Grattis Linux – 25 år idag!

För 25 år sen idag (1991-08-25) postade en student på Helsingfors universitet en nyhet i Usenet-nyhetsgruppen comp.os.minix. Där berättade han att han hade skapat ett nytt operativsystem som liknade Minix. Detta var det första som världen hörde om Linux. Resten är historia, som man brukar säga.

För dom som inte var med i starten av 1990 talet kommer här en liten men naggande god historielektion.

Usenet news

Detta diskussionsforum skapades 1980 och var ett distribuerat nyhetssystem där man kunde posta inlägg och svar till inlägg över hela värden – och det distribuerades till alla inblandade. I mitten av 2000 talet gick användningen ned till fördel för webb och andra diskussionsforum på nätet, men redan 1995 tog Deja News och arkiverade och skapade sökmotorer för newsgrupperna. Idag finns arkiv av alla postningar från Maj 1981 på Google Groups, och det är där man kan hitta Linus Torvalds första post om Linux.

Minix

Unix operativsystem skapade 1969 på en PDP-7 maskin. Detta splittades sen ganska tidigt i olika liknande versioner (BDS, System III, System V, Xenix, SunOS). 1987 skapade Andrew S. Tanenbaum Minix för att ha ett operativsystem för utbildningssyfte. Detta var det OS som Linus Torvalds tittade på en del när han skapade Linux, och det blev ganska snart en hektisk debatt mellan Linus och Andrew Tanenbaum om monolitiska kärnor och dess fördelar och nackdelar.

Tillbaka till nutiden

Så vad hände. Ja mycket är historia nu. Linux tog fart och spreds, och lämnade Minix långt efter sig. Även om Minix finns kvar idag, för den en ganska tynande tillvaro.

Linux splittrades i många olika releaser, och om man tittar på Wikipedias lista över Linux-distributioner finns det väldigt många. Vad man använder själv är mycket upp till tycke och smak.

Linus Torvald har hela tiden hållit en järnhand över kernel-utvecklingen, det vill säga utvecklingen av den innersta delen av operativsystemet. Denna är en och samma över alla releaser. Sen tillkommer olika delar ovan på detta i de olika distributionerna. Det som varierar är hur man hanterar paket, vilka desktop-delar som finns med och så vidare.

Linux har idag blivit spritt till de flesta olika system, allt från små system, som till exempel olika ”appliances” (som routrar och annan hårdvara) till stora gigantiska system (Facebook kör till exempel en egen distribution av Linux för sina system).

Vad kommer att hända i framtiden?

Linux idag är ett gigantiskt projekt med folk från alla typer av företag, organisationer och enskilda personer. Detta för att Linux utvecklas hela tiden och kommer med funktionalitet för ny hårdvara mycket regelbundet. Så att utvecklingstakten kommer att avta i den nära framtiden är nog ganska osannolikt.

Så småningom kommer vi till den tiden när Linus Torvalds själv inte kommer att hålla i rodret och det blir en intressant tid. Men förhoppningsvis ligger detta en bra bit fram i tiden.

Etiketter: , , , , Foto: This way to the linux av Paul Harrison (CC BY)
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Jan Säll EPP-expert och systemförvaltare på IIS Ansvarig för Bredbandskollen. Jobbar med EPP-delarna av PDT, verksamheten där vi testar de nya toppdomänerna för ICANN. Jan har en bakgrund som Unix/Linux expert och har registrerat domäner ända sedan 1991 då Björn Eriksen skötte domänregistreringen. Bor numera i Stockholm, men har rötterna på västkusten och i Trollhättan.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

  • Anonym 27 augusti 2016, kl 15.52

    Underbar artikel och roligt att läsa…. spännande!! Jag älskar Linux…

    Svara