Hastigheten för mobilt internetsurf ökar i hela landet

Mobilsurfhastigheterna ökar i hela landet. Det visar en ny rapport som .SE och Bredbandskollen släpper i dag och som baseras på de över fem miljoner mätningar som gjorts med Brendbandskollens appar hittills i år. Mest ökar Tele2 som verkar ha satsat extra mycket på 4G i år.

Framtiden är ljus för oss som är mobila då och då i våra liv. Operatörerna ångar på som galningar och bygger 4G-nät, 4G som tillåter extremt mycket högre hastigheter än det gamla trötta 3G-nätet.

Dessutom har operatörerna fått tillgång till alla gamla TV-frekvenser och kan nu kränga landsbygdsbredband på 800 Mhz-bandet med överlägsen täckning och kapacitet. Jag vet, för jag har provat själv. Min svärfars hus på Österlen som i alla år har saknat både GSM och 3G-täckning hade när jag var där i julas fantastiskt 4G-täckning. Bredbandskollen visade nästan 40 Mbit/s.

Kolla vad medelhastigheten är där du bor

Vår nya rapport visar att den genomsnittliga hastigheten i hela landet för att ta emot data är 7,1 Mbit/s under 2013. Det är mer än en fördubbling jämfört med 2012. Fortfarande skiljer det dock så klart mycket mellan olika platser. Vill du veta var det går extra fort i sommar, titta då på Bredbandskollens egen hastighetskarta eller gå till internetstatistik.se för hela rapporten. I den listar vi mobil surfhastighet uppdelat på både orter, kommuner och län. Kolla själv hur det ser ut på din hemadress!

Etiketter: , , , , , , , , , Foto: Greyhound Racing av Rainer Hungershausen (CC BY-NC-ND 2.0)
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Karl 18 juni 2013, kl 17.07

  Bra artikel och tack för Bredbandskollen som är en praktisk tjänst.

  Synd dock med bilden – en greyhound är onekligen ett snabbt djur, men hundkapplöpning är en tuff sport där hundar inte bara kan fara illa under tiden de tävlas, utan ofta avlivas när när de inte längre är kommersiellt gångbara.

  Svara
  • Rickard Dahlstrand
   Rickard Dahlstrand 19 juni 2013, kl 07.42

   Tack. Synd att du tog illa vid dig av bilden.

   Svara
  • Jessica 15 oktober 2013, kl 21.02

   Tråkigt att du fått den uppfattningen om hundkapplöpningssporten. Tyvärr så har det utanför Sveriges gränser förekommit otrevliga händelser som kan kopplas till denna sport men i Sverige händer det inte.
   Svenska Hundkapplöpningens Centralförbund (SHCF) som alla tävlande måste tillhöra har ett strängt regelverk som bland annat reglerar när och hur deras medlemmar får avliva sin hund. Det har även regler om vila och träning.
   Alla hundar som skall tävla måste skrivas in före fyra månaders ålder om det är tänkt att den ska bli en tävlingshund. När hunden väl är inskriven får den inte avlivas före tio års ålder utan veterinärmedicinska själ och detta skall ske av en veterinär. Det krävs med andra ord ett godkänt veterinärintyg på avlivningsorsak som dessutom skall godkännas av SHCF.
   Vidare skall hunden ges minst två dagars vila mellan alla tävlingar och träningar. Hundarna veterinärbesiktigas före alla lopp och vägs två gånger innan tävling. Banveterinären finns kvar under hela tävlingsdagen och en stund efter.

   Sporten i Sverige är en väldigt liten sport där alla känner alla och alla är välkomna. Det finns nybörjare, medlemmar som varit med i generationer, ungdomar, pensionärer, barnfamiljer, medelålders och alla umgås och har trevligt med sin familjemedlem i fokus.

   Har du fortsatta funderingar kring hundkapplöpning i Sverige och vill veta mer om dessa fantastiska hundar kontakta gärna någon i SHCFs styrelse. http://www.shcf.se

   Svara
 • Alf Fräsén 18 juni 2013, kl 17.11

  Vi som tidigare har haft internetuppkoppling (92-06) via fast telefon och NMT450 är nu helt utan förbindelse med internet. 56k modem går ej att använda tack vare att modempoolerna har lagts ned. Har provat ADSL men det fungerar inte (Telia arbetade i 18 månader med att få det att fungera men gav upp).
  Förbindelse med någon mobiloperatör finns inte efter det att NMT450 lades ned (det fungerade perfekt).
  Har provat Telia,Tele2, Telenor och 3.

  Var är detta ? Jo i Skinnskatteberg !
  Den plats som enligt mätningarna har högsta genomsnittsliga hastighet !
  Som en gammal Teletransmissionstekniker så är jag mycket skeptisk till att publicera data på hastigheter där det endast visar dom som kan nå sin leverantör. Är det 5% eller 95% som har en fungerande förbindelse ?

  Svara
  • Rickard Dahlstrand
   Rickard Dahlstrand 19 juni 2013, kl 07.41

   Vår rapport handlar om hastighet och inte täckning. Resultaten visar ju att det generellt skiljer sig rätt mycket i Sveriges alla hörn men därefter måste man förstå att det kan skilja sig lokalt väldigt mycket hur bra det fungerar. I ditt fall kan det vara bra att titta på lösningar med repeaters eller en extern antenn på huset ifall du vill ha bra täckning.

   Svara
 • Torbjörn 14 maj 2016, kl 22.30

  Jag är mycket nöjd med mitt mobila bredband från Tele2 som jag använder i fritidshuset. Stabilt och snabbt.
  Det som dock känns lite besvärande är datamängdsgränsen.
  Någon som vet om obegränsad datamängd är något som kan bli verklighet för dessa abonnemang? Hur långt in i framtiden skulle det kunna bli så ? Helst till ett rimligt pris också såklart :-)

  Svara