Hackare intar .SE

Nu på lördag klockan 10.00 tar hackare över .SE. Eller i alla fall våra lokaler. Då står vi nämligen som värd för en Tor hackfest. En workshop där den kostnadsfria anonymiseringstjänsten Tor ska utvecklas vidare.

Tor-projektet, som bland annat sponsras av svenska Sida, gör det möjligt att komma åt censurerade sajter och att surfa anonymt. Det är öppen programvara som kopplar trafiken via servrar i ett krypterat nätverk.

.SE har valt att stå som värd för lördagens hackfest därför att vi ser att behovet att vara anonym på nätet är lika viktig att försvara som öppenheten. Vi bidrar gärna till vidareutveckling av programvaran, vilket är syftet med hackfesten.

Vi ser Tor som en möjlighet för alla som jobbar för mänskliga rättigheter och demokrati att göra det med lägre risk. Individer använder också Tor för att kunna kommunicera säkert om personliga saker som till exempel att utbyta erfarenheter bland våldtäktsoffer, sådana som överlevt olika typer av övergrepp eller som lider av allvarliga sjukdomar som till exempel HIV och aids.

Fler användare ger större säkerhet

Ju fler som använder Tor, desto säkrare blir det, eftersom Tor gömmer en användare bland de andra användarna på nätverket. Ju fler som är med, desto svårare blir en användare att hitta.

Eftersom Tor består av ett anonymt nätverk så vet man inte exakt hur många som i dag använder Tor. Men när Tors projektledare Roger Dingledine talade på internetdagarna förra året uppskattade han att Tor har omkring en halv miljon användare.

Programmet bestäms på plats

Vad som ska göras på lördag mer i detalj vet ingen ännu, det beror på vilka som dyker upp och vad de är intresserade av. Teknik är självklart en given ingrediens, räkna med att det kommer att läsas, diskuteras och skrivas kod. För de som är nyfikna, men inte vet så mycket om Tor, kommer det att hållas genomgångar.

Är du intresserad av att delta på morgondagens Tor-hack, kom till .SE:s kontor på Ringvägen 100 i Stockholm.

Läs mer på andra webbsidor:

Se film:

Etiketter: , , , , , , , Foto: Needle In A Haystack av t_buchtele (CC BY-NC-ND 2.0)

Om bloggaren

Patrik Wallström DNS-expert på IIS Patrik är en av de som sett till att .se som första landstoppdomän i världen signerades med DNSSEC och att IIS var först med att erbjuda en kommersiell DNSSEC-tjänst. Patrik jobbade på IIS fram till hösten 2016.