Har Facebook dödat webbforumen?

Allt mer av våra diskussioner sker på sociala medier, platser dit sökmotorerna inte alltid når. Något som dessvärre har lett till att webbforumens betydelse gradvis minskat, och att webben blir mindre öppen.

Sedan webbens barndom har forumen varit en väldigt välanvänd och viktig källa till information. Jag vet inte hur många gånger jag kört fast i något program eller annat problem och kunnat lösa det genom att göra en googlesökning och hitta svaret på ett webbforum genom att någon annan haft samma problem och man tillsammans på forumet lyckats lösa det. Eftersom både frågan och svaret ligger på ett webbforum har alla andra med samma problem kunnat hitta rätt genom att söka.

Men i takt med att vi som internetanvändare gått över till att sköta alla våra kontakter via Facebook har webbforumens betydelse gradvis minskat när användarströmmarna sinat. Idag är det vanligt att man vid googlesökningar hittar forum som dött av, där all aktivitet stannat av vid 2013 nån gång, och antingen tagits över av spam eller av frågor som inte får något svar.

Praktiskt

Vad har då hänt? Facebook har blivit närmast synonymt med webben för väldigt många användare under de senaste åren. Facebookgrupper har därför också blivit ett naturligt tillhåll för alla som har gemensamma intressen. Trots sin begränsade funktionalitet jämfört med de flesta webbforum är det praktiskt att delta i Facebook-grupper då man redan är på Facebook. Problemet är att det är långt ifrån lika enkelt att hitta all den nyttiga information som samlas i grupperna som det är att hitta den när den ligger i webbforum.

Jag reagerade på detta när jag köpte ny moped – en av Sveriges vanligaste moppar av kinesiskt ursprung. När jag funderade på hur jag kunde modda den började jag så klart att googla efter lösningar, men hittade bara avsomnade webbforum. Jag är rätt säker på att diskussionerna flyttat över i nån Facebookgrupp som heter nåt i stil med ”Vi som gillar kinesiska mopeder” men jag har inte orkat leta än.

Öppen informationsspridning

Här finns ett flertal problem som vi håller på att bygga in oss i. Hela grejen med nätet är den öppna informationsspridningen. Att det du skriver kan läsas av alla på nätet (så länge det inte är privat information förstås) har varit en bra sak, inte något man velat begränsa. Facebook däremot, vill förstås sälja annonser och vill därför inte att allt deras innehåll (som vi skapar åt dem) ska vara nåbart utanför Facebook, och därför kan du inte skicka en länk till en Facebookpost i en grupp till någon som inte har Facebook själv, även om gruppen i sig är publik och alla Facebookmedlemmar kan läsa i den.

Och eftersom det inte går att läsa i Facebookgrupper utan att vara inloggad på Facebook kan inte Google eller andra sökmotorer indexera innehållet i dem, och vi kan inte hitta all den information som ligger där på ett smidigt sätt.

Walled garden

Jag tycker att det är väldigt tråkigt att det blivit på det här viset. Jag är en varm förespråkare av den öppna webben, men samtidigt är jag en flitig Facebookanvändare. Det är svårt för en enskild användare som jag själv att ta eget ansvar för att mina poster ska kunna läsas av andra. Jag deltar i samtalet där det är lägst friktion, och just nu är det på Facebook. Men jag sörjer att jag samtidigt bidrar till att bygga in oss alla i den ”walled garden” som Facebook är.

