Facebook fyller 10 – vi firar med ny statistik om svenskarnas användning

I dag firar Facebook 10 år och inte minst här i Sverige har jubilaren ett starkt fäste. Dagen till ära har jag passat på att plocka fram lite Facebookstatistik från vår rapport Svenskarna och internet 2013 som inte redovisats tidigare.

Totalt är det 4,7 miljoner svenskar som använder Facebook och vi tillbringar i genomsnitt 3,2 timmar per vecka där. I de yngre åldergrupperna är siffran betydligt högre. Tonåringar tillbringar i snitt 7,6 timmar per vecka på Facebook. Bland 20-25 åringarna är siffran 6,6 timmar.

Själv är jag inne på Facebook flera gånger om dagen, både i mobilen och på PC:n. Dels är det en del av mitt jobb (ni följer väl oss på Internetstatistiks sida?), men det är ju också så roligt att återuppta kontakten med vänner från förr. Jag tycker också att det är smidigt att följa och kommentera vad som händer inom olika intressegrupper. En ovärderlig grupp i vardagen för mig är ”Uppsalapendlarna” där man snabbt får information om tågstrul.

Men nog om mig och över till den nya statistiken! Jag har tittat i vår databas på hur det ser ut med Facebookanvändningen fördelat på län, det skiljer sig nämligen en del åt. Störst andel Facebookanvändare i landet hittar vi i Kronobergs län, här använder 72 procent av internetanvändarna Facebook, 42 procent varje dag. Även länet där jag själv bor – Uppsala – har en hög andel Facebookanvändare. Kanske beror det på att vi är en studentstad med många unga?

Lägst andel användare har Facebook i Dalarna och Jämtlands län där andelen är 55 procent.

Län Någon gång Dagligen
Kronobergs län 72% 42%
Uppsala län 70% 51%
Örebro län 69% 47%
Västerbottens län 69% 47%
Skåne län 67% 48%
Genomsnitt i Sverige 66% 45%
Stockholms län 65% 43%
Blekinge län 65% 47%
Gävleborgs län 65% 39%
Östergötlands län 65% 46%
Västra Götalands län 64% 44%
Västernorrlands län 63% 42%
Hallands län 63% 49%
Värmlands län 63% 43%
Norrbottens län 62% 36%
Jönköpings län 61% 36%
Västmanlands län 61% 42%
Gotlands län 59% 29%
Södermanlands län 57% 38%
Kalmar län 56% 37%
Dalarnas län 55% 33%
Jämtlands län 55% 30%

Facebook populärare bland kvinnor än män

70 procent av de internetanvändande kvinnorna i Sverige använder Facebook, 51 procent varje dag. Bland männen är det 62 procent som använder Facebook, 39 procent dagligen.

Fler stadsbor än landsbygdsbor använder Facebook

Stadsbor är flitigare på Facebook än landsbygdsbor. Bland stadsborna som använder internet använder 69 procent Facebook, 47 procent dagligen. Siffran för dem som bor på landsbygd är 60 respektive 41 procent.

Infografik – så använder vi sociala medier

I samband med att vi släppte Svenskarna och internet 2013 i höstas tog vi fram en infografik med några av nyckeltalen. Bifogar den här.

Klicka på bilden för att förstora. Du kan också ladda ner den som pdf. Grafiken är licensierad under CC-BY.

Klicka på bilden för att förstora. Grafiken är licensierad under CC-BY.

Etiketter: , , , , Foto: facebook cake av Creative Cakes by KeeKee (CC BY-NC-SA 2.0)
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Pamela Davidsson Chef, statistik och fakta Pamela är chef för området statistik och fakta på IIS. Hon ansvarar för portalen internetstatistik.se och studien Svenskarna och Internet. Tidigare har Pamela jobbat med marknadsstatistik på PTS och har en lång bakgrund inom telekommunikation från bland annat Ericsson och Televerket.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

 • Tommix 4 februari 2014, kl 09.24

  Har aldrig haft facebook.
  Facebook känns som internets ladugård där boskapen står och råmar.

  Man blir nog en bättre människa ju mindre man är på fejan.

  Svara
  • Per-Ola Mjömark
   Per-Ola Mjömark 4 februari 2014, kl 09.56

   Jag brukar använda telefonen som en liknelse. Visst förs det en del samtal där som inte tillför speciellt mycket. Men det innebär ju inte att det är telefonens fel. Samma sak är det med Facebook anser jag. Det är inte något som är en trend utan – precis som telefonen – en grundläggande infrastruktur i vardagen. Vad den fylls med beror helt och hållet på vem du följer. Eller ringer till :-)

   Svara
  • Kim Halderot 4 februari 2014, kl 10.25

   Jag har aldrig smakat blomkål, men jag tycker inte om det.

   Svara
 • Tomas Wikström 4 februari 2014, kl 11.09

  Jag tror den dagliga användningen är mest intressant eftersom den berättar om vanor och beroende. Då framstår också glesbygdslänen som minst FB-beroende, vilket också stämmer med den lägre användningen på landet. Är det så att människor i glesbygden fortfarande pratar med varandra IRL?

  Svara
  • Per-Ola Mjömark
   Per-Ola Mjömark 4 februari 2014, kl 13.00

   Mjae, även Facebookanvändare pratar med folk bortom skärmen, tro’t om du vill. :-) Pew Internet släppte för ett par år sedan en rapport som fokuserar på den gamla frågan om vi blir asociala eller mer sociala av t.ex. Facebook. Svaret var att personer som använder sociala medier oftast är sociala även i verkligheten, något som jag kan relatera till. För egen del har användandet av sociala medier underlättat för mig när jag vill träffa vänner och bekanta i ”köttvärlden”.

   Svara
 • Jacob 4 februari 2014, kl 11.46

  Siffror i all ära, Facebook i all ära, men jag tror hemligheten är det mänskliga. Bloggar om det här http://sunnliden.se/?p=3411

  Svara