elisabeth är PR-ansvarig på IIS och ansvarig för vårt Internetmuseum. Hon har en bakgrund som nyhetsjournalist och härstammar från de värmländska skogarna.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.