Grattis på 30-årsdagen, GIF-bilden!

Internets favoritbildformat GIF (Graphics Interchange Format) fyller jämnt. Naturligtvis är detta något som måste uppmärksammas. Därför kommer här en liten men naggande god lista över mina favorit-giffar. 

För tre decennier sedan, den 15 juni 1987, föddes den mest älskade bildfilen på internet av ett gäng utvecklare på amerikanska CompuServe. De var på jakt efter ett sätt att komprimera bilder med minimal dataförlust. Lösningen: GIF, ett enkelt, flexibelt filformat för bilder med lägre upplösning. Som grädde på moset har den stöd för animationer. Resten är historia.

Listdags

Anyways. Här är några av mina favoriter, snabbt framgooglade för er njutning! Har du några egna favvogiffar? Släng iväg en kommentar här nedanför om du har lust.

1. Fantastisk skådespelarprestation. Fantastisk gif.

2. Ingen gif-lista utan Keyboard Cat, det är sedan gammalt.

3. Ingen kan låtsasgråta som James Van Der Beek.

4. I en sådan här lista måste man ha med en klassiker också.

5. En liten shoutout till en favvosubreddit, r/KramerGifs.

Förresten, visste ni att mannen som uppfann giffen, Steve Wilhite, för några år sedan klargjorde att formatet uttalas ”jif” och inte ”gif”? Det blir svårt för mig som fortfarande säger ”gif” med hårt ”g”, av gammal vana.

Etiketter:
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Per-Ola Mjömark Kommunikatör Per-Ola jobbade fram till 2018 med kommunikation på IIS och spenderade dagarna med att skriva stringenta ingresser i Wordpress. Han har bakgrund som journalist och webbredaktör, men har även arbetat som pressofficer i Afghanistan och Mali.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.