Fredrik Marcus: Vaktmästaren som blev webbveteran

Han gick egentligen inte på Beckmans, men kom in ändå. Fredrik Marcus sökte tjänsten som vaktmästare – och gjorde succé när han fick delta på elevernas slututställning. Resten är internethistoria. Vi har träffat webbdesignern Fredrik Marcus (möjligen den äldsta webbdesignern i världen, i alla fall enligt honom själv) för en intervju till Internetmuseum, för ett samtal om både dåtid och framtid.

Designskolan Beckmans har bara ställt ut ett verk skapat av en vaktmästare: den elektroniska barnboken McZoo. Fredrik Marcus gick egentligen inte på skolan, men kunde via omvägen som vaktmästare ändå få delta i slututställningen. Skapelsen blev en hit, och snart hade han fått jobb på WM-data.

Året var 1995 och webben var ny. Fredrik Marcus hade erfarenhet av internet och fick därför göra ASG:s hemsida, med grå bakgrund och många bilder. Så har det fortsatt. I 20 års tid har han utformat gränssnitt för webbanvändare, genom Spray, Houdini, Futurniture, egenföretagare och nu på Creuna (tidigare Razorfish).

I intervjun här ovanför berättar han om sin hissresa med Steve Jobs, om dagen då börsen kollapsade i New York och om sina tankar om internets framtid. Han pratar också om teleportering, och sina teorier om hur detta bör fungera. Mycket nöje!

Besök ny utställning om webbdesignens historia

Vill också tipsa er om att titta in på Internetmuseums nya utställning om webbdesign. En härlig nostalgitripp från den första grafiska webbläsaren till dagens smartphoneanpassade webbvärld. Dessutom krönikor från gamla webbrävar som Bazookas grundare Roger Åberg och Annica Tiger vars HTML-skola hjälpte massviss med webbnoviser att komma igång och bygga sin första webbsida.

Fler intervjuer med svenska Internetpionjärer:

Etiketter: , , , , , , , , , , , Foto: Hemma hos @FM av Björn Falkevik (CC BY 2.0)

Om bloggaren

Elisabeth Standár PR-ansvarig Elisabeth är PR-ansvarig på IIS och ansvarig för vårt Internetmuseum. Hon har en bakgrund som nyhetsjournalist och härstammar från de värmländska skogarna.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

  • Thorsten Bergqvist 3 november 2015, kl 17.09

    Bland svenska pionjärer saknar jag Bengt Olsen som bl a var chef på QZ på den tiden det begav sig!

    Svara