Etikettarkiv för utbildning

Lösningen på skolans problem stavas inte bara IT

I många skolor finns i dag datorer till varje elev, men det räckte uppenbarligen inte med att bära ut maskinerna för att skolvardagen skulle bli digital på riktigt. Skolchefer och andra står handfallna och funderar på vad de ska göra nu. När vi startade vår skoltävling Webbstjärnan gjorde vi lite samma tankevurpa. Vis av erfarenhet tänkte jag dela med mig av vårt framgångsrecept.

Läs mer

Utbildningssystemet måste riktas in mer mot IKT

Kompetens. Digitala agendor och ”champions” talar ständigt om nödvändigheten av IKT (informations- och kommunikationsteknik) för samhällsutveckling, men sällan något om den ändrade efterfrågan på kompetens som gör att studenter är fel utbildade och ofta på fel ställe. Detta måste förändras. Om inte så kommer ingen ekonomisk utveckling att sänka ungdomsarbetslösheten till den nivå vi ser som rimlig. En generation eller två förloras innan ett trögt utbildningssystem styrt av tröga politiker har reagerat.

Läs mer

Använd internet för att underlätta IT-säkerhetsarbetet

För att undvika de vanligaste sårbarheterna, programmeringsfelen och misstagen när det gäller IT-säkerhet behöver inte alltid en lång utbildning eller många dyra konsulttimmar vara den givna lösningen. Börja gärna med att ta en titt på de fritt tillgängliga resurser som finns på nätet och använd dem. Då har du kommit en bra bit på vägen mot ökad IT-säkerhet!

Läs mer

Kryptera mera!

Veckan har dominerats av skandalen kring NSA:s trålande av information hos de stora drakarna för molntjänster till privatpersoner, företag, organisationer och myndigheter. Få som arbetar med IT- och informationssäkerhet är väl förvånade. Tidigare har vi haft till exempel Carnivore och Echelon. Nu höjs emellertid fler röster för ökad användning av kryptering och anonymiseringstjänster. Så hur gör man?

Läs mer

Stora samhällsekonomiska vinster med fler digitalt delaktiga – men vem betalar?

E-tjänster. Jag måste erkänna att min koll på administrationen hemma är ”sådär”. Meddelanden om skolval, föräldrapenning, deklaration och lån från CSN ligger huller om buller. Därför smakar morgonkaffet klart bättre när jag i Dagens Nyheter läser att alla kontakter med staten, kommuner och landsting ska samlas ihop via tjänsten ”Minameddelanden.se”. I potten ligger flera hundratals miljoner kronor i besparingar, skriver DN.

Läs mer

Massive Open Online Courses – en väg till ett mindre elitistiskt utbildningssystem

Utbildning. 1810, året då Humboldtuniversitetet i Berlin startade sin verksamhet, ses också som året då det moderna universitetet föddes. Universitetens och studenternas frihet att fritt välja vad som skulle läras ut och läras var grunden. Allt som lärdes ut skulle bygga på kritisk forskning och beprövad erfarenhet. Universitetens utbildning och forskning blev basen i ett nytt kunskapssamhälle i stället för som tidigare – vidskepelse och tro.

Läs mer