Vroooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooom!

Hastigheten för mobilsurf ökar i hela landet (igen)

Mobilsurfhastigheterna ökar i hela landet. Det visar årets genomgång av miljontals mätningar med Bredbandskollen appar. Förra året ökade Tele2 mest men i år har de andra operatörerna kommit ikapp. Telia är snabbast på flest orter i Sverige och på andra plats kommer Tre som verkar ha högst hastighet, undantaget norra Sverige.

Jag sitter just nu nere hos svärfar på Österlen och surfar på hans trötta och dyra ADSL-anslutning. Det är verkligen plågsamt. Men när jag sätter igång mitt mobila bredband går det fort. Detta trots att vi i alla år aldrig kunnat ringa med våra mobiltelefoner här.

Sannolikt är det 800 och 900 MHz-bandet som genom sin utmärkta täckning även når hit numera. Och jag är nog inte ensam om att uppleva att 4G och de nya frekvenserna har revolutionerat mobiltäckningen. När vi tittar på mätningar från Bredbandskollens appar är det tydligt att nya telefoner med bättre 4G-stöd och operatörernas otröttliga 4G-utbyggnad har gjort skillnad.

Kolla vad medelhastigheten är där du bor

Ett utdrag från vår årliga mobilrapport som kommer senare i sommar visar att den genomsnittliga hastigheten i hela landet för att ta emot data är 11,8 Mbit/s under första kvartalet 2014. Det är nästan en fyrdubbling jämfört med 2012.

Fortfarande skiljer det dock så klart mycket mellan olika platser. Vill du veta var det går extra fort i sommar, gå till internetstatistik.se för en lista med surfhastighet på över 600 orter. Där listar vi mobil surfhastighet uppdelat på både orter, kommuner och län. Kolla själv hur det ser ut på din hemadress. Du kan också se vilken operatör som är snabbast just där du bor!

Nu byggs det ju fiber här nere på Österlen och även om det mobila bredbandet är snabbt så är det så klart svårt att slå en bra fiberanslutning. Speciellt som det är nu, eftersom mobilt bredband har ransonerat surfande.

Etiketter: , , , , , , , Foto: IMG_3726 av Mark Dumont (CC BY 2.0)

Om bloggaren

Rickard Dahlstrand Projektledare för Bredbandskollen Rickard har varit med och byggt upp Bredbandskollen på IIS där du kan testa hastigheten på olika bredbandsuppkopplingar. Han har även utvecklat liknande mätsystem för att testa TCP/IP-nätverk åt olika företag samt arbetat som lärare i nätverksteknik.