Etikettarkiv för styrningen av internet

EU vill vrida kontrollen över internetinfrastrukturen ur händerna på amerikanska staten

Styrningen av internet. Förra veckan gick EU ut med att de vill att den så kallade IANA-funktionen ska flyttas, något som skulle innebära att den amerikanska regeringen skulle tappa de sista formella mekanismerna av inflytande över internetinfrastrukturens mittpunkt. Att EU nu till synes går emot USA på detta område är ganska oväntat och hade varit helt omöjligt innan Edward Snowdens avslöjanden förra året.

Läs mer

Årets viktigaste Snowdenavslöjanden

Har fullständigt förändrat bilden av internet. I förrgår utsåg jag Edward Snowden och de avslöjande som gjorts med hjälp av de dokument han läckt till 2013:s största internethändelse. Eftersom avslöjandena ändrat så extremt mycket av de kommande årens diskussioner om hur internet ska fungera, tänkte jag i en separat topplista här försöka rangordna årets viktigaste avslöjanden om den massövervakning som sker av NSA, GCHQ och FRA.

Läs mer

Ett öppet internet för en mer öppen värld

En av .SE:s värderingar är att vi vill ha ett öppet internet. Därför är vi med och anordnar den internationella konferensen Stockholm Internet Forum nästa vecka. Och därför kör vi nu igång ett tema om öppet internet. Vad innebär ett öppet internet och varför är det viktigt? Vi hoppas att både läsare som inte funderat så mycket på detta, såväl som redan insatta, ska få behållning av de kommande inläggen.

Läs mer