Etiketter: , , , , , , Foto: Facebook av Dimitris Kalogeropoylos (CC BY-SA 2.0)
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Måns Jonasson Digital strateg Webbfantast som ansvarar för digital strategi på IIS. Måns har jobbat med webben sedan 1994 och har sedan dess drivit egen byrå, jobbat på flera olika communities samt på kommunikationsbyrå.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • LG 2 april 2015, kl 10.15

  Ja, vad ska man säga; alla har ett val, alldeles oavsett grupptryck, även om de inte alltid förstår följderna. Just nu har väldigt många valt att trava in i Facebook – med alla konsekvenser som det medför. Blogginlägget ovan tar upp en mycket viktig aspekt. Men folk i allmänhet har väldigt svårt att se bortom den egna situationen. Är fortfarande medlem i olika forum, med all den nytta och nöje som följer; har förvärvat och bidragit med kunskaper i ett av dem i närmare 15 år; ett i allra högsta grad socialt medium; men på senare tid tycks endast Twitter och Facebook omnämnas som sådana av våra journalister. Däremot lär jag inte skaffa ett konto på Facebook.

  Så, om du tycker att det är ”väldigt tråkigt” att det har blivit på det här viset, kanske du ska vara något mindre flitig på Facebook. :)

  Svara
  • Måns Jonasson
   Måns Jonasson 2 april 2015, kl 10.50

   Som jag skrev – Facebook vinner ju för att man ”ändå är där” och det är trevligt och enkelt att diskutera där. Jag märker att jag ständigt är mindre aktiv på webbforum eftersom Facebook ”stjäl” mer av min tid. Visst skulle jag kunna göra ett aktivt val att ändra på det, men så lär det inte bli.

   Svara
  • Erik Sandblom 3 april 2015, kl 16.05

   LG, det är inte så enkelt. Tänk om jag har skrivit något på min blogg och så får jag veta att inlägget diskuteras på Facebook. Självklart vill jag veta vad folk säger, och kanske vill jag kommentera också. Måns exempel är också bra. Tänk om jag vill få min gamla mackapär att fungera. Jag får tipset att fråga i den eller den Facebook-gruppen. Naturligtvis frågar jag. Inte sitter jag ensam och håller på mina principer.

   Ett sätt att hantera problemet är att fortsätta blogga, för bloggar är tillgängliga för alla. Tyvärr tycker jag bloggar har samma problem som forum. Ingen länkar till dem längre, så det blir svårt att hitta de bra inläggen via sökmotorer.

   Svara
 • Lotten Andersson 2 april 2015, kl 16.19

  Vi har samma dilemma! Jag försöker få mina elever och kollegor att blogga på våra hemsidor/bloggar, men det är tyvärr mycket enklare för dem (och för mig) att kommunicera på Facebook. På bloggarna/hemsidorna är inloggningen en tröskel.

  Svara
 • Kent Lundgren 3 april 2015, kl 08.51

  Tack för intressant analys! Vi får bli lite mer medvetna om vilka forum vi inaktiverar…

  Svara
 • Mats 5 april 2015, kl 05.21

  Intressant artikel. Jag föredrar faktiskt e-postlistor före webfora. Facebook har jag inte längre. Det finns även webfora som kräver inloggning vilka inte heller indexeras av sökmotorerna. Facebook stjäl tid, det håller jag fullständigt med om.

  Svara
 • Jonathan Sulo 15 april 2015, kl 13.53

  Bra inlägg! Har exakt samma tankar kring Facebook och dess grupper samt diskussionsforum på nätet.

  Administrerar ett större forum som avsomnat lite, sannolikt till stor del pga motsvarande Facebookgrupp. Men arbetar aktivt för att få igång engagemanget där igen, bl a genom att erbjuda användarna möjlighet till Facebook-inloggning i forumet samt genom att brygga publicerat material mellan dessa (vår Facebookgrupp och vårt forum).

  Svara
  • Måns Jonasson
   Måns Jonasson 15 april 2015, kl 14.19

   Ja, kanske är lösningen att jobba mer på att integrera webbforumen med Facebook, men det löser väl tyvärr inte problemet med att allt som publicerar på FB hamnar bakom inloggning och inte blir sökbart från webben? Eller har du hittat på en lösning som korspostar allt från FB-forumet?

   Svara
   • Jonathan Sulo 15 april 2015, kl 15.35

    ;)

    Är inte helt klar med det än, men återkommer med en rapport så snart korspostningen är på plats.

    Svara