Här är årets 20 största memes

För en självutnämnd meme-expert som mig själv har 2016 varit ett riktigt roligt år. Trots allt elände i världen. Eller kanske just på grund av allt elände, om man ska vara krass.

Memeåret 2016 har varit intensivt. Inte minst med tanke på det amerikanska presidentvalet. Även om Hillary Clinton och Bernie Sanders syntes mycket viralt, känns det som att framförallt Donald Trump och hans anhang är de personer som gjort vändor på internet. Tillsammans med Joe Biden så klart!

2016 har även varit året då vi fått stifta bekantskap med gorillan Harambe (R.I.P), den töntiga dansrörelsen ”dab” och folk som av någon outgrundlig anledning försöker få vattenflaskor att landa med botten först i water bottle flipping.

Hela listan!

Nog tjôtat. Här är min högst subjektiva lista över årets 20 viktigaste och roligaste memes, utan någon större inbördes rangordning.

1. Donald Trump. Vi har sett skämt om storleken på hans händer och remixer på det beryktade boing boing-talet. Men den stora snackisen har nog ändå varit hur extremhögern i USA lyckades med konststycket att kidnappa Pepe the Frog och göra om honom till en Trumpsupporter.

2. Harambe. Vem kunde ha anat när året började att en hel värld skulle sörja en primats död – och att frasen ”Dicks out for Harambe” dessutom skulle börja trenda på internet? Inte jag iallafall, det är en sak som är säker.

3. Drake Sitting On Things. Med släppet av sitt album ”Views”, där artisten Drake på omslaget sitter ovanpå CN Tower, föddes även en remixkultur utan dess like. Plötsligt fanns det bilder överallt där Drake satt på olika saker.

4. Biden Bro. Det har länge funnits många skämt på nätet om den amerikanske vicepresidenten Joe Biden. Efter Trumps valseger har dock det så kallade Biden Bro-memet fått fart. Och det är bland de roligaste putslustigheterna online just nu tycker jag.

 5. Ken Bone. Han dök upp en kväll på TV i USA. En helt vanlig amerikan, med en röd kofta och mustasch. Över en natt blev han sedan en kändis. Upp som en sol, ner som en pannkaka får man väl dock säga – efter att folk börjat gräva i hans bakgrund.

6. Ted Cruz. Apropå det amerikanska presidentvalet, det går inte att göra en sådan här lista utan att nämna Ted Cruz och de memes där han dykt upp. Klippet ovan är min favorit med denne frispråkige senator. Från den sevärda Youtubekanalen ”kmlkmljkl”.

7. My longest yeah boy ever. Det här är inte ett jättekänt klipp. Men det har blivit väldigt många bra remixer som bland annat funnits till allmän beskådan på r/youtubehaiku, en subreddit jag tipsat om i det här blogginlägget.

8. Evil Kermit. Det finns både ett och annat meme med grodan Kermit. Det senaste som dykt upp på min radar heter Evil Kermit, och är fantastiskt roligt. Titta bara på dessa till exempel!

9. You Vs. The Guy She Told You Not to Worry About. Lite på samma tema som Kermit här ovan, har det här internetskämtet fått fart i år. Självklart finns det exempel med både Harambe och Ken Bone på nätet.

10. Arthur’s fist. Arthur är en tecknad amerikansk-kanadensisk TV-serie för barn, som visades första gången 1996 på SVT. TV-serien handlar om den tecknade jordsvinet Artur Reads vardag, familj och vänner. Möt hans näve.

11. Bottle flipping. Under 2016 blev det av någon anledning populärt att filma när man kastar upp en vattenflaska i luften och försöker få den att landa upprätt. Fenomenet med ”water bottle flipping” tog nätet med storm.

12. Dab. En annan trend på nätet i år har varit dansrörelsen som kort och gott är känd som ”dab”. Den härstammar från hiphop-scenen i Atlanta, kan enkelt beskrivas som en nysrörelse mot armhålan och utförs numera även av svenska bandyspelare. Ridå.

13. Trump/Romney Dinner Photo. Jag kom att tänka på bloggen AwkwardFamilyPhotos.com när jag första gången såg bilden på Donald Trump och den före detta guvernören Mitt Romney. Kanske inte så konstigt när man tittar på fotot.

14. Spongebob i  olika tappningar. Är det bara jag, eller har det inte varit väldigt mycket memes i år som är relaterade till den tecknade serien Svampbob Fyrkant? Det är min känsla iallafall, som jag dock inte har så mycket empiri bakom.

15. Hugh Mungus. Det började som ett ”Dad Joke” och slutade med ett internetfenomen. Hugh Mungus är ett exempel på vad som kan hända när två världar krockar, i det här fallet en skämtsam polis och någon som uppfattar skämtet som rena trakasserier.

16. Gabe the Dog. Om det inte redan framgått så älskar jag remixkulturen på Youtube. Klippet på Gabe the Dog är visserligen inte från 2016, men det är i år som jag till fullo har njutit av grymma YouTube Poop Music Videos med det lilla livet. 

17. Mannequin Challenge. När ett skämt som startade på internet tar sig in i svenska tv-studios vet man att det är dött. Så är även fallet med Mannequin Challenge, ett koncept där man filmar personer som står still. Aptrist.

18. Dat Boi. Det här är ett meme som jag måste erkänna att jag inte haft så bra koll på. Jag har sett grodan på sin cykel och sen inte tänkt mer på det. Men när jag gjort research för det här blogginlägget känns det som att den borde vara med.

19. Hodor. Jag är antagligen den siste i Sverige som inte gett Game of Thrones en chans. Däremot har jag förstått att det var stort när det framkom varför Hodor sa just Hodor. Och det blev en hel del internetskämt på ämnet i år. 

20. Angry Michael Phelps. En bild på den amerikanske simmaren och olympiern Michael Phelps har gjort några vändor på nätet efter sommar-OS i år. Det är inte svårt att förstå varför, det är omöjligt att hålla sig borta från Photoshop när man ser hans ansiktsmin.

Bubblare

Det finns så klart fler ”fuktiga mejmejs som är värda att nämna när vi nu ser slutet på det här året. Inte minst allt som skedde under kriget mellan r/sweden vs r/the_donald på Reddit. Sammanfattat väl av Jack Werner och Dailydot.com. Själv har jag även sett en hel del roligt på nätet som har sitt ursprung i klipp från Idubbz Youtubekanal. Facebooks mest visade video i år var tydligen Chewbacca Mask Lady.

De senaste dagarna har jag även fastnat för Youtube ”Storytime” Clickbait Parodies. Via Rättviseförmedlingen på Facebook har det tillkommit namn som Name a More Iconic Duo och Math Lady / Confused Lady. Och så klart Simone Giertz videoklipp där hon bygger usla robotar. Men, det finns fortfarande säkert fler. Känner du att det finns något som jag har missat? Tipsa gärna i kommentarsfältet.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Om bloggaren

Per-Ola Mjömark Kommunikatör Per-Ola jobbade fram till 2018 med kommunikation på IIS och spenderade dagarna med att skriva stringenta ingresser i Wordpress. Han har bakgrund som journalist och webbredaktör, men har även arbetat som pressofficer i Afghanistan och Mali.