Sista chansen att söka pengar till ditt projekt inom fokusområde digital delaktighet

För tre år sedan startade vi genom Internetfonden en särskild och fokuserad utlysning inom digital delaktighet. I och med att kampanjen tar slut genomför vi nu den sista utlysningen inom området.

Internetfonden har vi just öppnat vår 18:e utlysning. Att utveckla internet i Sverige tror vi kräver en mängd olika insatser och ett öppet sinne och vi har alltid kört med största möjliga öppenhet för olika slags projektidéer och aktiviteter. Genom åren har vi finansierat nästan 300 projekt och stöttat internetutveckling med åtskilliga miljoner i projektstöd. Tittar man i databasen över projekt hittar man verkligen något för alla.

När .SE drog igång kampanjen Digidel, där målet är att få en halv miljon svenskar att börja använda internet innan utgången av 2013, insåg vi att det fanns ett stort behov av att inte bara uppmana till aktiviteter utan även stödja de projekt som behövde finansiering. Det har nu resulterat i 72 projekt och mer än 20 miljoner kronor som investerats i olika utbildningsinsatser. Genom att fokusera inom ett område har vi nu möjlighet att följa upp och analysera resultat på ett väldigt genomgripande sätt. Under året kommer Digidel2013 att visa på många av de effekter som kampanjen och denna satsning haft och kommer att få för framtiden.

Och nu är det alltså dags för den sista utlysningen för fokusområdet. Så har du en idé om ett projekt som kan öka den digitala delaktigheten, skynda att söka!

Vår ordinarie utlysning är betydligt bredare, här välkomnar vi alla ickekommersiella projekt som utvecklar internet i Sverige. Med tanke på det stora antalet sökande projekt, cirka 200 om året, så tillfredställer den verkligen ett behov. Det finns en trygghet i att göra samma sak många gånger. Och även de sökande känner igen sig och återkommer år efter år. Även om Internetfonden inte är välkänd bland allmänheten så är det många inom vår bransch och nisch som vet vad vi stödjer och jobbar med.

Kom med förslag på nya teman

Nu funderar vi på om vi kanske ska fortsätta med fokusering och teman istället för det generella och öppna. Möjligheterna för att hitta en bra tanke och inriktning är nästan oändlig. Vi ska följa vår urkund och ”främja forskning, utbildning och undervisning inom data- och telekommunikation, särskilt med inriktning på internet”. Och inom detta område finns många kloka spaningar och omvärldsanalyser att läsa och begrunda. Så frågorna är många just nu. Vad är ett bra tema? Hur prioriterar vi tema?  Vem prioriterar? Vilka insatser behövs? Vilka effekter kan vi räkna med ska uppnås? Vem kan söka? Om du har några svar får du gärna kontakta mig eller kommentera här.

Etiketter: , , , Foto: Green Light av Stephan Geyer (CC BY-NC-ND 2.0)

Om bloggaren

Pernilla Rydmark Projektledare, Internetfonden på IIS Pernilla ansvarade fram till våren 2016 för Internetfonden, som varje år delar ut flera miljoner till olika projekt som utvecklar internet.