Från mailschack till Minecraft – spelundrets historia under lupp

Det börjar med schack via e-post, fortsätter via MUD och BBS:er till Quake, WoW, Wordfeud och Minecraft. Spelandet har drivit internetutvecklingen framåt, både i världen och Sverige. Vi på Internetmuseum skildrar nu historien om spelundret. Välkommen in!

I den nya utställningen går vi till botten med det svenska och globala spelundret. Från tidiga BBS:er och MUD, som endast de riktigt datorintresserade hittade, till dagens miljardindustri. Visste du till exempel att en av atombombens fäder skapade den första datorspelssuccén? Eller att tre skolpojkar konstruerade det hetaste svenska onlinespelet redan 1978?

Människan har alltid ägnat sig åt spel, men få uppfinningar har revolutionerat vårt spelande som internet. Hela 44 procent av svenska internetanvändare uppger att de spelar spel online, bland ungdomar är den siffran nära hundra procent. Och när Ungdomsbarometern 2013 listade svenska ungdomars subkulturer hamnade ”gamer” i topp. 25 procent av alla unga ser sig som det!

Själv är jag något av en periodare. Jag hade några år när jag var djupt dedikerad till WoW och ägnade en stor del av fritiden åt raider tillsammans med mitt guild. Nyligen introducerade min kollega Måns mig för Hearthstone, finns på mobilen så perfekt att spela på väg hem från jobbet!

Kollaborativ utställning

onlinespel-tygkasseVi på Internetmuseum är övertygade om att vi skriver historia bäst tillsammans. Utställningen har vi därför gjort i samarbete med Sveriges största spelsajt – FZ – och med god hjälp av Sverok och Svenska E-sportföreningen som kommit med ovärderliga tips och hjälpt till med faktagranskning.

Nu vill vi fortsätta bygga på utställningen tillsammans med alla andra gamers där ute! Saknar du något på tidslinjen? Tipsa oss och det finns goda möjligheter att vi lägger till en punkt. Alla tips som blir publicerade belönas med en fin tygpåse och klistermärken.

Utöver tidslinjen har vi också ett quiz där du kan testa dina onlinespelkunskaper och tävla om ett gammalt härligt Gameboy med tillhörande Pokémonspel. Missa för allt i världen heller inte Internetmuseums podd där Måns den här gången gästas av Angelica Norgren, programledare för P3 Spel och Calle Johansson, chefredaktör för FZ.

Mycket nöje!

Gå till utställningen

Etiketter: , , , , , , , , ,

Om bloggaren

Elisabeth Standár PR-ansvarig Elisabeth är PR-ansvarig på IIS och ansvarig för vårt Internetmuseum. Hon har en bakgrund som nyhetsjournalist och härstammar från de värmländska skogarna.