Han kopplade upp Sverige

En försommarnatt 1984 kopplar en forskningsassistent på Chalmers för första gången upp Sverige mot internet. Vi har träffat och intervjuat Ulf Bilting för Internetmuseum, vår satsning på att samla in den svenska internethistorien.

biltinggraver

Fiber på gång.

När vårt team träffar Ulf i hemmet en bit utanför Uppsala är han i full färd med att ta de sista spadtagen för att få fiber in till huset. I och med detta kommer han få hastigheter han aldrig hade vågat drömma om den där natten för drygt 30 år sedan då han satte upp det allra första svenska IP-nätet: 192.5.50.0.

I intervjun berättar Ulf Bilting hur han lyckades koppla upp institutionen för informationsbehandling på Chalmers Tekniska Högskola mot internet, och hur det kom sig att det blev just han som gjorde det. 

De historiska första stegen på nätet fick alltså genomföras nattetid, så att inga kolleger blev störda av datorkrascher. Morgonen efter den allra första inloggningen väntade dock varken champagne eller ballonger. Först många år senare har händelsen börjat uppmärksammas.

Hela intervjun hittar du på Youtube

Det här är så klart en milstolpe i den svenska internethistorien och har nu fått sin egen tidslinjepunktInternetmuseums digitala tidslinje

Här ovanför kan ni se ett kortare filmklipp,
för den fullödiga internetfantasten rekommenderar jag verkligen att se hela intervjun!

Ulf Bilting kom sedan att arbeta för att utveckla e-posten, som under 80-talet hade flera olika system, åt de nordiska universiteten. Fram till början av 90-talet jobbade han för Nordunet, som knöt samman de olika universitetsnäten och som kom att få stor inverkan nätets utveckling i Norden. Därefter arbetade han många år på KTH i Stockholm.

Ulf Bilting intervjuad av  Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt

Ulf Bilting intervjuad av Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt

Se och hör fler internetpionjärer

Fler filmklipp med svenska internetpionjärer vi träffat kan ni se på den här spellistan. Totalt kommer vi att göra tio nya intervjuer under 2015. Vi gör det här för att vi tror att de här personerna sitter på historier och minnen som är viktiga att bevara för framtiden. Internets intåg i våra liv är en, än så länge, inte särskilt väldokumenterad del av historien. Det vill vi ändra på.

Tipsa oss

Har ni förslag på fler pionjärer vi borde träffa? Tipsa gärna här i kommentarsfältet eller mejla mig.

För ett fullvärdigt intag av internetnostalgi – följ Internetmuseum på Twitter, Facebook och Instagram

Etiketter: , , , , , , , Foto: En kväll i juni 1984 av Björn Falkevik (CC BY 2.0)

Om bloggaren

Elisabeth Standár PR-ansvarig Elisabeth är PR-ansvarig på IIS och ansvarig för vårt Internetmuseum. Hon har en bakgrund som nyhetsjournalist och härstammar från de värmländska skogarna.