Film: Så funkar Creative Commons

Creative Commons är ett utmärkt verktyg för dig som vill dela med dig av det du skapar och för dig som vill kunna använda material som andra har skapat. En av .SE:s värderingar är att vi vill dela med oss av vår kunskap om internet. Därför har vi gjort en film som ska lära fler hur Creative Commons fungerar. Den lanserar vi i dag!

Idéen till den här filmen har växt fram i samband med mitt arbete med .SE:s skoltävling Webbstjärnan som handlar om att ge elever och lärare kunskaper i att publicera skolarbete på internet. I samband med det arbetet är det många elever och lärare som vill kunna använda material som andra har skapat.

Detta är dock inte alltid är möjligt på grund av att mycket material är skyddat av upphovsrätten. Men Creative Commons gör det möjligt att använda andras skapande fritt utan att först behöva fråga om lov.

Och användandet av bilder med Creative Commons-licenser är så klart inte enbart användbart i skolan. Har du en egen blogg eller någon annan sajt så är det ju superbra att veta hur du kan hitta och få använda foton och illustrationer till din webbsida som inte kostar en massa pengar. Och huvudsyftet med Creative Commons är att ge de människor som skapar och som vill dela med sig av sina verk (helt eller delvis) ett verktyg. Den som har skapat ett verk, upphovsmannen, väljer själv vilka friheter hon eller han vill att verket ska ha. Hänger du inte med? Titta på filmen så klarnar det förhoppningsvis!

I filmen berättar jag hur Creative Commons-licenssystemet fungerar samtidigt som Jesper Wallerborg illustrerar och Göran Torén filmar. Resultatet är en enkel, pedagogisk film som ger en grundläggande introduktion till Creative Commons på svenska. Min förhoppning är att detta utbildningsmaterial kommer att användas i många klassrum.

Om du vill fördjupa dina kunskaper efter att ha sett filmen så rekommenderar jag vår kostnadsfria Internetguide om upphovsrätt och Creative Commons: Copyright – Copyleft

Etiketter: , , , , , ,

Om bloggaren

Kristina Alexanderson Chef, internet i skolan, IIS Kristina ansvarar för Webbstjärnan, en skoltävling för elever där de under handledning av sina lärare publicerar skolarbete på internet. Kristina är i grunden lärare i svenska och samhällskunskap, men har sedan 2011 ansvarat för Webbstjärnan. Hon är av regeringen utsedd till expert i Digitaliseringskommissionen. Sedan 2013 är Kristina även projektledare för Creative Commons Sverige.