Facebook – fluga eller frälsare?

Hur många använder Facebook? Hur ofta använder man Facebook? Enkla frågor som berör och upprör. Så fort någon kommer med ”Facebookfakta” ser vi hur lätt det sprids och också hur lätt det missförstås.

Nyligen hade vi stormen kring att Facebook gör oss olyckliga och en rad inlägg gjordes för att visa att statistiken inte var tillförlitlig. Det var stundtals emotionellt mellan falangerna.

Vad är då sanningen?

När man tittar på den senaste statistiken som vi har från vår rapport Svenskarna och internet 2011 kan man konstatera att 75 procent av alla svenskar mellan 12-46 år är flitiga Facebook-användare. Det vill säga att de använder Facebook minst veckovis.

Med samma studie kan vi också visa att cirka 4,2 miljoner av alla svenskar från 12 år och uppåt inte använder Facebook eller använder det sällan. Och vill man vara elak kan man räkna upp siffran för befolkningen mellan 0-12 år som inte kan vara med (åldersgräns hos Facebook). Därmed kan sanningen vara att 5,4 miljoner svenskar inte använder Facebook. Nu vet vi ju dock alla att det finns onaturligt många 13-åringar i Sverige om man tittar på Facebook…

Min poäng är att statistik som vanligt ofta är ett verktyg för åsikter. Sällan har vi bra fakta. Här försöker vi hjälpa till med www.internetstatistik.se. Gå gärna dit och läs mer om Facebookanvändandet och välj sedan själv vilken rubrik du tycker är mest rättvisande:

Facebook är en Fluga (5,4 miljoner av befolkningen använder inte Facebook)

eller

Facebook är hemmet för nästan alla på internet (75 procent av befolkningen under 46 år är ofta på Facebook )

Fluga är ett drastiskt ord så klart, men företag borde tänka till innan de sätter allt för stor tilltro till räckvidden på Facebook – en majoritet av svenskarna nås idag faktiskt inte där.

Ibland funderar jag också på var, eller hur, man kan få fram siffror om de som slutar använda Facebook. Det saknas verkligen en Facebookgrupp för ”oss som har lämnat Facebook”! :)

Etiketter: , , , , Foto: FACEBOOK Illustrations av Paul Walsh (CC BY-NC-SA 2.0)

Om bloggaren

Danny Aerts Vd på IIS Danny Aerts är vd för IIS sedan 2006. Han är ursprungligen från Nederländerna och kom till Sverige i mitten av 1990-talet. Danny har tidigare arbetat på flera telekomföretag, som Unisource Mobile, Telia och PTT Telecom samt varit vd för Internetportalen Spray.