Hur går det med IPv6 på myndigheterna?

I den Digitala Agendan för Sverige har näringsdepartementet satt som mål att alla kommuner och myndigheter ska ha infört IPv6 innan utgången av 2013. När vi nu börjar närma oss årets slut kan det vara intressant att ta en titt på hur det går. Kommer målet att nås?

De av er som jobbar med IPv6 vet redan att svaret på den frågan är nej. Men är det att betrakta som ett misslyckande? Nja, jag tror inte det var någon som trodde att detta mål skulle nås när agendan släpptes 2011.

Däremot tror jag att målet varit viktigt för att få bollen i rullning.

(IP-vadå? Här kan du läsa vad IPv6 är för något)

IPv6-utvecklingen i Sverige

Åter till frågan i min rubrik; just nu händer det helt klart en del på IPv6-fronten i Sverige. De mätningar vi gör visar på en stadig om än inte tillräcklig tillväxt på IPv6:

ipv6-laget

När det kommer till myndigheter och kommuner finns det bra webbplatser som visar information nämligen den Internetfonden-sponsrade sidan http://kommunermedipv6.se/ samt för myndigheter, den lite enklare http://myndighetermedipv6.se/mipv6/. Här kan vi se lite av verkligheten i kart- och listform!

Vad visar den då, jo – att inte mer än 13 av kommunerna (Arvidsjaur, Härnösand, Sandviken, Ljusdal, ockelbo, Gävle, Avesta, Strängnäs, Skövde, Strömstad, Tanum, Markaryd, Malmö – hyllas dem som hyllas bör!) i dagsläget har IPv6 på på www, DNS och Mail.

När det kommer till myndigheter är det lite bättre – hela 45 av 218 lyckas med IPv6 på sina webbplatser – om än en handfull verkar ha lite problem. På listan finns bland annat Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, SMHI och Skatteverket. För mejl- och DNS-servrar är siffrorna något högre (83 resp 115 av de totalt 218 myndigheter som finns med i statistiken) troligen då dessa tjänster ofta hanteras via externa parter för till exempel spam-tvätt.

En hel del övriga har börjat med införandet av IPv6 – men visst återstår det en hel del innan det kommer lysa grönt överallt!

Fler röster från ”IPv6-Sverige”

För att få en mer samlad bild av läget har jag pratat med några kollegor runt om i landet.

Erika Hersaeus från Post- och telestyrelsen, PTS, jobbar bland annat med att främja och följa upp införandet av IPv6 hos myndigheter. Hon ser att medvetenheten och intresset för IPv6 hos myndigheter och kommuner är större nu än för ett år sedan. Införandet är alltså på gång, men det går fortfarande långsamt. När jag frågar henne varför svarar hon så här:

”Det är inte oväntat att det tar tid att förändra beteenden genom kommunikation och information. Många är på rätt väg, men avsaknad av ledningsbeslut och kännedom om vad ett införande kostar i grundläggande publika tjänster, gör att det inte går så fort som det borde”

En annan som jobbat länge inom IPv6 är Torbjörn Eklöv från Interlan i Gävle. Han har bland annan hjälpt ett stort antal kommuner runt om i Sverige med kompetens, mjukvara och hårdvara inför IPv6-införandet.

”En del av kommunerna har kommit igång efter detta men generellt går det mycket sakta” säger Torbjörn, ”många vill gå vidare men kan inte då deras internetleverantör inte kan leverera IPv6 idag.”

Själv har jag sett hur operatörerna allt eftersom rör sig mot stöd för IPv6. Några mindre operatörer hade inte så stort steg att ta och var tidigt ute med att erbjuda IPv6 medan andra större spelare har gått fram på lite olika sätt – allt från att börja med tunnel-tjänster till begränsade piloter för att tillslut börja erbjuda allt större grupper kunder med fasta anslutningar tjänsten.

