Foto från tidigare protester mot ACTA i Stockholm.

Foto från tidigare protester mot ACTA i Stockholm.

Ett rungande nej till ACTA!

Dagens omröstning i Europaparlamentet om ACTA resulterade i 478 röster mot, 165 som avstod från att rösta och 39 som röstade ja. En förkrossande seger för demokratin med andra ord!

ACTA var ett alltigenom dåligt förslag som vi har konstaterat i tidigare inlägg. Själva processen där lagförslaget togs fram var sluten och odemokratisk. Den text som den slutliga versionen innehöll hade förmodligen lagt locket på i åratal för någon som helst reformering av systemet med copyright och upphovsrätter.

Så det minsta man kan säga är att dagens resultat är en seger och en viktig milstolpe för frihet på internet inom Europa och även globalt. Lite roligt också att det det sker på amerikanska nationaldagen, Independence Day. :)

En del förundras över att det ändå tog så lång tid att ta död på ett så uselt förslag, men inte om man är något så när medveten om processerna inom den europeiska unionen och dess lagstiftning. I detta fall har dock förslaget attackerats från så många olika håll, inom länder, från mer eller mindre varje oberoende organisation som har en åsikt i frågan om öppenhet och frihet på nätet.

Vi ska vara tacksamma mot alla de människor som oförtrutet protesterat i Europa! Tusen tack!

 

Etiketter: , , , , ,
Fyll gärna i vår enkät.

Om bloggaren

Anne-Marie Eklund Löwinder Säkerhetschef, IIS Rankad som en av Sveriges främsta IT-säkerhetsexperter. En av få utvalda i världen att delta i nyckelgenereringen för DNSSEC i rotzonen för internet. Ledamot i ett flertal styrelser och remissvarare på statens offentliga utredningar om internet och säkerhet.

Lämna en kommentar

Svara på en kommentar

Obligatoriskt

Frivilligt

Kommentarer

Ingen har kommenterat artikeln ännu.