Etikettarkiv för Snowden

Surfa som Snowden med Tails

Dags för nytt guidesläpp! Det är svårt att vara anonym på nätet. Vart vi än vandrar lämnar vi som bekant spår efter oss i form av ip-adresser och cookies. I Internetguiden Kom igång med Tor! visade vi hur anonymiseringsverktyget skjuter runt dig mellan servrar över hela världen och sopar igen spåren så att ingen kan följa dig hem till din verkliga adress. Nu släpper vi en ny guide i vår serie om integritet: Kom igång med Tails! 

Läs mer

Årets viktigaste Snowdenavslöjanden

Har fullständigt förändrat bilden av internet. I förrgår utsåg jag Edward Snowden och de avslöjande som gjorts med hjälp av de dokument han läckt till 2013:s största internethändelse. Eftersom avslöjandena ändrat så extremt mycket av de kommande årens diskussioner om hur internet ska fungera, tänkte jag i en separat topplista här försöka rangordna årets viktigaste avslöjanden om den massövervakning som sker av NSA, GCHQ och FRA.

Läs mer

Snowden-affären skördar nya offer

VPN-tjänst stängs. CryptoSeal, en verksamhet som levererar VPN-tjänster, har lagt ner den VPN-tjänst som riktade sig till konsumenterna – CryptoSeal Privacy. Företaget säger att de har utplånat sina kryptonycklar. Detta hände när jag förra veckan var på plats i Culpeper för ytterligare en nyckelceremoni för DNSSEC i rotzonen och jag kan konstatera att den pågående Snowden-affären påverkar även vår värld.

Läs mer

Varsågod molnet, här är mitt liv!

Under de senaste åren har vi börjat kartlägga hela våra liv. Vi mäter hur långt och snabbt vi rör oss, hur vår puls slår, hur bra vi sover. Tekniken möjliggör att konstant samla data om våra liv – och fler och fler hoppar på trenden. Kul, tycker vissa! Men jag undrar om samma personer är införstådda med var all den personliga informationen lagras? För där har vi nämligen pudelns kärna: Vi lägger ju hela våra liv i molnet!

Läs mer

Snowden-affären stänger Lavabit – ett steg mot krypteringsförbud?

Hot mot fritt informationsflöde. Efter att Edward Snowden bestämt sig för att läcka information om de hemliga NSA-projekt han var anställd för att administrera har den amerikanska regeringen varit på krigsstigen för att få tag i honom. Nu börjar det också bli synligt vilka andra metoder som används för att hindra fritt flöde av information när en e-posttjänst som Snowden använde sig av, Lavabit, i natt väldigt plötsligt väljer att stänga ner.

Läs mer

Integritet och övervakning på nätet – uppdatera dig om läget

Den kommande veckan går i politikens tecken. Årets rosévinsdimma och ryggdunkarmöte har redan börjat i Almedalen, och som vanligt kommer vi höra hur ”alla var där”. Men det sker saker på andra ställen än i Almedalen och här kommer ett smörgårdsbord som uppdaterar dig om vad som sker just nu inom ramen för integritet och frihet på nätet, där Edward Snowden just nu spelar huvudrollen.

Läs mer