Vad som ligger en bit in i framtiden verkar dock vara IPv6-stöd för privatpersoner över bredband. Och tyvärr är stödet ofta bättre i storstäderna än i mindre städer och på landsbygden.

Detta pekar också på komplexiteten med att införa IPv6. Det är flera saker som måste fungera om det ska gå framåt. Internetleverantör, brandväggar, servrar, mjukvara, DNS, kompetens, tid och ibland till och med vilja. Saknas något blir det lätt stopp. Bland alla jag pratar med verkar utbildning och vilja vara nyckelord.

Glenn Sernbrandt på utbildnings- och konsultbolaget IP-Solutions ser en utveckling där svenska operatörers kunskap kommit långt men hos företag och myndigheter är intresset fortfarande svalt.

”Det är än så länge få som ser nyttan med att addera IPv6 till sin infrastruktur, myndigheter har dock ofta kommit längre” säger han och fortsätter ”huvudanledningen är att man inte ser nyttan/behovet av IPv6 så detta måste givetvis förtydligas om det skall hända mer. För myndigheter är så klart nyttan något påtagligare eftersom måste vara tillgängliga för alla medborgare – även de som bara kommer att ha IPv6-access.”

En rekommendation från Glenn är att successivt förbereda sig för IPv6, både när det gäller kunskap och införande. På så sätt kan man slippa alltför kostsamma migreringar i framtiden när behovet ökar.

Och utbildningar finns det. Kruxet är nog att pressa in dessa i verksamheter som ständigt har besparingskrav på sig och sällan har gott om resurser. Ett företag som nischat sig på korta, anpassningsbara utbildningar är 2ThePoint.

”Vi har hittills levererat vår introduktionsutbildning i IPv6 till fler än 100 kommuner, myndigheter och landsting, så jag vill nog säga att det finns ett intresse att lyfta upp frågan på IT-agendan” berättar Stefan Frisenfelt. ”Endagskurser i inledningsskedet funkar väldigt bra. När man väl har sjösatt sitt IPv6-projekt och börjar närma sig teststadiet kommer vi och kör ytterligare en dag med praktik för teknikerna, och då kan de direkt tillämpa kunskaperna när de kör igång med testverksamheten.”

När vi kom in på kompetens var Stefan riktigt positiv; ”Vår upplevelse är att de flesta har bra koll på den driftmiljö de har i dag, och de har inte speciellt svårt att ta till sig det som blir nytt i och med IPv6.  De inser också vad de har för jobb framför sig för ett lyckat IPv6-införande. Visst, det varierar lite, men överlag har man bra koll.”

Jag hoppas det är som Stefan säger – men har en gnagande misstanke om att det nog finns en och annan kommun som inte har koll alls och säkert rätt många som tvingas driva IT med minsta möjliga resurser. Där är troligen inte IPv6 något som ligger högt upp på agendan innan det blir hårdare krav eller helt enkelt skjuts till resurser för just detta!

För att sammanfatta: det känns som att kurvorna pekar uppåt. I september slog City Network på IPv6 för de flesta av sina webbhotellskunder och på en gång hoppade kurvan rejält uppåt. Skulle några andra större webbhotellföretag göra likadant skulle antalet IPv6-redo webbplatser i .se-zonen snabbt kunna närma sig hälften! Myndigheter och kommuner är också på väg – om än långsamt. Det som inte känns lika bra är väl den ”privata sektorn” och givetvis IPv6 för privatkunder. Men jag är fortsatt optimist och hoppas att det kommer några genombrott på det området redan under våren!

Etiketter: , , , , , , , , , ,

Om bloggaren

Jörgen Eriksson Projektledare, IPv6 och IP-mätning på IIS Jörgen har jobbat på IIS sedan 2008 med bland annat utvecklingen av IPv6 – Internets nya version av IP-adresser. Han har sysslat med Internet sedan 1990 bland annat på olika ledande positioner på Tele2/Swipnet. Han har också varit med och startat PacketFront.