Från gråskala till videobonanza – webbdesignens fantastiska resa

Kan du tänka dig ett internet utan bilder, ljud, musik, grafik och video? Nej, det är svårt. Men i internets barndom var det ett faktum. I dag öppnar vi en ny utställning på internetmuseum.se – denna gången tar vi med er på en resa genom webbdesignens historia – från den första grafiska webbläsaren till dagens smartphoneanpassade webbvärld!

Besök utställningen

1989 skapas embryot av det som skulle bli World Wide Web. Då föreslår fysikern Tim Berners-Lee en standard för kommunikation mellan datorer till sina dåvarande chefer på forskningscentret CERN. Kring jul 1990 hade det blivit verklighet i form av världens första webbläsare och webbserver, samt världens första webbsida som beskrev själva projektet.

Vid den här tiden var webben textbaserad. Bilder och text på samma webbsida skulle dröja till april 1993 då den grafiska webbläsaren Mosaic såg dagens ljus. Under 90-talet fick vi sedan mängder av framsteg i snabb följd: CSS gjorde att vi enklare kunde separera design och innehåll på webbsidorna, JavaScript skapade mer användbara webbsidor med fler funktioner och editorerna gjorde det möjligt för vem som helst att snickra sajter.

I slutet av 90-talet kom Wap-protokollet och vi kunde komma ut på nätet i våra mobiler. Föga anade vi väl då att vi 15 år senare skulle surfa mer på mobilen än på våra datorer. Vägen dit har gått via responsiv design så att vi bara behöver en webbsida som funkar på alla skärmstorlekar till flat design som blev populär i och med Apple och Googles mobilgränssnitt.

Med det sagt vill jag hälsa er välkomna in till vår utställning. Förutom en tidslinje med viktiga milstolpar i webbdesignens historia har vi en tävling där du kan vinna en tjusig ”under construction-kudde”, krönikor från ett flertal webbveteraner, bland andra Annica Tiger vars HTML-skola hjälpte folk att skapa sina första webbsidor på 90-talet. Du kan också lyssna på Internetmuseums podd där Måns Jonasson pratar om webbens barndom med Petra Jankov Picha och Fredrik Marcus. Tycker du att vi har missat något? Tipsa oss gärna, vi kommer att fortsätta bygga på tidslinjen med nya punkter under hela november.

Webbdesign är vad som gör att vi kan tillgodogöra oss all den fantastiska nytta, information och underhållning som finns på nätet och den här tidslinjen är en hyllning till allt det som lett oss fram till där vi är idag.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

Om bloggaren

Elisabeth Standár PR-ansvarig Elisabeth är PR-ansvarig på IIS och ansvarig för vårt Internetmuseum. Hon har en bakgrund som nyhetsjournalist och härstammar från de värmländska skogarna.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.